Kérem Várjon!
Cikkek
És akkor ki érzi a macskapisit?
Sauvignon blanc-ok a borszakkörben
Győrffy Zoltán
2014 October 09.

Szeptemberben újraindultak a borszakkörök is, kicsit kevesebben voltunk a megszokottnál, pedig ebben a félévben minden eddiginél izgalmasabb borkínálat várható. nem kellett csalódnunk a sauvignon blanc felhozatalban sem,a könnyedtől a keményen minerálisig, a gyümölcsöstől a zöldes-füvesekig minden típus megtalálható volt, már ami belefért ebbe a kilenc tételbe.

A sauvignon blanc alapvetően megosztó fajta, sokan kedvelik, de talán közel ugyanannyian vannak, akiknek nem jön be a vágott füves, csalános, bodzás, egreses ízvilág. Erre uniformizálták ugyanis ezt a fajtát, holott többre is képes. A magyar ízléshez persze a magyar SB áll a legközelebb, legfeljebb az osztrák, stájer sógorok rúghatnak labdába, ez derült ki rögtönzött közvélemény-kutatásunkból.

A vendégeink ez alkalommal Misóczki András, a Belward Pincészet borásza és Labancz Richárd, a Pécsi Borozó munkatársa és az Eberhardt Pincészet borásza voltak, velük beszélgettünk a sauvignonról, tapasztalataikról, megpróbáltuk befolyásolni a véleményeket, hogy a vakkóstoló során nehezebben-könnyebben találják ki, vajon a borok honnan érkeztek. Egy telitalálatos tipp ennek ellenére vagy épp ezért született is, a nyeremény természetesen egy palack sauvignon blanc volt.

A borokhoz spenótos-lazacos lasagne készült, a többségnek bejött ez a kombó (bár  hal+spenót tud olyan megosztó lenni, mint egy SB), végül is minden alkotóelemet javasolnak a sauvignonhoz, én mindenesetre elégedett voltam ezzel a társítással. Főként, hogy a keret nagy része most is a borokra ment el, lévén kicsit túlléptem a limitet, elcsábultam pár jónak ígérkező tétel kapcsán. No de jöjjön a sor:

Nyakas Sauvignon Blanc 2013 (Etyek)

Intenzív, zöld egres, zöld fű, aztán bodza és feketeribizli, ami kortyban is megjelenik. Jó sav lendíti az édes bodzaszörpöt, jó a korty közepe, szaftos, gyümölcsös, de nincs szélessége, nincs mélysége. Kesernyés lime és cukorkás utóíz, jó bor ez, a belépő szint magasfokon, a népítélet szerint második helyezett. 86 pont, ****

Danubiana Sauvignon Blanc 2013 (Tolna)

Kis csalódás volt most. Közepes intenzitás, csalános-füves illatok. Elég fedett. Kortyban is a zöldesség uralja, kevés a gyümölcs, kevés  játékosság, még a savak sem szépen simulnak a szerkezetbe. Alapbor, fröccsnek. Nem tudom, hogy ez egy sokkal korábbi palackozás-e, az Aldiban vett és nemrég kóstolt még sokkal frissebbnek, élőbbnek tűnt. 82 pont, ***

Belward Sauvignon Blanc 2013 (Pécs)

Korábban kóstoltuk már többször ezt a tételt is, viszont ez most is hozta a korábbi formáját. Érett, délies bor, lime, egres és csalán az illatban, széles gyümölcsös korty, kesernye a végén, lime, grapefruit és egres középen, vaskosabb picit, ugyanakkor zöldpaprika is felbukkan a végén. Korrekt bor. 84 pont, ***

Kvassay Levente Sauvignon Blanc 2013 (Villány)

Korábban nagyon tetszett, mostanra elfáradt. Pincében tartogattuk ezt a kartont egy ideje, a bor lefelé indulását csíptük el. Cukorkás, PEZ-cukorkás illat, szögletes savak, kevés gyümölcs, zöld ízek, az emlékek miatt 80 pont, ***-

Pannonhalmi Apátsági Pince Sauvignon Blanc 2013 (Pannonhalma)

Az este abszolút közönségkedvence, de a mi asztalunknál is ott volt a besztofban. Cizellált illat, benne a talaj és a gyümölcs, minerális és friss fűszeresség, sok gyümölcs kortyban is, vibráló, érett, összetett anyag, szépen strukturált, jól megfogalmazott bor. Egyszerre tud rétegzett játékosságot nyújtani az emlékezetnek és pillanatnyi telt, gyümölcsös élvezetet a pillanat kortyában. 89 pont, ****+

Wein & Co Selection Sauvignon Blanc 2013 (Új-Zéland)

Full csalán és bodza. No és itt aztán a macskapisi is elbukkant, bár kenszei kolléga nem ismeri ezt a jellegzetes illatot, de nem volt még macskája, elnézzük neki. Olyan illatok jöttek, mint a kézbőrből dohányzást követően. Intenzív mint egy túlparfümözött nő, viszont szép savszerkezet, jó lendületesség, tipikus fajtajegyek, a könnyed kategória bajnoka nálunk. 87 pont, ****

Tement Sauvignon Blanc STK 2013 (Ausztria)

Hú, ennek aztán osztrák illata van. Ezt az asztalnál minimum ketten jegyeztük meg az eső beleszaglást követően. Talajillatok, sós illatok, de ízben is, meglepően széles korty, elég izmos test, de nem vaskos. Komplex bor, jönnek elő újabb és újabb fanyar, fűszeres, gyümölcsös rétegek. A terroir az első, a fajta a második, bár felismerhetően sauvignon és jól iható bor is azért. Összesített harmadik. 89 pont, ****+

Jonathan Pabiot Pouilly Fumé 2012 (Franciaország)

Nálunk az első, összesítettben negyedik. Pedig minden benne van, ami egy izgalmas borban lennie kell. Zöldfűszer, zöldpaprika, színes bors, hordófűszerek, menta, mély illatvilág. Aztán kortyban még szélesebben merít, egyszerre ropog és jönnek a krémes jegyek, szálazható, boncolgatató, a palás, ásványos vonal ugyanúgy bejön, mint az érett gyümölcsös oldala. Franciásan elegáns, visszakóstolva meg alig tudtuk megállni, hogy a palack alján hagyjunk wétének, aki a munka frontján állt helyt és várta az est borát. 90 pont, *****

Domaine Ciringa Sauvignon Blanc Fosilni Breg 2012 (Szlovénia)

Hát ez sem volt könnyű eset, nem is lett közönségkedvenc. Itt az ásvány van először, utána a bor és a legvégén a sauvignon blanc. Én bírom az ilyen tételeket, elsőre nagyon visszafogott, de folyamatosan nyílik, egy óra elteltével már sóskaramelles barack, füves játékosság veszi körbe a kortyot, itt ásványosság csiklandoz, amott egy érett egres villan be. nekem bejött, a visszakóstolásnál úgy tűnt, főleg nekem. 88 pont, ****