A szekszárdi Tringa Pincészetet vezető Gál Antal kicsit mást akar csinálni, mint a többiek. Más lépték, más fókusz és más meglepetések Szekszárd egyik kitűnő családi borászatában.
„Miért csináljunk olyat, mint mindenki más?” – jegyeztük fel Gál Antal egyik mondatát. A hét hektáros szőlőterülettel rendelkező borászat a szekszárdi Kerékhegyen székel, pompás helyen, festői kilátással.
Új éttermet adott Pécsnek Teleky Zoltán séf. Korábban a Pezsgőház és a Wunderlich Pincészet konyháján is dolgozó szakács Teleky Bistro néven nyitott vendéglátóhelyet az Expo Centerben (Megyeri út 72.). Teleky és csapata olyan éttermet álmodott bele a szokatlan környezetbe, ahol elérhető áron magas minőséget kínálnak - a bisztró műfaj hagyományait feltámasztva.
Május 7-én tartották a Tolnai borvidék 12. borversenyét. A versenyre több mint száz, a helyi versenyeken arany, vagy legalább ezüst érmes borokat neveztek be. Végül egy nagy aranyérmes, és 19 aranyérmes bor termelőjét díjazta a zsűri.
Május 20-án lesz a Szekszárdi borvidék hagyományos tavaszi bemutatkozása Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (Károlyi Mihály utca 16.).
Új sorozatot indít el a Pécsi Kulturális Központ. A Játszó-társak (a függöny mögött…) című produkció célja, hogy a színházi élet ismert művészeit közelebb hozza a közönséghez, hogy a színházon kívül, a színpadtól távol, vagyis testközelből ismerhessék meg őket. A szervezők ötlete, hogy a merev kereteket a hangnemen túl borok lazítsák, most Riczu Tamás boraival.
A hír igaz: W. Hollósi doktor egy egész hétre kölcsönkapta kollégája családi méretű autóját, és föl-alá kocsikázott szabadidejében, körbe kirándulták Andorral az egész megyét. Ezért mentünk nélkülük a pécsi Pezsgőházba spárgavacsorát kipróbálni.
Középkori hangulattal, reneszánsz zenével készül a Pünkösdre, a Pünkösdi Pannon Pincékre a Maul Pincészet. Lovagi torna, koncertek és hatalmas lakoma május 21-én és 22-én.
Sajtótájékoztató keretében mutatták be Cey-Bert Róbert és Cey-Bert Tünde A magyar konyha filozófiája című kötetét a Művészetek és Irodalom Házában Pécsett. A kötet arányaiban kevés receptet tartalmaz, viszont annál több esszéisztikus írást, gasztrofilozófiai dolgozatot, vagy kutatást, de kísérletet tesz a hagyományos magyar konyha meghatározására, kezdve a tálalástól az ízirányzatokon át a konyhatechnikákig. Összefoglaló mű, melyet azért ajánlott kritikai szemmel olvasni.
A héten még lehet nevezni a Pannon Borrégió TOP25 versenyre. A nevezési lapot és a mintákat május 13-ig kell eljutatni szervezőkhöz. A verseny keretein belül kerül megrendezésre a Pécsi Tudományegyetem Bora 2010, a Régió Bora 2011, illetve a Cirfandli borverseny is.
A sajt és a kenyér volt a középpontban a pécsi Slow Food konvívium legutóbbi estjén a Kalamáris Vendéglőben. A közelmúltban létrejött baranyai mozgalom célja az egészséges és tudatos étkezés népszerűsítése.