Kérem Várjon!
Cikkek
Bácska és Kunság legjava
Díjátadón jártunk Hajóson
Szünder Dezső
2017 July 31.

A hajósi barokk kastély igazán festői szépségű épületében rendezték meg július derekán a Duna Borrégió Tanácsa és a Duna Borrégió Borút Egyesület közös szervezésében a Duna Borrégió és a Hajós Bajai borvidék borversenyének eredményhirdetését és díjátadóját.

Ilyenkor, a nyári melegben, az egyébként is a hivatalos rendezvényeket tekintve kissé „uborkaszezonban” az ember talán a kötetlen, családias jellegű programokat, rendezvényeket keresi, lehetőség szerint vízparton, de legalábbis a szoba hűvösében. Talán a nyaralások miatt, és persze borászaink elfoglaltsága miatt a rendezvényen családias hangulatban mintegy 40 díjazott és meghívott vendég vett részt. A szintén példásan karbantartott, nagy figyelemmel gondozott kastélyparkban a regisztrációkat követően kötetlen baráti hangulatú beszélgetések alakultak ki. Ilyenkor kicsit több lehetőség és idő van beszélgetni, mint a rohanó munkás hétköznapokban.

A hivatalos papírmunkák elintézése után mindannyian elfoglaltuk helyünket a kastély egyik szép termében, majd Koch Csaba, a Duna Borrégió soros elnöke, valamint a Hajós-Bajai Borvidék elnöke hivatalosan is köszöntötte az egybegyűlteket.

Koch Csaba köszöntőjében kitért arra többek közt, hogy mind a Hajós-Baja, mind a Duna Borrégió kitörni látszik az évtizedek béklyójából, amikor is az innen származó borokat egyszerű asztali bornak, vagy rosszabb esetben csupán pancsolt bornak hívták. Ezt az eredményt az évről-évre megrendezett régiós borversenyek eredményei is elősegítették, valamint az itt dolgozó borászok közül egyre többen kötelezik el magukat a magas minőségű borok elkészítése mellett.

A megrendezett versenyek pedig nem csupán a szakmának, hanem a közönségnek is szólnak. Hiszen még mindig vannak, akik az alföldi borral szemben ellenérzésekkel viseltetnek. Indokként az egyszerűséget, a mélység, komoly beltartalom hiányát említik, holott a mai trend, a mai fogyasztó a gyümölcsösebb, könnyedebb, egyszerűbben érthető, könnyedebben fogyasztható borokat keresi, részesíti előnyben.

Ezzel a gondolattal tökéletesen egybecseng az elnöki köszöntőt követően Hajós alpolgármesterének nyitó gondolatai is, melyek Hamvas Béla szavai:

"A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti, gondozza, mint gyermekét, majd elérkezvén a várva-várt pillanathoz, kellő tisztelettel kóstolja az új termést."

A megnyitó beszédek zárásaként Koch Csaba átadta a következő évre a Duna Borrégió elnöki tisztét Frittmann Jánosnak, a Kunsági Borvidék elnökének.

Ez után következtek a díjátadók, az oklevelek, serlegek átvétele.  Jöjjenek most tehát a május 26-án megtartott verseny fontosabb eredményei:

Hajós-Bajai Borverseny

Fehér bor: Koch Borászat Frish Cserszegi fűszeres 2016

Rozé bor: Szemerey Pince  Rozé cuvée Flóra 2016

Vörös bor: Koch Borászat Cabernet Franc 2013

Bács-Kiskun Megye bora

Fehér bor: Vas Pincészet Olaszrizling 2016

Rozé bor: Font Pincészet Cabernet sauvignon rozé 2016

Vörös bor: Frittmann Pincészet Merlot 2013

Duna Borrégió Borverseny

Fehér bor: Frittmann Testvérek Cserszegi fűszeres 2016 (Kunság)

Rozé bor: Sümegi Dragan Kékfrankos rozé 2016 (Hajós-Baja)

Vörös bor: Koch Borászat Cabernet Sauvignon Barrique 2013 (Hajós-Baja)

A rendezvényt a kastélypark hűvös fái közt állófogadás, valamint az aranyérmes borok kóstolója zárta, ahol sok esetben maga a borász kínálta kóstolásra legkedvesebb, nagy gonddal elkészített tételeit.