Kérem Várjon!
Cikkek
A fiatalok megmutatták
V. Europea Szőlész-Borász Verseny
bori
2010 April 06.

Idén Magyarország adott otthon az Europea Szőlész-Borász Versenynek (Europea Wine Championship) március 22-27. között. A Budafokon és Villányban zajló versenyen taroltak a külföldiek, de egy kategóriában magyar győztest is avathattak. Az Európa 17 és 24 év közötti fiatal borászainak meghirdetett versenyt ötödik alkalommal rendezték meg.

Az első versenyt 2006-ban az osztrák kremsi Szőlész Borász Szakiskola szervezte. Az akkor még inkább játékos elemeket tartalmazó (talicskában ülve ki lötyögtet ki kevesebb bort a poharából) bajnokság mára komoly szakmai megmérettetéssé alakult át: a díjak elismertséget is jelentenek. A hat napon át zajló, szőlészethez-borászathoz kapcsolódó szakmai feladatokban 13 európai ország (Franciaország, Ausztria, Spanyolország, Olaszország, Luxemburg, Németország, Szlovénia, Svájc, Belgium, Románia, Észtország, Anglia, Magyarország) 58 diákja mérte össze a tudását, egy-egy intézményt két-két hallgató képviselt. Magyarországot budafoki, villányi, egri és kiskőrösi fiatalok képviselték.

A verseny első, speciális fordulójának Villány adott otthont. A kategória különlegessége, hogy mindig a házigazda ország kerül a középpontba, a versenyzőknek előre fel kell készülniük a helyi szőlészet-borászat tradícióiból, a technológiai eljárásaiból, szőlőfajtáiból, termőhely adottságaiból és a boraiból. A magyaroknak itt csak megfigyelő szerep jutott, míg a külföldi diákok írásbeli feladatsor megoldásával, borelemzéssel, és magyar borok bírálatával versenyeztek.

Ezt követően a budafoki Soós István Borászati és Üzleti Szakközépiskola és Szakiskola adott otthont a versenyszámoknak. Ebben a fordulóban szőlészeti, borászati, borbírálói feladatokkal készültek a szervezők. A gyakorlati kihívások között szerepelt fejtés gólyanyakkal, palackozás, fertőtlenítővel történő mosás, élesztő előkészítése a must erjesztéséhez, a derítőanyagok felismerése. De kellett szőlőt metszeni, növényvédelmi szereket felismerni, a permetező szórófejét beállítani, valamint bizonyítani az oltógép használatában való jártasságot.

A borbírálat több részből tevődött össze. Először a VinAgora Nemzetközi Borversenyen is használt borbíráló szoftver (és a Borkultúra Kft.) segítségével pontoztak a diákok öt jellegzetes magyar bort. A fajtafelismerés keretében hat bort kellett fajta szerint azonosítani, ezt követően külön feladat volt a borhibák észlelése a mintában.V. Europea verseny összesített eredmények:
1. Ulrich Kilchsperger (Németország)
2.  Alessandro Zanetton (Olaszország)
3. Martin Wurst (Németország)
   
Speciális kategória: Helen Fagan (Nagy-Birtannia)
Verseny szőlészet: Alessandro Zanetton (Olaszország)
Elméleti és gyakorlati borászat: Nagy Mária (Magyarország)   
Borbírálat: Johannes Weber (Németország)

Legolvasottabb