Kérem Várjon!
Cikkek
Boros tippek Valentin napra
Ercsey Dániel
2022 February 14.

Bár nem szívügyem az angolszász kultúrkörből begyűrűző Valentin nap, mégiscsak Bálint nap van ugyebár, de nem tudom behunyni a szemem és úgy tenni, mintha nem lenne tele minden kirakat piros szívekkel és rózsacsokrokkal. Plusz a feleségem is megsértődne, ha ma nem lepném meg valami aprósággal. Szóval ha ti is ilyen cipőben jártok, bort netán boros utazást ajándékoznátok a kedveseteknek, íme néhány tipp.

Tegnap felhívott egy kedves barátom, a következő kérdéssel. „Egy cimborám szeretné elvinni a csaját egy boros hétvégére valahová. A lényeg, hogy a szálláson lehessen borozni is. A csúcs az lenne, ha enni is lehetne ott. A haver mindenivó, de a barátnője a fehéret szereti.“ Őszintén szólva elszégyelltem magam. Hiába értekezünk mi itt bársonyos tanninokról, klimatikus nézőpontokról, vagy éppen hegyaljai zsidó kereskedőkről, ha elfeledkezem a többségi olvasóról, akit éppen csak annyi érdekel, hogy igyon egy jó bort, lehetőleg ne túl drágát. Ebből kiindulva a következőket ajánlom minden bortúrára vágyó kedves laikus ámde borkedvelő ismerősömnek:

Villány és Szekszárd alapvetően vörösboros desztinációk. Szekszárdon én Bodriéknál szállnék meg, ahol minden együtt van, csodás táj, borászat és étterem, ki sem kell mozdulni a hétvége alatt a birtokról, de ha mégis, hát bőven van hová. A legközelebb talán Heimannék vannak, szóval színesítő programnak őket ajánlom, biztos meg lehet beszélni Bodriéknál valakivel, hogy taxit játsszon, de van is taxi Szekszárdon.

Villányban a csúcs egyértelműen a Gere Crocus, ahol van wellness és csoki, étterem és bor, programok és szuper szobák minden mennyiségben. Itt is igaz, hogy bárhová át lehet sétálni, ha még egy kóstolót szeretnétek, akkor irány a szemközti pincesor, Villány legismertebb része, ahol nyissátok rá az ajtót Maczkó Róbertékre, éppen 32 méter a hoteltől!

Ha fehérborra vágytok, akkor érdemesebb jól körüljárni a témát. Könnyed fehérek, de egy jó rozé és egy könnyed vörös is lecsúszik? Irány a Kunsági borvidéken található Soltvadkert és a Frittmann borászat. Soltvadkert látnivalóiról itt írtam bővebben, ha még egy helyre mennétek, akkor a Lantos Borházat ajánlom.

A klasszikus fehérboros vidék számomra a Balaton északi része, azon belül is Balatonfüred és környéke. Én személy szerint Figuláéknál szállnék meg, akik az olaszrizling apostolaiként biztosan csodálkozásra késztetik a hardcore rajongókat is. Enni elmennék a Petrányi Borteraszra, ami kiegészítő programként és borászatként is megállja a helyét.

Ha a párunk a pezsgők szerelmese, akkor irány a somlói Kreinbacher pincészet ahol szintén van étterem és boutique hotel, no meg pezsgő minden mennyiségben, ha pedig az érlelhető, komoly vulkanikus fehérborok lágyítják meg a szívét, akkor menjetek Badacsonyba, ahol ugyan nem borászatnál van a szállás, mondjuk a Bonvino hotelben (ahol wellness részleg és medence is van) vagy a Neptun hotelben (ahol Egry József, a Balaton festője megismerte a feleségét), de 8 lépésre van a Hableány, Laposáék multifunkciós birtokközpontja, ahol kóstolni és enni is lehet. Ha ezután a közeli Németh Pincéhez is benéztek, lesz részetek kései szüretelésű kéknyelűben is!

A végére hagytam a kuriózumokra vágyókat. Ha a párotok ínyenc bármilyen téren, akkor biztosan értékeli a természetes édes fehérborokat, szóval irány Tokaj! Nálam a titkos favorit a Paulay Borház, szuper kis szálláshely, bor is van és a reggeli is megbeszélhető, de a közelben van több étterem (lsd. ezt a cikket) és borászat is, én a helyetekben az Erzsébet Pincébe mennék még.

Végezetül néhány tipp azoknak, akik a párjukat egy palack borral szeretnék meglepni a mai napon, valami olyannal, ami biztosan jó, de talán nem annyira ismert. Vörösborban keressétek a villányi borvidékről a Jackfall Pincészet egyik borát, a 2009-es Grand bombaformában van és minőségben felveszi a versenyt a háromszor ennyibe kerülő nagy villányi vörösborokkal is! Tokaji aszút a Serpens borászattól rendeljetek, bődületes minőség, megfizethető áron, míg a fehérborok kedvelőinek a titkos tippem a hosszúhetényi Szabó Pince, amit Szabó Zoltán, kedves szerzőtársunk működtet, vérével és verejtékével. De a borok is jók, főleg a furmint és a cirfandli! No ennyit mára, szeressétek egymást, de ne csak ezen a napon!