Kérem Várjon!
Cikkek
Osztrák fölény a kilencedik portugieser-vébén
Átadták a Magyar Bor Nagydíjakat
Kutyánszky Bori
2023 April 16.

Április 14-én kilencedszer rendezte meg a Villányi borvidék és a Pécsi Borozó a portugieser fajtából készült borok nemzetközi versenyét, amelyre 7 országból érkeztek nevezések. A nemzetközi zsűri négy kategóriában választott bajnokot, három kategóriában osztrák bor, míg a friss portugieserek versenyében egy villányi bor diadalmaskodott. A rendezvényen adta át a Magyar Borszakírók Köre a Magyar Bor Nagydíjakat a 2022-es év legjobb magyar borait készítő borászoknak.

A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin 2013-ban szervezte meg első alkalommal a fajtára fókuszáló Portugieser Du Monde borversenyt. Idén kilenc nemzet borszakértőit sikerült elhívni a versenyre, ami a azért is fontos a szervezőknek, mert a portugieser fajta népszerűsítése kiemelt célja a megmérettetésnek.

A versenyre - amelyet a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. szervez, a Pécsi Borozó szerkesztősége közreműködésével - négy kategóriában lehetett nevezni: fiatal portugieserek (2022-es évjárat); évjáratos portugieserek (2021 vagy korábbi évjárat); minimum 50%-ban portugiesert tartalmazó házasítások és portugieser különlegességek (fehérborok, rozék, pezsgők, desszertborok). A hetven nevezett bor közül kategóriánként a legjobbak az alábbiak voltak:

A champion-díjat Ősi Gábornak Ipacs Szabó István, a Villányi borvidék alelnöke, és Győrffy Zoltán a Portugieser du Monde versenyigazgatója adták át

 • Champion-díj (friss portugieserek): Ősi Gábor Pincészete Villányi Portugieser 2022 (Magyarország)
 • Champion-díj (érlelt portugieserek): Weingut Christine & Harald Schachl Granat Blauer Portugieser 2021 (Ausztria)
 • Champion-díj (házasítások): Weingut Christine & Harald Schachl Graf Fries 2021 (Ausztria)
 • Champion-díj (különlegességek): Seymanns Weinhandwerkerei   Sparky Pink Rosé Brut 2021 (Ausztria)

 

További tíz bor érdemelt ki aranyérmet:

 • Weingut Andreas Schnabl Blauer Portugieser Selection 2021 (Ausztria)
 • Weingut Dr. Schreiber Portugieser Select Rotwein trocken 2021 (Németország)
 • Terra Parna Modry Portugal 2020 (Szlovákia)
 • Lelovits Tamás Pincészete Villányi Portugieser 2022 (Magyarország)
 • Blum Pince Villányi Portugieser 2021 (Magyarország)
 • Günzer Lezser Vörös Cuvée 2019 (Magyarország)
 • Rejiji Wines Villányi Portugieser 2022 (Magyarország)
 • Vinska klet Metlika Portugalka L2 2022 (Szlovénia)
 • Fritsch Pince Villányi “Encrer” Cuvée 2020 (Magyarország)
 • Tollas Pince (Tollas Gábor) Villányi Portugieser 2022 (Magyarország)

A zsűri tagjai 2023-ban: Tóth Zoltán (Magyarország), Ercsey Dániel (Magyarország), Ljubica Radan (Szerbia), Horkay András (Magyarország), Susan Hanauer (Magyarország/Németország), Bruno Gaberšek (Szlovénia), Győrffy Zoltán (Magyarország), Kovács Boglárka Dóra (Magyarország), Sue Tolson (Magyarország/Nagy-Britannia), Sebestyén Csilla (Magyarország), Jelena van Eerdenburg (Hollandia), Mirna Filipović Grčić (Horvátország), Jakab Tamás (Magyarország/Ausztria) és Aleksandra Aleksandrova (Magyarország/Oroszország) 

Az aranyérmeken túl a zsűri 41 ezüstérmest bort is kitüntetett.

Szuper tizenkettők

A Magyar Borszakírók Köre (MBK) 2022-ben hetedik alkalommal értékelte a magyar termelők által készített száraz és félszáraz fehér- és vörös borokat, amelyeket a tagok az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Super 12” listájukat.

A listákra felkerültek közül egy vakkóstolón kiválasztottak továbbá egyet-egyet a Magyar Bor Nagydíj 2022 nyerteseiként, amelyek ezúttal a pannonhalmi Cseri Pincészet Septimus Rajnai Rizling 2019 és a villányi Günzer Tamás Pincészet GT 50 Cuvée 2019 lettek.

A díj történetében ezúttal első alkalommal kerül a díj Pannonhalmára, ugyanakkor Villány már a negyediket gyűjti be, sőt Günzer Tamás az első bortermelő a díj történetében, aki duplázni tudott és tavalyi sikere után idén is ő adja a nagydíjas magyar vörösbort. A díjakat, serlegeket és okleveleket Győrffy Zoltán, az MBK ügyvivője és Silye Sándor, az  MBK tagja adták át.

A Magyar Borszakírók Köre 2022-ben elhunyt alapító ügyvivő elnöke, dr. Kosárka József tiszteletére egy különdíjat alapítottak, amelyet ezentől minden évben az a pincészet nyerhet el, amelynek legtöbb különböző borát jelölik a tagok a Super 12 választáson, azaz a legszélesebb borválasztékot képviseli a kiemelkedő magyar borok versenyében. A Magyar Borszakírók Köre Dr. Kosárka József Emlékdíjának 2022. évi nyertese az egri Thummerer Pincészet (amely egy alkalommal volt nagydíjas, háromszor került be a Super 12-be és idén öt különböző borát is jelölték a tagok). A Simorka Sándor szobrászművész által tervezett emlékdíjat. Kosárka Judit, dr. Kosárka József lánya adta át, az emlékdíj létrehozását Kiss Csaba támogatta.

Köszönet a díjátadón megjelent, boraikat is bemutató Super 12-pincészeteknek: Barta Pince (Tokaj), Cseri Pincészet (Pannonhalma), Holdvölgy (Tokaj), Pálffy Gyula (Balatonfelvidék), Planina Borház (Pécs), Szabó Zoltán (Pécs), A. Gere (Villány), Eszterbauer (Szekszárd), Günzer Tamás (Villány), Pécsi Egyetemi Borbirtok (Pécs), Sebestyén (Szekszárd), Takler (Szekszárd), Von Beöthy Pince (Badacsony), Vylyan (Villány).


Fotók: Kiss 'Gadget' Zoltán