Kérem Várjon!
Cikkek
Díjeső a villányi borversenyen
A Mátyás Cuvée lett a Média Bora 2023
Gáll Orsolya
2023 April 27.

Édesapjáról nevezte el és a legjobb években készíti presztizsborát Günzer Tamás. A villányi borász 2020-as Mátyás cuvée-je lett az év Média Bora az 54. Villányi Borversenyen. A megmérettetés számos borásznak hozott „díjesőt”: 8 nagyarany, 77 arany, 204 ezüst és 32 bronzérem született, 13 oklevelet osztottak ki. A champion-díjas bor Weimert Gábor 2022-es Syrah-ja lett. Szubjektív beszámoló egy verőfényes villányi napról.

A magyar szőlő-bor ágazat bölcsője - sok tekintetben - Villány. A számtalan irányzat között – amelyek például legújabban az alacsony alkoholtartalmú, sőt az alkoholmentes borok - Villányban őrzik azokat a hagyományokat, amellyel a vidék méltán vívta ki a hazai és nemzetközi elismerést. Itt a régiek tapasztalata találkozik a fiatalok újító szándékával – hangzott el az 54. Villányi borverseny megnyitóján.

A BORVERSENY BIZOTTSÁGAIBAN AZ ORSZÁG MINDEN TÁJÁRŐL TÉNYKEDTEK SZAKEMBEREK

Az idei versenyre 335 minta érkezett, amelyet a szakértő zsűri 6 fős bizottságokban bírált. A zsűrielnökök közt olyan nagyágyúk foglaltak helyet, mint Kállay Miklós professzor, a Magyar Bor Akadémia alapítója és tiszteletbeli elnöke, Horkay András borszakértő, a CEWI alapítója, Nyitrainé dr. Sárdy Diána, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke, Romsics László, az Országos Borszakértő Bizottság elnökhelyettese és számos neves borász. A tavalyi évjárat ugyan nem volt kimagasló, de korábbi évjáratok borai is a zsűri elé kerültek, és sorban születtek az arany-, ezüst és bronzérmet érő értékelések. A bírálatnál éppúgy figyelembe vették, hogy az adott bor mennyire hozza a fajtajelleget, mint azt, hogy a „korának” megfelelő-e a frissessége vagy az érettsége. Egy könnyű rozétól nem várjuk, hogy nagy bor legyen, amire 10 év múlva is emlékezünk, saját kategóriájában viszont legyen emlékezetes.

A MÉDIA BIZOTTSÁG HÖLGYEI ÉS TANCSÓ ATTILA, A VILLÁNYI BORVIDÉK MARKETINGES KOLLÉGÁJA

A Média Bizottság, a sajtós csapat is fehér asztalnál, kecses poharakból kóstolt, ám a háttérben szinte láttuk a sáros csizmákat, elöntött dűlőket, jégverést, hajnali kelést, éjszakai munkát, amit a borászok heteken, hónapokon, évszakokon át erejüket nem kímélve nap nap után csinálnak. Így minden egyes korty bort nagy becsben tartottunk, hiszen szorgalmas kezek készítették, a legnagyobb gondossággal. Küldetésünk az volt, hogy megválasszuk a média borát. Bár van némi borismereti előképzettségünk, ám emellett kiváló borkedvelő fogyasztók vagyunk, inkább fogyasztói oldalról igyekeztünk bírálni a borokat. És mi már a „legleg” borokat kaptuk, azokat, amelyek a bizottságoknál már aranyat értek. Figyeltünk a megjelenésre - tisztaság, szín, intenzitás -, az illatra - intenzitás, karakteresség, minőség -, és természetesen az ízekre is. A mélységekre, a primer, szekunder és tercier jegyekre. Olyan aromákat találtunk, mint a nagymamánk lekvárja, hordó, fűszerek, avar, bőr, sőt, egyszer még a kókusz is felvillant az egyik bor kóstolása során.

A média bora végső kiválasztásánál győzött a női ízlés és energia. Végül két bor között vacilláltunk, az egyik egy cabernet franc, a másik egy cuvée, amelynek nem ismertük az összetételét. Úgy hallottuk, hogy a borász a cuvée.ben megmutathatja művészi hajlamát, ezért végül ezt választottuk. Ekkor tudtuk meg, hogy Günzer Tamás 2020-as Mátyás Cuvée-je lett. Nem is voltunk különösebben meglepve, amikor kiderült, hogy a bor 95 százaléka cabernet franc. Később, amikor gratuláltunk a győztesnek, többet is megtudtunk a választott borról.

A MÉDIA ZSŰRI MUNKÁBAN

Ez a bor a szívem csücske, a pincészet presztizs bora. 2003 óta készítjük, édesapámról kapta a nevét, 1991-ben ő indított el a pályán. 2003-ban készítettük először, és csak jó évjáratban készül. A cabernet franc egy 25 éves cabernet ültetvényről származik, a merlot pedig az Ördögárokból, kissé túlérett szőlőből. Igazi villányi bor a 95/5-ös aránnyal, 2 éven keresztül vadonatúj hordóban érlelve, enyhén aszalt gyümölcsös jegyek jellemzik. Steakhez, nehezebb ételekhez illik, illetve olyan desszerthez, ami csupa-csupa csokoládé. Ezzel a borral már Franciaországban is nyertem díjat, de hihetetlenül büszke vagyok erre a mostani elismerésre.

Az eredményeket az esti díjátadón Bock József, a Villányi Borvidék elnöke ismertette: a bírálatok alapján 8 nagyarany, 77 arany, 204 ezüst és 32 bronzérmes bor született, ezen kívül 13 oklevelet osztottak ki. A champion-díjas bor (azaz a legmagasabb pontszámot elért tétel) Weimert Gábor 2022-es Syrah-ja lett. 

A részletes eredménylista innen letölthető.

AZ ESTI EREDMÉNYHIRDETÉSEN A FÜLEMÜLE CSÁRDÁBAN

Fantasztikus nap, tökéletes szervezés, felemelő hangulat. A villányi borászok jól tudják, mi a dolguk és ez ezúttal is kiderült. Jövőre, veletek, ugyanitt.


Fotók: Villány Város