Kérem Várjon!
Cikkek
Cabernet franc II.
Szekszárd felsőpolc: harmadik fejezet
Szünder Dezső
2021 July 26.

Nem ennyi szünetet terveztem a két franc írás közé, ám sajnos az Élet – mint tudjuk – nagy mókamester. Reményeim szerint ő legalább tud nevetni… No de vissza is ehhez a szép fajtához, lássunk további két franc-t, ezúttal két tételt a szekszárdi Görögszóból.

Tringa Cabernet Franc 2018

Kakaóporos, kis szegfűszeges, kávés illat után fekete erdei gyümölcsök, némi fanyarság, kissé még összehúzó, szárító tanninok. Nagyon széles, mély korty, tartalmas, nehezen múló. Leginkább ízében fajtajelleges, az illattól még kissé eltartó, szertelen, ám nagy potenciállal bíró vörösbor, mely 1-2 éven belül levetkőzi szertelenségét.
88 pont/100 Alkohol 15,0%, Ár: 4200Ft

Németh János Cabernet Franc 2017

Gyönyörű, mély bíbor szín, intenzív lekváros illat, tökéletesen érett alapanyagot sejtető. Egyszerre fűszeres, gyümölcsös íz, tört feketebors, kakaó, a korty első felében bogyós gyümölcsök, közepén és végén vanília és pipadohány, sima tanninok.
92 pont/100 Alkohol 14,5% Ár: 7500 Ft

Ami a pontokon túl van

Gál Attila a fiatal, második generációs szekszárdi borászok évek óta szépen csillogó ékszere. Megbízható, minden évben egyenletes teljesítmény jellemzi borait, bármikor, bármit kóstoltam tőle, nem okozott csalódást. Így volt ez most is, a tesztelt tétel néhány év múlva újabb és újabb rétegekkel kápráztathatja majd el a kóstolót. Még fiatalos karakterének köszönhetően nem csak a téli időszak és annak komoly ételei párosíthatók hozzá, hanem bátran kibontható most is a hűs szobában.

Németh János franc-ja érett, nagyon egyben lévő anyag. A lekvárosság kifejezetten az előnyére válik, szépen, szájban elomló, kényeztető, hosszan tartó. A fajta a pincészet zászlóshajója, csak kiemelt évjáratokban készül, kizárólag 500 literes első töltésű hordóban. Az évjáratból mindössze 1300 palack készült, szerencsésnek mondhatom magam, hogy kóstolhattam.

Attila bora hazai érlelt, vagy kiváló minőségű olasz sonkáért, friss baguettért és minőségi sajtért kiált, míg Németh János borához rizses lecsóban sült csontos tarját készítettem.