Kérem Várjon!
Cikkek
Megvan az első magyar Michelin-csillag
A budapesti Costes Étterem kapta az elismerést
mz
2010 March 18.

Március 16-a minden bizonnyal fontos dátuma lett a magyar gasztronómiának. E napon jelent meg a legújabb Michelin étteremkalauz, benne az első Michelin-csillagos magyar étteremmel, a budapesti Costes-szel. A régóta várt csillag jelzi: a világhírű étteremkalauz tesztelőinek értékelése nyomán Magyarország felkerült a csúcsgasztronómia nemzetközi térképére. A csillaghoz gratulál a Pécsi Borozó szerkesztősége!

Mint azt a hírt a hivatalos közlemény kiadása először közreadó Otthon, édes blogon olvashatjuk, az étterem tulajdonosi körébe tartozó Gerendai Károly nem bízott az elismerésben. A Costes konyháját ugyanis januártól nem a portugál Miguel Vieira, hanem az argentín Nicolas Delgado vette át. A séfcsere után az éttermet addig már többször tesztelő ellenőrök egyébként újból látogatást tettek a javarészt külföldi szakácsokkal működő Costes-ben.

Négy étterem munkásságát is elismerték a kalauzban: a „bib gourmand”, azaz a „tisztes konyha kedvező áron” címet viselheti ezentúl a Bock Bisztró mellett az Arcade, a Csalogány26 és a 21 Magyar Vendéglő.

A Pannon Borrégió két kiemelkedő gasztronómiai vállalkozásának, a pécsi JT Restaurant Enoteca CORSO és a villányi Mandula Étterem képviselőinek kértük véleményét a Costes elismerése kapcsán.

„Nagyon örülünk a Costes elismerésének, ezzel Magyarország is felkerülhet végre Európa gasztronómiai térképére” – mondta el Soós Tamás, az Enoteca Corso tulajdonosa. „A Costes csillaga nemcsak egy étterem és tulajdonosa, hanem a honi gasztronómiai rendszerváltozás meghatározó személyiségeinek, azok kitartó és áldozatos munkájának az eredménye. Az első csillaggal jelképesen is lezártuk magunk mögött az elmúlt évtizedek rosszemlékű vendéglátóipari korszakát, és a hazai kulináris kultúra fejlődése innentől felgyorsulhat. A magunk részéről bízunk abban is, hogy a közeljövőben talán a Dunántúl és Pécs is felkerülhet a Michelin és a Gault Millau térképeire.”

„Örülök, hogy Magyarországon végre megkapta valaki az elismerést, és örülök annak is, hogy a Costes volt az. Megérdemelték”
– kommentálta kérdésünkre a hírt Hoffmann Oszkár, a Mandula konyhafőnöke, aki a korábban négy évig vezette Costes konyháját (2002-2006-ig). „Ezért az elismerésért sokat tett Miguel, a munkatársai, és a tulajdonosi kör is, akik lehetővé tették ennek a színvonalnak a kialakítását és megtartását.” 

(A Michelin-csillagról bővebben itt, a kalauzról itt, míg a Costes-ről itt és itt olvashat bővebben.)

banner
Legolvasottabb
banner
Legfrissebb
banner