Kérem Várjon!
Cikkek
A legkisebb is számít
A Pécsi borvidék a Borszemináriumon
zoranka
2013 September 24.

Hazai pályán mutatkozott be a Pécsi borvidék az első borszemináriumon. Szabó Zoltán, a Pécsi Borászok Céhének elnöke tartott előadást és kóstolót a Pécsiközgázon, ahol mintegy hetvenen ismerhették meg - talán sokuknak új oldaláról - ezt a sokszínű tájat.

A Pécsi borvidéket sokan még helyben sem ismerik igazán, gyakran szembesülünk ezzel. Egykoron  Baranya megye egésze bortermő táj volt, ma három borvidék osztozik az egykori dicsőségen, Villány és a horvátországi „vinogorje Baranja” (azaz a Drávaszög) mellett a harmadik az egykori Mecseki, majd Mecsekaljai, jelenleg Pécsi borvidék.

                                                                                                                  Fotók: Wéber Tamás

A történeti, talajtani, meteorológiai részletek megismerése elsőre talán megriasztotta a borkedvelő publikum egy részét, de csakhamar jöttek a borok is és Szabó Zolit is sikerült rávenni, hogy ne feledkezzen meg róluk.

A kétórás, kóstolós előadás során az alábbi borokkal ismerkedhettünk meg:

  • Radó Pince Pécsi Chardonnay 2012
  • Szabó Zoltán Pécsi Rajnai Rizling 2008
  • Lisicza Borház Pécsi Cserszegi Fűszeres 2012
  • Eberhardt Pincészet Mohácsi Rozé 2012
  • Planina Borház Mohácsi Kadarka 2012
  • Matias Pécsi Zweigelt 2009
  • Hauk István Dunaszekcsői Cabernet Franc 2011
  • Hárs Pincészet Szajki Cirfandli 2011

Mindegyikről részletesen nem is írnék, lévén ezen az estén magam voltam a sofőr és borszállító, de a legnagyobb sikert talán a zweigelt aratta, a közönség mormolását mérve sikerként.

Az első borszemináriumi előadás kicsit tesztje is volt az elképzeléseinknek, hiszen ilyen típusú szervezési tapasztalatunk mg nekünk sem volt, de meghallgatva a visszajelzéseket, csak apróbb finomításokra van szükség, hogy októberben még összefésültebb, élvezetesebb legyen. Többet beszélünk majd a kóstolásról, annak mikéntjéről, jobban összehangoljuk az előadást és a kóstolóborokat, igyekszünk jobban bánni az idővel.

Október 16-án a témánk a drávaszögi grasevinák, azaz olaszrizlingek lesznek, meghívott előadónk Marijan Knežević, a Vina Belje főborásza, aki 2010-ben Horvátországban az Év Borásza volt. Tudjunk meg minél többet a horvát Dunamente borairól, borkultúrájáról, kóstoljunk izgalmas gresevinákat!

A Borszeminárium a Pécsiközgázon program a "A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése”, a DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 pályázat támogatásával valósul meg, a Pécs-Mecseki Borút szervezésében, a Pécsi Borozó és a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának együttműködésével.

Legolvasottabb
Legfrissebb