Kérem Várjon!
Cikkek
Akkor kedden kóstolunk?
Élőben jelentjük a szerkesztőségből
zoranka
2012 November 20.

Nos, most újítunk. 18:45-től élő (bár egyelőre videómentes, azaz szöveges-fotós) kóstoló a weboldalunkon, fotókkal, borleírásokkal, sztorikkal, minimum ötperces frissítésekkel, amíg bírjuk és a bor is bír bennünket. Lesznek újborok bevezetésképp, de végigkóstoljuk a Vinatus Pincészet aktuális szortimentjét is. Hatan vagyunk az asztal körül, borkereskedők, borászok, firkászok, borkedvelők. Jöhetnek a borok.

Egy ideje keddenként próbálunk összeülni, kóstolgatni, a borboltokba érkezett mintákat végignyalni, aztán az este, éjszaka múlásával iszogatni, beszélgetni. Most 18.45-kor bontjuk az első bort.

Szemes József Villányi Rozé 2012

Illatfelhő. Szamóca. De az brutál módon, már-már valószerűtlenül jön belőle. A rozés epresség direkt manifesztációja. Kortyban is hozza a csajos rozés vonalat, viszont korrekt savak is tartják a szamócás kosarat. Nem túl összetett, de hozza azt, amire szánták. Jó időben, nem is kell túlzottan fagyra behűteni, könnyed, gyümölcsös, sokaknak fog tetszeni. SzabóZé szerint elsősorban azoknak, akik a gyümölcsös söröket kedvelik. Három csillag biztosan.

Vinatus Újbor Villányi Rozé 2012

Visszafogott illatok, egyszerű struktúra, kevés karakter. Könnyed, könnyű, nincs benne túlzás, elfröccsözgetni a villányi pincesoron, valószínűleg arra találták ki. Két csillag, nem több.

Vinatus Újbor Villányi Chardonnay-Ottonel Muskotály 2012

Este hetet ütött az óra, a harmadik bornál tartunk. Az illata szép virágossággal telít el, édes cukorkásság, kis bodzásság, az orrban a muskotályosság pihen el, de kortyban viszavesz. Kicsit üresnek tűnik a sokkal többet ígérő illat után. Viszonylag egyszerű szerkezet, kicsit vizes, nem elég intenzív. Nincs vele gond, a két és három csillag határán. 

Vinatus Újbor Portugieser 2012

Végre megvan, néz fel a pohárból SzabóZé. Olyan igazi oportós színe, mondja Kornél. És ráadásul jó az ára, tör fel a kereskedő Dusánból. Az illat klasszikus portugieser,  céklás-meggyes, könnyed gyümölcsösséggel. A maga újboros frissességével egész kerek történet. Szép, piros gyümölcös zamat, jó savak, tiszta, működik. A három csillag tetejére tenném.

Tollas Villányi Portugieser 2012

Korrekt szomszéd bor, amikor nem félünk átmenni a pincébe. Illata nem teljesen tiszta, de félelmünk elillan, amikor belekortyolunk. Tejkaramellás, finoman grillázsos jegyek jönnek, nem túlzott savak, elég vastag a bor, a végén kicsit fűt az alkohol, melegség a végén. Stabil két csillag teteje.

És most van időm egy kiflire, amíg a többiek borkőképződést tárgyalják ki.

Szemes József Villányi Portugieser 2012

Illata - bár nem teljesen tiszta és meghálálja a szellőztetést - elsőre is hozza a fajtajegyeket. Egyszerre tud piros gyümölcsös és karamellás-grillázsos lenni. Telt, édes krém a tetején, kis szilvalekváros, meggyes pités zamatok, sok réteget fejtünk róla, plusszos portugieser, vélekedik a többség, egyetértek velük. Igazán gazdag oportó, olyan igazi, kicsit rusztikus, de finom. Ott toporog a négy csillag határán.

Kicsit szusszantunk a nagyobb borok előtt, de folytatjuk.

Szemes József Villányi Cuvée 2009

Kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, pinot noir. Tisztességes villányi bor ez kérem, az illata kedves, szedres, málnás, málnalekváros. Érezni a kis hordós érlelést, nincs eltúlozva. kerek tannin, édesfűszerek, vanília csak diszkréten. Hozza Villányt, a lazább, nem erőből nyomuló Villányt. Olyan bor, amiből örülnénk, ha a vendéglőkben poharazva kínálnák.

Dusán és SzabóZé már türelmetlenek, a konyhába vonultak ki, olívaolajat, kolbászt, friss kenyeret emlegetve. Feltöltekezés. 20 órát jegyzünk fel, jön a Vinatus 2009-es sora, hat bor a szarvasstifolder mellé melyik lesz a legjobb?

Vinatus Villányi Merlot 2009

Tankönyvből felmondott anyag. Minden hoz, amit hoznia kell, még valamelyest kedves is hozzá. Telt, édes-fűszeres, kis konyakmeggyes beütéssel. Van benne fa rendesen, pörkölt jegyek, kakaó, csokoládé. Némileg van benne nyelvösszehúzó erő, de tartás is. Talán hosszabban is tarthatna, az utóízben van túl gyors kiüresedés. De amíg kortyolgatjuk, tetszetős. Majdnem mindent mutat, de hiányzik a katarzis. Négycsillagos, inkább alá, mint fölé.

Vinatus Villányi Cabernet Sauvignon 2009

Illata lassan nyílik, de tiszta, kerek, hozza a fajtát, felismerhető. Aztán a korty megadja az utolsó döfést, tapad, betölti a szájat, húzza a nyelvet, az ínyt. Cabernet sauvignon. Masszív, szilvalekváros, kávés. Van, akinek ez tetszik. Aki ezt keresi még mindig. Kicsit egyhangú, a végére a fa marad meg. Nem tudok többet adni, mint a három csillag, talán a teteje.

Vinatus Villányi Cabernet Franc 2009

Ezekben a borokban eddig az a jó, hogy egymás mellé helyezve pont jól felismerhető fajtajegyeket mutatnak. Nagyon mély, nagyon szép illatok. Eléggé koncentrált, jó struktúra, fekete gyümölcsök, keserűcsoki, van benne lendület, a zárásban erősebb a kesrnye, mint szeretnénk, de azon kívül nem nagyon köthetünk bele. Még bőven van ideje, még egy kis elegancia, aztán töltsünk még egy pohárral. Ebből szívesen látnék pár palackot a pincémben, későbbi visszakóstolásra... Négy csillag teteje.

Vinatus Villányi Syrah 2009

Ismét egy fajtajelleges, tiszta érzetű bor. Kávé, inkább tejeskávé az intenzív illatban elsőre. Hordófűszeresség, pörkölt magvak, déli fűszerek, ugyanakkor gyümölcsökből sem áll rosszul. Szájban tartalmas, sokrétű, kiegyensúlyozott bor, édes tannin és édes fűszeresség, menta és ánizs dominál benne, van ereje, és tud újat mutatni, ahogy a levegőn kinyílik. Szuggesztív bor, egészpályás letámadással nyer. Négy csillag legteteje, az ötössel kacérkodik.

A szarvasstifolder utánpótlása érkezik, jön még két házasítás és SzabóZétől egy meglepetés. Minimum. 20:45, két órája kóstolunk.

Vinatus Villányi Cuvée 1 2009

Illata intenzív, elég sok hordóval, de ugyanakkor nekem benne van a gyümölcs is. Jó alapborokra építenek, tisztességgel összerakott házasítás, kell neki időt hagyni és akkor egyre kerekebb, egyre dúsabb. Csokoládé, szeder, szegfűszeg, kibontakozik. A kettő közül nekem ez a házasítás tetszik jobban, négy csillag közepe biztosan.

Vinatus Villányi Cuvée 2 2009

Illata elsőre sauvignon. Kis bujkáló animalitás, túlérettség, aztán a továbbiakban már csak azt tudjuk mondani, hogy egy igencsak zömökre szerkesztett bor, elég sok tartalommal, elég energiával. Nagy bornak megálmodott tétel, időt kell ennek is adni, hagyni és szebb arcát fogja mutatni. Négy csillag. Még egy kóstolás biztosan kell, hogy annyira-mennyire...

Kilenc óra is elmúlt, a notebook lassan a lemerülés határra jutott. Most már nincs bor a hivatalos sorban, már csak SzabóZé olívaolajába mártogatjuk a friss kenyeret, elkóstolgatjuk a maradékot. Vagyis még egy bor, egy meglepetés visszavan.

Szabó Zoltán Pécsi Rajnai Rizling 2010

A bor, ami lényegében nincs. Készült belőle 120 liter. Mintegy 70-80 gramm maradékcukorral. A nagyon esős évben a megmaradt rajnai rizling (a korábbi évek termésének talán egyhetede) szépen botritizálódott, nagyon izgalmas bor készült belőle. Sajnos, nem forgalmi tétel. Mézes, édes citrusos, fahéj, kardamom, diós sütemény, puszedli. Gazdag, telt, jó savak a cukor mögött, legalább tízes. Izgalmas, vibráló, nagyon egyedi bor. Négy csillag tetején van már most.

És akkor az online borkóstolónak vége, offline folytatjuk. Legközelebb majd előre közöljük a listát, mit kóstolunk, kóstoljunk együtt, két hét múlva kedden!