Kérem Várjon!
Cikkek
Dél kékfrankosa
Két bor csajozáshoz
zoranka
2012 September 12.

Nemrég érkezett hozzánk egy pakk, volt benne néhány vörösbor. A csomagot Horvátországból kaptuk, innen a szomszédból, szlavóniai-baranyai vörösborok voltak benne, épp egy tucat. Nyáron eddig még nem nagyon kívántuk a vöröset, de szerencsére az esték egyre hűvösebbek. Ha így folytatjuk, minden héten írunk róluk, most az első kettőt mutatjuk be: egy kékfrankos és egy syrah, nem sok van belőlük a kontinentális horvát részeken, ezekben viszont nem csalódtunk.

Először is a pincészetről néhány mondat. Nincsenek messze tőlünk, Feričanci mindössze 90 kilométerre van Pécstől. A Papuk hegység északkeleti oldalán fekvő településen működik a Feravino, itt található a mintegy 150 hektáros szőlőültetvényük is. Évente körülbelül egymillió liter bort készítenek, fehérben a graševina (olaszrizling) a fő fajta, kékszőlőből a frankovka (azaz kékfrankos). A többi termesztett fajta pinot blanc, rajnai rizling, chardonnay, zweigelt, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és pinot noir. A Dika néven forgalmazott sorozat rejti az alapborokat, míg a Miraz a válogatások fedőneve.

Feravino Miraz Frankovka 2008

Rumos-meggyes illat jön belőle, de nagyon. Nem sok időt hagy az ismerkedésre, egész lehengerlő, ahogy a pohárból nem győzzük beszippantani az illatokat. Van itt erdei szamóca, szeder és szilva is. Egyszerre tud friss és krémes lenni, és mindkét jelző a gyümölcsösségre is érthető. Gazdag, sok, mégis egyensúlyt érzünk, ahogy belekortyolunk. Mintha szilvát és meggyet mártogattak volna csokoládéba. És alaposan megszórták volna marcipánnal. Nem kevés a test, érezhetően magas az alkohol, de mindezért kárpótol a hosszú, erdei gyümölcsös-meggyes korty, ahogy édes-krémes elégedettséget varázsol a kóstolók arcára. 88 pontos boldogság. Nagyjából 85 kunás (3400 forint) árat találtam rá a neten.

Feravino Miraz Syrah 2009

A bor annyira friss, hogy a pincészet saját weboldalán sem fellelhető. A kóstoló után nyomoztam kicsit neten, volt bemutatója celebekkel, versenyezetették, nyert is djakat szépen. Vagyis piacon van tényleg. Hát nem egyszerű bor. Egészen megosztotta a társaságot, mennyire fajtajelleges, vagy kinek mennyire jön be ez a stílus. Van benne hasonlóság a kékfrankoshoz, bár más illatok-ízek fedezhetőek fel benne. Elsőre tutti-frutti, medvecukor, menta. Édes, majd fűszeres illatok. Szájban málnás és borsos. Erőteljes tannin, a korty hosszú, széles dús. Egy picit hűvösebb syrah lett itthon az etalon, de ez a verzió is hihetetlenül gazdag. Picit krémesebb, csúszósabb, csajozósabb. Viszont nem olcsó, 130 kuna, azaz 5200 magyar forint. Sokat gondolkodtam rajta, hova is tegyem, nekem 87 pontot biztosan megér.

Legolvasottabb
Legfrissebb