Kérem Várjon!
Cikkek
Gyöngyöt szór a gombák közé
Augusztusi Mustrahét 3.: Etyeki Kúria
Ercsey-Győrffy
2022 August 10.
Állítólag akkor van nagy sikere egy címnek, ha vér, szex vagy botrány van benne. Meg amikor semmi értelme sincs. Ez utóbbira tettünk most próbálkozást, bár lesznek gyöngyök és lesznek gombák is a cikkben imitt-amott említve. A Mustrahét folytatásában az Etyeki borvidére látogatunk, ahol az Etyeki Kúria borait kóstoljuk meg.

Chardonnay 2019

Közepes citrom szín. Illatában letagadhatatlan battonage, olvasztott vajban forgatott édes alma és körte, fehérbors és vanília. Kóstolva közepes test, kerek savak, szép édeskés fűszeresség, vanília és vaj ismét, de van gyümölcs is, alma, citrusok, fanyarkésabb lime-pomelo duóban. A lecsengése közepesnél hosszabb. 88/100 pont2850 forint.

Pláne Frizzante White  

Friss körtés-citrusos illat, egy kis rózsával fűszerezve. Kortyban lendületes, kedves buborékok, jó savak, citrusok és menta a zárásban. Egyszerű szerkezetű, frissítő, kicsit cukorkás, sok gyümölccsel, korrekt teraszbor. 86/100 pont2250 forint.

Sparkling Sauvignon Blanc

Halvány citrom szín. Intenzív, ám rövid felhabzás, apró és elegáns buborékokkal. Illatában körte és fehér virágok. Közepes test, vibrálóan elegáns savak. A korty frissítően gyümölcsös, körtés, barackos, bodzaszörpös, ugyanakkor érett és hosszú. Olyan nincs, hogy egy pohárnál megállunk! 90/100 pont, 3650 forint.

Methode Traditionelle Brut

Halvány citrom szín. Intenzív, hosszú felhabzás, apró és jó eloszlású buborékok. Illatában virágok és mesekeksz. Közepes test, krémes szerkezet, neutrális ízvilág. Sózott citrom, nektarin, kajszi, és a végén citromos sajttorta, zabkekszes alapon. A lecsengése közepes. 88/100 pont, 6200 forint.

Kúria Red 2019

Közepes rubin szín. Illatában pici zöldesség, meggy és cseresznye, pici bőr. Kóstolva közepes test, szép savak, érett tanninok, az ízben szép gyümölcsösség, áfonya, szeder, némi édesgyökér. Itatja magát. A végén meggy és meggymag. 87/100 pont, 2250 forint.

Pinot Noir 2018

Halvány rubin szín. Illatában eper és bazsalikom, meggy és szegfűszeg. Szájban közepes test, lendületes savak, piros bogyós erdei gyümölcsök és pici avar, némi gomba. Szerecsendió, szilva, vanília. Aztán a lecsengésben egyértelműen málna. Van benne potenciál, még mindig fiatal bor.  89/100 pont, 4150 forint.


Címlapfotó: Etyeki Kúria