Kérem Várjon!
Cikkek
Jázmin menni Amerika!
Latin-amerikai nagykövetek a pécsi kutató Vince-napján
Harka Éva
2022 January 23.
AMagyarországon szolgálatot teljesítő latin-amerikai országok - Chile, Kolumbia, Mexikó és Peru- nagykövetei részvételével tartottak workshopot a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében, január 20-án. Az eseményt Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára kezdeményezte, az intézeti kutatómunka bemutatása mellett egyben a Vince-nap hagyományokkal is megismerkedhettek a diplomaták.

Az eseményen részt vett Miseta Attila rektor, Decsi István kancellár és Tarrósy István, a Nemzetközi Igazgatóság igazgatója a Pécsi Tudományegyetem képviseletében, hogy ismertessék az egyetem nemzetközi kapcsolatait, valamint tárgyalásokat folytassanak az együttműködési lehetőségekről.

Madaras Zoltán, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke, Teszlák Peter kutatási igazgató és Ipacs Szabó István főborász a tapasztalatcserére, és a latin-amerikai országok egyetemeivel, kutatóintézeteivel, szőlőgénbankjaival történő együttműködésre helyezték a hangsúlyt. A világban hatodik helyet elfoglaló pécsi génbank és a mögötte folyó tudományos munka méltó alapot ad a kollektív munkára, együtt gondolkodásra.

„Dél-Amerika borászatának gyökerei mélyre nyúlnak, így érdemes mind az értékesítés, mind a kutatások során együttműködnünk” – mondta el Bencsik Dávid, majd hozzátette: éves szinten 121 millió liter bort ad el hazánk a nemzetközi piacon, ám az ebből származó bevétel – annak ellenére, hogy sorra nyernek magyar borok a nemzetközi megmérettetéseken – jelentősen a várható érték alatt marad. „Pedig a magyar bor helye nem az alsó polcokon van, hanem az osztrák és egyéb regionális szereplők termékei mellett” – hangsúlyozta Bencsik Dávid.

A másik közös pont az, hogy a szőlőtermelés világszerte hasonló kihívásokkal küzd: a változó klíma miatt mindenki az ellenállóbb fajtákat keresi. A Pécsett található szőlőfajta-gyűjtemény jelenleg több mint 1500 tételből áll, melyet kölcsönösen bővíteni is lehetne a Chilében fellelhető legnagyobb, 300 fajtát számláló gyűjteménnyel.

„Pécs megkerülhetetlenné vált abból a szempontból is, hogy a klimatikus viszonyokhoz alkalmazkodó fajtákat kereső szakemberek itt találhatnak válaszokat” – hangsúlyozta Bencsik Dávid államtitkár-helyettes.

„Felhő alapú adatbankba integráljuk majd a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének adatait, a tőkéket pedig RFID-chipekkel látjuk el. A célunk az, hogy nyomon lehessen követni azt, hogy más-más klimatikus viszonyok közt mely fajta hogyan teljesít” – számolt be az idei tervekről Madaras Zoltán, a kutatóintézet vezetője. Azt is hozzátette: a valós idejű mérések lehetővé teszik majd, hogy a klímaváltozásra érdemben tudjon reagálni a szőlészet.

A programot színesítette a közelgő Vince nap apropóján, hogy Cziglányi Zsolt atya egy rövid spanyol és magyar nyelvű imádságot követően megáldotta a szőlővesszőket, melyeket ezt követően közösen metszettek meg a jelenlévők.


Fotók: Csortos Szabolcs / PTE

Videó: PTE Univ TV

banner
Programajánló
2022. Május
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
2022. 05. 06. 15:00 - 19:00
Zsolnay Negyed Pécs, Zsolnay Vilmos utca 37
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
banner
Programok
banner