Kérem Várjon!
Cikkek
Hosszúhetény: egyre nő a tét
Győrffy Zoltán
2023 April 04.

A Pécsi borvidék egyik legfontosabb boros központja kétségkívül Hosszúhetény, ahol vannak kiváló profik és van aktív amatőr boros élet is. A hetényi borvilágról korábban már írtunk, nemrég túráztunk is ott a pincék között, ezúttal az éves borversenyen vettünk részt. Amelyre idén 232 mintát neveztek, igaz ezeknek csak 40 százaléka volt helyi, a többi a környékbeli településekről, sőt borvidékekről érkezett.

A versenyre 71 borászat nevezett borokat, közülük 27 % volt árutermelő borászat, a többiek hobbitermelők. A borok közel fele volt fehérbor, harmada vörös, a többi rozé vagy siller. De a statisztikán túl az is izgalmas, hogy az itten boros egyesület, élén Szabó Gáborral évről évre növeli a tétet, egyre több a nevezett bor és egyre rangosabb a zsűri is. Idén öt bizottságban húsz szakértő bírálta a borokat, kiegészülve egy-egy végzős szőlész-borász egyetemistával, akiket a zsűrielnök Hevér László, a PTE oktatója hozott el gyakorlati tapasztalatszerzésre.

Az illatos fehérek bizottság remek összhangban és értékeket keresve, bár határozottan és a hibákkal szembeni szigorral tevékenykedett. A többiekre kevesebb a rálátásom, de az eredményeket nézve mindenki kereste a jó borokat, és értékelte, ha kiemelkedő tételeket talált. És voltak is.  Hét nagy aranyérmet, 53 aranyérmet és 79 ezüstérmet is kiosztottunk. Nézzük, hova kerültek a fődíjak:

Legjobb hosszúhetényi fehérbor: Gruber József Andor 2022

Legjobb hosszúhetényi vörösbor: Szajdúk János Merlot 2022

Legjobb hosszúhetényi rozébor: Mihályi Katalin Kékfrankos Siller 2022

Polgármesteri díj: Gruber József Andor 2022

Legeredményesebb hosszúhetényi termelő: Schunk József

Legjobb vidéki fehérbor: Kreka Bálint Olazrizling 2022

Legjobb vidéki vörösbor: Koch Lajos Merlot 2021

Legjobb vidéki rozébor: Garai Pince Syrah Rozé 2022

Fehérborok éremlistája

Vörösborok éremlistája

Rozéborok éremlistája

A hosszúhetényiek évről-évre megmutatják, hogyan lehet szakmailag is remek borversenyt szervezni, ahol egyébként jó a hangulat és öröm zsűritagnak lenni. Gratula a szervezőknek és a díjazott borászoknak is!

banner
Legfrissebb
banner