Kérem Várjon!
Cikkek
Az Olümposz lábánál
Látogatás a Kir-Yianni borászatban
Ercsey Dániel
2025 June 13.

Persze a cím ferdít, távol van innen az istenek lakhelye, mégis így lehet a legkönnyebben belőni, hogy a történet Thesszalonikitől keletre, a görög Naoussában, a Macedón határ mellett játszódik. És bizony ezt a történetet a xinomavro és a belőle készült vörösborok írják!

Fotók: Ercsey Dániel

Nem is olyan régen írtam egy görög borkóstolóról, erre tessék, tíz évvel a naoussai látogatásom után most újra itt vagyok, arccal nyugatnak fordulva, alattam Arisztotelész egykori iskolája, a Nimfák-ligete és persze a távolban Pella, az egykori Makedón főváros, még messzebb Thesszaloniki fényei ragyognak, visszatükröződve a bíborszínű tenger hullámain. Ez a vidék, a hegyek keletre néző lábai a xinomavro hazája. A legfontosabb görög kékszőlőfajta a brutális tanninjairól híres, no meg arról, hogy ehhez nem párosul mély szín, így gyakran halvány rubin, téglás árnyalatú borokat kapunk, közepes testtel és feszes, néha szárító csersavval, no meg érett- vagy aszalt paradicsomos és fekete olívás ízekkel, ami azért elég extrém. Ahogy tíz éve már megírtam, a Boutari és a Kir-Yianni mellett a Dalamaris még a „nagy név“ errefelé, de a kis PDO Naoussa igazi nagyágyúja minden tekintetben a Kir-Yianni.

Zavart kelthet az erőben, ha utákaolvasunk, hogy a Boutaris család egyik tagja az alapító, de a Boutari borászat ma már egy nemzetközi konszern tagja, vagyis - ha jól sejtem - ez vált a Boutaris család borászatává, míg a nevüket viselő gigaborászat csak Görögországban számtalan telephellyel és üzemmel rendelkezik. A Kir-Yiannit Yiannis Boutaris alapította (aki tavaly novemberben halt meg) 1997-ben, egy már meglévő helyi borászat megvásárlásával. A szőlőket 1970-ben kezdte telepíteni, rögtön 40Ha xinomavrót, amit 20Ha fehér szőlőfajta követett a Macedón határ melletti Amyndeon borvidéken, majd újabb 20Ha syrah és merlot Naoussában 1985-ben. Jelenleg a birtok borainak 75%-a fehér és rozé és csak a többi a vörösbor. Érdekes volt hallani, hogy szerintük az egész görög borágazatnak jót tesz, ha az assyrtiko elterjed a világban és mindenhol telepítik, mert végül mindig ki fognak lyukadni oda, hogy eredetileg ez egy görög szőlőfajta és kíváncsivá válnak, hogy milyen lehet az őshazájában. (Ez ugye szöges ellentéte annak, amit ma itthon sokan a furmintról gondolnak, főleg Tokaj kapcsán.)

Scaperdas frères - hommage -  xinomavro sparkling rosé brut

Közepes lazac szín. Intenzív illatában keksz és paradicsom, olíva és málna, kifejezetten izgalmas. A bubik közepesek, a felhabzás hosszú. Kóstolva közepes test, kissé fellazítja a bubi a korty közepét, kifejezetten jól jól áll neki, könnyeddé teszi. Az ízben az illat ismétlődik. A lecsengése közepesnél hosszabb. Nagyon jól iható. 88/100 pont

Assyrtiko „The North“ 2024 13.5% florina PGI

Halvány citrom szín. Intenzív illatában hűvös-sós tengeri szellő és ásványosság, sós citrom és zöldalma. Közepes test, intenzív sósság és elegáns savak, a lecsengésben is hosszan kitartanak a citrusok és a zöldalma. Szuper! 88/100 pont

Malagousia single block 2023 13%

Közepes citrom szín. Visszafogott illat, elegáns, fehér virágokkal, érett almával. Közepes test, kérek savak, virágos ízkép, pici co2, sok őszibarack érett alma, a korty végén kesernyével. Közepes lecsengés, pici fenolossággal. 86/100 pont

Assyrtiko single block Tarsanas 2022 (barrel fermented, 8hó seprőn)

Közepes citrom szín. Közepesen intenzív illat szép édesfűszerekkel, gyönyörű fás jegyekkel és sárga húsú gyümölcsökkel. Nagy test, széles korty, közepes savak, selymes vajas struktúra, édes fűszerek, citrusok ls fehér húsú gyümölcsök. Közepesnél hosszabb lecsengés. 87/100 pont

Muszáj megemlíteni, hogy a tavaly novemberben elhunyt Yiannis Boutaris 2011-2019 között Thesszaloniki polgármestere volt. A második legnagyobb görög város irányítójaként sokat tett a megbékélésért a törökökkel, a macedónokkal, ő hozta létre a zsidó múzeumot, amikor úgy találta, hogy a modern görög történetírás úgy akarja elmeséuni a város történelmét, hogy meg sem említi a várost négyszáz éven át mozgásban tartó zsidóságot, aminek a második világháború borzalmai vetettek véget. Megosztó ember volt, aki mindig kimondta az igazságot és amit gondolt, még akkor is, ha az fájdalmasan érintette a konzervatív-nacionalista köröket, vagy bárki mást.

Ramnista xinomavro 2020

Közepesnél halványabb gránát szín. Nagyon jól hozza az olívás, paradicsomos, de egyben málnás epres illatokat. Kóstolva közepes test, lendületes savak, szép ízek, ugyanaz mint az illatban. A szerkezet feszes, érett a tannin, fűszeres-pinot noiros hangulat. Hosszú lecsengések búcsúzik. Nagy bor! 93/100 pont

Diaporos 2019 (xinomavro and 13% syrah)

Közepesnél halványabb rubin szín. Intenzív illatában sok bors, málna, föld, komplex és fűszeres. Lendületes savak, közepes test, fűszeres, feszes, mély és hosszú. Wow. Úgy nagy hogy nem nehézkes, sőt még elegáns is. 92/100 pont

Chrysogerakas 2021 120g cukor 14%

Halvány arany szín. Illatában kapor alma és rózsavíz. Közepes test, kerek savak, édes érett ízek, szotyola, pici makadámdió, grillázs, méz, fehér virágok, rózsa és a korty végén újra kapor. A lecsengése közepes, az alkohol melegít a végén. 87/100 pont

A borászat vezetését 1999-ben Yiannis fia, Stellios Boutaris vette át, de hamarosan a másik fiú, Mihalis is bekapcsolódott a munkába, és megkezdődött a xinomavro klónkutatás időszaka. Ennek lezárásaként 2004 és 2006 között 28 hektárt telepítettek újra különböző, a talajoknak, a kitettségnek és az alapkőzetnek megfelelő xinomavro klónokkal. 2009-re, néhány újabb telepítéssel a Kir-Yianni Görögország egyik legnagyobb borászatává nőtte ki magát, ahol most már a finomhangolásé a főszerep. A birtokon ugyan szállást nem biztosítanak és étterem sincsen, de fontosnak tartják a borturizmust, így egy látogatóközpontot és egy kóstolóteraszt is építettek a pince fölé, a szőlőktől ölelt birtokközpontba. Ha Naoussában járunk (vagy csak éppen Thessalonikiben), a Kir-Yianni meglátogatása kihagyhatatlan program a borkedvelők számára, de még azoknak is okozhat kellemes meglepetést, akik nem tartják magukat igazi borivónak. A táj szépsége, a közeli Pella és a Nimfák-ligete, a velünk élő történelem és persze a borok együtt lenyűgöző esszenciáját adják Észak-Görögországnak.

banner