Kérem Várjon!
Hírek
Az év legjobbjai a Gault Millau szerint
zoranka
2014 October 10.

Jó nekünk, hogy van magyar Gault Millau. Ha másra nem, legalább van miről beszélgetni, hetekre ad muníciót, mit hogyan ítéltek meg, milyennek látszik közelebbről-távolabbról egy-egy hely, bor, söröző. A legfrissebb kiadásból az derül ki, hogy Baranyában egész jó a helyzet, tegnap egy budapesti szerkesztő rá is kérdezett, hogy miért nem vagyunk elégedettek. Mert mindig jobbat és többet szeretnénk, természetesen. No de lássuk, kik is az idei díjazottak.

Az országos legjobbakról is érdemes szólnunk, mert azért utazunk mi is, szívesen, néha akár egy étterem kedvéért is.

 • Az év étterme: Borkonyha (konyhafőnök: Sárközi Ákos)
 • Az év borászata: Bott pince, Tokaj (Bodó Judit és József)
 • Az év konyhafőnöke: Ádám Csaba (Olimpia Vendéglő)
 • A vidék étterme 2014: Brill Bisztró (Békéscsaba)
 • Az év feltörekvője: Patrióta Kisvendéglő (Gyula)
 • Alternatív vendéglátás 2014: Pesti Burger és Bár (Budapest)

És akkor jöjjön a mi kis régiónk, hogyan is teljesítettünk.

Nézzük a kisebbik megyét, Tolnában mindösszesen három éttermet teszteltek, a Paksi Halászcsárda a tesztelt kategóriában kapott helyet, míg Szekszárdon a Bella Napoli 9 pontos, Szász Söröző és étterem 8 pontos értékelést kapott. Felvetőik persze a kérdés, hogy például az Optimus, vagy az Amaryllis miért is nincs benne a tesztelésre szánt éttermek sorában, érdemes volna néha frissíteni az adatbázist.

Érvényes ez Pécsre is, mert azért vannak jelentős hiányok, de nézzük az érdemeket. GM-sapkát kapott 14 pontjával a Susogó borvendéglő, 12 pontot a JT Enoteca Corso, 11 pontot a Jókai Bisztró, 10 pontot a Zsolnay Étterem és 8 pontot a Tettye. A helyzet nem rossz, ráadásul az innen tudjuk, hogy szerencsére azért nem ez a teljes merítés.

A legjobb eredmények Villányban és a borvidéken születtek. Tavalyi eredményén javítva, 14 pontot érdemelve ki, kapott GM-sapkát a Mandula Étterem (az étteremnek otthont adó hotelt az egyetlen a régióból, ami bekerült a hazai élmezőnybe), a Bock Óbor Étterem 13 pontot (ez is egy sapkát ért), a Halasi 12 pontot kapott. 10-10 ponttal két csárda szerepel még a listán, a Tenkes és a Fülemüle.

A sör egyre inkább tényező, szerencsére a kalauzok is felfigyeltek rá. Budapest után a vidék erőssége Pécs, a Budapesten kívüli sörözők mezőnyében az első ajánlott helyen a Művész Presszó áll.

A borászatoknál Gere Attila Pincészete és a Sauska Borászat kapott négyfürtös minősítést Villányban, ugyanennyit kapott a Heimann Családi Birtok Szekszárdon. A legjobb boroknál a vörös-mezőnyben vagyunk érdekeltek, itt a teljes toptizes lista így néz ki:

A TÍZ LEGJOBB VÖRÖS

 1. 2HA Tabunello 2012 16 pont
 2. Gróf Buttler Nagyeged Bikavér 2008 16 pont
 3. Ráspi Gneisz 2011 15 pont
 4. Heimann Franciscus 2009 15 pont (Szekszárd)
 5. Kreinbacher Syrah 2011 15 pont
 6. Szentesi Velence Cuvée 2011 15 pont
 7. Figula Balatonszőlős Öreghegy 2011 15 pont
 8. Karner Boróka 2009 15 pont
 9. Vida Hidaspetre 2009 15 pont (Szekszárd)
 10. Kiss Gábor Code 2009 15 pont (Villány)

Lehet böngészni, a részletek a frissen megjelent könyvben vannak, még magunk is csak a bogarászás, olvasás kezdetén vagyunk.