Kérem Várjon!
Cikkek
Emlékek a Mátráról
Egy bor: Megyeri-Hanti Kacaj 2018 (Mátra)
Tüske Gyöngyi
2020 May 01.

Karantén ide vagy oda, csak úgy hemzseg a net a nyereményjátékoktól. Én is szorgalmasan játszom, de mostanában nem nyertem semmit. Ha jobban belegondolok, mindössze egyszer nyertünk, akkor viszont egy felejthetetlen wellness hétvégét a Mátrába. Borról is lesz szó, de előtte egy kis nosztalgiázás következik a karantén bornaplómban.

Most, hogy nem utazhatunk, jó képzeletben végig járni azokat a helyeket, amelyek kedvesek a szívünknek. Nekem ilyen például a Mátra. Egy általános iskolai osztálykirándulás halvány emléke után egy kisgyerek lelkesedésével másztam meg újból a Kékestetőt, másnap pedig ámultam sás-tói kilátóból elém táruló gyönyörű panorámán…

A Mátrából egyre több „nem mainstream” bor lopja be magát a fogyasztók szívébe, gondoljunk csak (a teljesség igénye nélkül) Major Levente, Losonci Bálint, Páger Mátyás vagy akár a Kerekes Pince szortimentjére. Egy pinot noir-t kóstoltam, ami a monori Megyeri-Hanti Pincénél készült, Kerekes Tamás gyöngyöstaljáni szőlőjéből, egészen pontosan a 777-es burgundiai klónból. A pincét 2003-ban alapította két jó barát Megyeri Szabolcs és Hanti Tamás, első palackozott tételükkel 2006-ban léptek a piacra. A Kacaj névre keresztelt 2018-as pinot noir 10-14 napig erjedt héjon, majd 4-5 hónapon keresztül finomseprő felkeverés mellett érett másod- és harmadtöltésű magyar tölgyfahordóban.

Színe a megszokottnál sötétebb, bordós reflexekkel. Illata intenzív, piros bogyós erdei gyümölcsökkel és cseresznyével, a háttérben egy kis gombával. Kerek, selymes korty, frissítő savak, jól iható, gyümölcsös, behízelgő bor, közepesen hosszú utóízzel. (86/100)

Az Alföld Borrégióról és Monorról bővebben a Pécsi Borozó tavaszi számában olvashatnak, mely megrendelhető online a Pannon Borbolttól. A bor kapható Budapesten A másik boltban, a Baldaváriumban és helyben, elvitelre a pincénél, ára 3200 Ft.

Legolvasottabb
Legfrissebb