Kérem Várjon!
Hírek
Az év meggypálinkája
Kéner Balázs - Morován Júlia
2013 May 23.

Közel húszezer látogatót vonzott a belvárosba költözött Budapesti Pálinkafesztivál. A pünkösdi hétvége során az év meggypálinkája fogyott a legjobban, a legnépszerűbb program pedig a Rézangyal blendelő kurzusa volt, ahol az érdeklődők saját kezűleg és ízlés szerint házasíthattak pálinkát. Az új helyszín és a pünkösdi hétvége sokakat kicsalogatott az Erzsébet térre, a Budapesti Pálinkafesztiválra és a péntek esti nagy zivatar sem törte le a látogatókat, - ahogy minket sem.

„Élet költözött a belváros szívébe, az Erzsébet tér parkjába. Örömmel fogadtuk, hogy a pünkösdi szünet ellenére nemcsak a fővárosból, de Budapest környékéről is ellátogattak a rendezvényre ” – mondta Maros Róbert, a Pálinkafesztivál tulajdonosa.

A közel húszezer érdeklődő az év meggypálinkáját kedvelte leginkább, amelynek 1500 díszes palackjából közel ezer már a helyszínen elfogyott. Ebből mi is kóstolhattunk, kellemesen meleg, érezhetően gyümölcsös ízzel rendelkező, valódi "nemtől független" pálinkát sikerült készíteni. A pálinkaházak közül a Márton és lányai volt a legnépszerűbb: a többszörös Destillata és Hundest verseny-t nyert pálinkaház bonyolította a legnagyobb forgalmat a négy nap alatt. Számunkra hatalmas meglepetést okozott a Hunnium 895 pálinkasorozata: a tiszta, harapnivaló utóíz és az elérhető ára nálunk díjnyertesként végzett.

A zenei programok terén sem volt panasz a kínálatra: számos stílusirányzat bemutatkozott a fesztivál színpadán. Legtöbben Péterfy Bori & Love Band bulijára voltak kíváncsiak, de sokak örömére fellépett a ghánai születésű énekesnő, Sena, a Beatles dalokat saját értelmezésben játszó Belmondo, a ska, latinos és cigányzenei vonalon mozgó Intim Torna Illegál és a jazz irányából a tánczene felé nyitó Zséda is.

A fesztivál legnépszerűbb újítása és programja a Rézangyal blendelő kurzusa volt, ahol négy nap alatt közel százan „vizsgáztak le” pálinkaházasításból. Az újdonsült „mesterek” 2,5 dl-es kiszerelésű, saját címkével és névvel ellátott palackban vihették haza egyedi párlatukat. Az októberi Budavári Pálinka-és Kolbászfesztivál vendégpárlata a rum lesz, ahol a pálinkák mellett a Karib-térség gasztronómiai különlegességeit lehet majd megkóstolni. A rendezvény az eredeti helyszínén, a budai várban várja a látogatókat.