Kérem Várjon!
Cikkek
Olaszrizling Odüsszeia 5.
avagy az élet natúr örömei
Ercsey Dániel
2021 July 06.

Két borvidéket és két borászt veszünk ezúttal górcső alá, nevezetesen a Mátrát és Hajós-Baját, illetve Major Leventét és Sziegl Balázst.

Nyitókép: Ercsey Dániel

Kezdjük rögtön azzal a talán érdekes kérdéssel, hogy vajon mi is az a górcső? Bevallom én sem tudtam, a gór mint ige számomra a népies vagy tájnyelvi verziója az ‘elhajít, rendetlenül elszór’-nak. De hogy jön ide a cső? Nos, Bugát Pálnak köszönhetően, aki 1836-ban alkotta meg nyelvújító kedvében a górcső szót, mint a mikroszkóp magyar elnevezését. A cső például napjainkban is teljesen értelmes, de a ‘gór’ már akkor is elavultnak számított, viszont a jelentése az 1830-as években még ‘nagy, hosszú’ volt, vagyis a nagyítócső a helyes megoldás, ami ki is kopott volna a magyar nyelvből, mint ahogyan pl. a gór-ugrány (óriás kenguru) is kikopott, ha nem állandósul szófordulatként. Így ma már ha nem is tudjuk a górcső szavunk értelmét, a ‘górcső alá vesz’ kifejezést mégis értjük.

No de elég a nyelvészkedésből, nem vagyok etimológiai szótár (bármennyire is szeretném) és a lényeg itt amúgyis a bor, illetve a borászok, nevezetesen Major Levente az abasári iskola igazgatója és Sziegl Balázs, a hajósi pincefalu állócsillaga, aki persze értelmezhetetlen lenne a felesége, Sziegl-Nagy Petra nélkül, hiszen együtt készítik a boraikat.

Látszólag eltérő életutak, eltérő külső, Levente a hosszú hajával és a szakállával olyan, mintha egy Tankcsapda klipből lépett volna elő, míg Petra és Balázs inkább egy átlagos fiatal párra emlékeztetnek, de a natúr szemléletű borkésztésen kívül a sikerek is összekötik őket, a boraikat ugyanis Michelin csillagos éttermekben kínálják. (Most azon ne akadjunk fenn, hogy a natúr borok lényege az lenne, hogy 30 km-es körben fogynak el és nem utazgatnak mondjuk Dániába vagy Japánba, egyrészt ez egy másik cikk témája lehet, másrészt örülünk a borászok sikereinek!)

Mindkét birtokon komoly szerepet szánnak az olaszrizlingnek, Balázsék pl. Hajóson tizenkét klónnal dolgoznak, Leventénél pedig száraz és félédes verzió is készül, mint azt a mellékelt ábra (kóstolási jegyzet) is mutatja. Ne is szaporítsuk a szót, a Sziegl családról itt lehet olvasni egy jó cikket, Major Levente pedig itt mond igazán okos dolgokat, jöjjenek hát a borok és a leírások, ezúttal szigorúan olaszrizling fronton!

Fotó: Ercsey Dániel

Sziegl Pince olaszrizling Herreberg 2017 (13%)

Közepes citrom szín. Illatában pici kamilla és mandarin, alma és fehér húsú őszibarack. Kóstolva közepes test, rusztikus savszerkezet, érintésnyi oxidáció, reszelt alma, citromhéj, mandarin. A korty végén kopaszbarack és édes fűszerek a lecsengésben. 84/100 pont (4.990Ft)

Sziegl Pince olaszrizling Hársfás-út 2017 (14%)

Közepes citrom szín. Illatában enyhén túlérett őszibarack, érett alma, pici naspolya. Kóstolva nagy test, kerek savak, érett gyümölcsök, pici meszes ásványosság. Telt, érett karakter mandarinnal és pici kesernyével a lecsengésben. 87/100 pont (4.500Ft)

Fotó: Ercsey Dániel

Levente olaszrizling Cibike, Sár-hegy 2017 (13%)

Közepes citrom szín. Illatában sárga virágok, körte, mandula és alma. Közepes test, vibráló savak, érett fehér húsú gyümölcsök, barack, mandula, grapefruit, alma. A korty kerek, a lecsengésben sárgadinnyivel búcsúzik. 88/100 pont (6.700Ft)

Levente olaszrizling Cibike, Sár-hegy 2013 (14%, félédes)

Mély citrom szín. Illatában aszalt őszibarack és érett piros alma, kamilla és pici menta, édes kuszkusz mazsolával. Nagy test, kerek savak, szétterül a szájban, de kicsit több frissességet talán elbírna. Az ízben érett gyümölcsök és aszalványok, édes tésztával kiegészülve. A lecsengésben narancshéj, farkasalma, pomeló. 86/100 pont (5.800Ft)

banner
Legolvasottabb
banner
Legfrissebb
banner