Kérem Várjon!
Cikkek
Egy pohárka nádasdit?
II. Mecseknádasdi Bor-Barangoló
bori
2021 October 08.

Bor-Barangolásra várta a bor szerelmeseit Mecseknádasd, a Kelet-Mecsek kapuja, szeptember 25-én. Kellemes őszi hangulattal, nyitott pincékkel, minőségi borokkal, túrázási és vacsorázási lehetőséggel, illetve kulturális programokkal fogadta a település mindazokat, akik ellátogattak a Bor-Barangolóra. Több száz érdeklődő volt kíváncsi a mecseknádasdi borokra, melyekre érdemes egyre jobban odafigyelni a Pécsi borvidéken.

- Mecseknádasd több száz éve élen jár a szőlőtermesztésben és a borkészítésben, hiszen a településen már a rómaiak is foglalkoztak a szőlő kultúrájával. A borkészítés felvirágzása azonban a svábok betelepítésével indult meg 300 évvel ezelőtt. Mondhatni, itt szinte mindenkinek a vérében van a borkészítés, illetve a szőlő szeretete – mesélte Hetényi János, a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesületének elnöke. A község egész évben számos borturisztikai eseménynek ad otthont (Márton- és Mikulás-napi pincejárás, Magyarországi Németek Országos Borversenye, a Pannon Borrégió TOP25 Borversenye és Kóstolófesztiválja), azonban az őszi Bor-Barangoló sokkal többről szól, mint pincejárás.

Hogy miért is több? Egyrészt nem csak egy, hanem négy pincesoron, összesen 13 borosgazda nyitotta ki pincéjének kapuját, akiknél 3-3 bor megkóstolására nyílt lehetőség. Így összesen 39 alkalommal tölthették meg poharaikat azok, akik sikeresen teljesítették a távot. Érdekesség, hogy a pincesorok között, túrázni, barangolni is lehetett, élvezve a Puszta-tető nyújtotta panorámát. Tehát, a Mecsek lábánál, a Pécs-Mecseki Borút keleti végpontjánál a természetjárás is a program része volt. A szervezők kiemelt célja volt, hogy a látogatók járják be a pincesorokat, s ismerjék meg Mecseknádasd rejtett kincseit.

Másrészt, a Bor-Barangoló külön érdekessége, hogy a résztvevők vezetett túrákon is részt vehettek, akiket Hetényi János és Szigriszt János (helyi borászok) kalauzolt a pincesorokon; mesélve a mecseknádasdi borokról, a présházakról és a faluról. Így bárki számára lehetőség nyílt egy pohár borral a kezében beszélgetni mind a bor-kalauzokkal, mind a borosgazdákkal, mely igencsak közvetlenné tette az amúgy is barátságos vidéki milliőt.

- 2019-ben a rendezvényt a Pécs-Mecseki Borút Egyesülettel, a helyi Szőlő- és Bortermelők Egyesületével és az önkormányzattal közösen azzal a céllal álmodtuk meg, hogy kinyissuk Mecseknádasd történelmi pincesorait és megmutassuk borturisztikai kínálatunkat a nagyközönségnek. Szerettük volna bővíteni a rendezvénynaptárunkat olyan eseménnyel, ahol a minőség minden tekintetben az elsődleges szempont – árulta el Pintér Réka, a rendezvény főszervezője.

A borbarangolást idén oklevélszerzési lehetőséggel is motiválták. A bortúra legvégén, a Hetényi Családi Pincészet és Birtokon névre szóló Bor-Barangolási oklevelet vehettek át azok, akik fáradságot nem kímélve meglátogatták az összes pincét, s végig járták az útvonalat. Ehhez pedig az előre elkészített bortérképeken pecséteket lehetett gyűjteni a kis pincéknél, mellyel plusz élményfaktort csempésztek bele a szervezők.

Az esti programok a Hetényi Családi Pincészet és Birtokon zárultak, ahol a vacsorázási lehetőség mellett, a Trio Jazzeando jazz zenekar koncertje; valamint a pincészet borkápolnájában Aranyosi Péter műsora szórakoztatta a közönséget.

Összességében közel 300 borkedvelő látogatóval zárt a mecseknádasdi Bor-Barangoló, melyről határozottan elmondható, hogy a Pécsi borvidék egyik meghatározó eseményévé nőtte ki magát.

Aki nem tudott ott lenni, az képet kaphat Mecseknádasd rejtőzködő értékeiről a Lecsengés videóiból, de jövőre feltétlenül érdemes személyesen is részt venni a rendezvényen!

 


Fotók: Glasz Fotó és Leidl Viktor