Kérem Várjon!
Cikkek
Csak a szilva
Pálinkafesztivál a várban
Kéner Balázs
2011 May 31.

A Budapesti Pálinkafesztivál idei főszereplője a szilva volt, így a hamvas gyümölcsből készült párlatok és ételek központi helyet kaptak a rendezvényen. A látogatók egy külön Szilváskertben kóstolhatták meg a finomságokat, többek között az Év Szilvapálinkáját is, amely kilenc párlat házasításából készült.

Az országos időjárás ellenére kellemes nyári meleg várt bennünket a VI. Budapesti Pálinkafesztiválon a Budai Várban, május 5-én. Az első nap délutánján még kevesen voltak, de estére rendesen megtelt a placc, pláne hétvégén, és minden eddiginél többen váltottak jegyet és kóstolták végig a pazar kínálatot, a több száz párlatot, házi sajtokat, finom borokat, csokikat, pezsgőket, és kolbászokat. Az utólagos felmérések alapján mintegy huszonötezren ünnepelték a pálinkát a várban.A gasztronómiai rendezvény főszereplői, a szilvapárlatok, a szilvás ételek, na és persze az Év Szilvapálinkája volt, amely 9 főzde prémiumpárlatainak blendjéből született, hamar elnyerte a közönség tetszését: félezer palacknyit kóstoltak és vásároltak az 1100, sorszámozott palackba került párlatból. A Békési, a Gusto, a Gyulai Pálinka Manufaktúra, a 895 Hunnium, a Nobilis, a Prekop, a Rézangyal, a Villányi és a Zsindelyes közös blendjét a Rézangyal Bisztrók országos hálózatában már meg lehet vásárolni.

„A hűvös idő ellenére azt mondhatjuk, hogy szerencsénk volt az időjárással, hiszen a rendezvény minden napján nagyon jó hangulatot varázsolt a napsütés a Budai Vár Hunyadi udvarára. Jó érzés, hogy a Budapesti Pálinkafesztivál mára egy népszerű programmá vált a fővárosiak számára” – mondta Maros Róbert, a fesztivál főszervezője.


 
Kivételesen pálinkára utaztunk a Brill Pálinkaháznál is, idei egyik különlegességük, a limitált 2010-es Stanley szilva, felettébb izgalmas kóstolás. Az idei fesztivál gasztronómiai újdonságain túl a PayPass kártya is debütált, amely az OTP Bank jóvoltából leváltotta az eddigi kuponos rendszert.  Az új generációs, elektronikus fizetési mód segítségével a látogatók egyszerűbben vásárolhattak, bár nem egyszer adódott probléma a feltöltéssel és a kártyán maradt összegek levásárlásával. Igaz, ezeket bármikor elkölthetjük a Rézangyal-üzletekben.A hagyományteremtő célzattal létrejött, gyümölcsre épülő tematikus Pálinkafesztivál a szilva után jövő tavasszal a barackból készült párlatokra és ételekre helyezi a hangsúlyt. De addig is a közönség ősszel újra találkozhat a legfinomabb pálinkákkal és ételkülönlegességekkel, méghozzá a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon, ahol ezúttal az oroszok mutatkoznak be nemzeti italukkal, leghíresebb párlatukkal, a vodkával.