Kérem Várjon!
Cikkek
Kiváló párlatok, fotogén miniszter
Destillata 2013
RMP
2013 March 22.

„Gratulálok mindenkinek, aki szereti a pálinkát” – törte meg a szokásos köszöntőbeszédek monotonitását Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Destillata nemzetközi párlatverseny magyar díjátadóján, egyúttal magára vonva tudósítónk kiemelt figyelmét is. Az 1555 nevezett tétel közül a magyar pálinkák 113 érmet szereztek, kiválóan szerepeltek régiónk főzdéi is, a miniszter mosolya pedig egy pillanatra sem halványult.

A nemzetközi verseny bécsi gáláját március 15-én tartották Bécsben, de mivel a leginkább Deresre vagy Észak-Lappföldre jellemző időjárás miatt ezen sok magyar díjazott nem tudott részt venni, március 22-én Budapesten is ünnepélyes díjátadót tartottak. A kezdeti morajlást a helyszínül szolgáló Mezőgazdasági Múzeum igazgatója csak szolidan törte meg azzal, hogy felidézte, sajátosság, hogy térségünkben nem gabonából készült párlatokat ittak az emberek, hanem gyümölcsöket használtak erre a célra. Külön kiemelte, hogy a 30-as évektől a hatóságok korlátozták is, hogy a gabonát szeszkészítésre használják, ezzel próbálva enyhíteni az éhínségeken.

Fazekas Sándor miniszter - aki Karcagról származik - erre úgy reagált, soha nem hallott olyanról, hogy náluk valaki is gabonából akart volna párlatot készíteni. Gratulációi mellett azzal bíztatta a megjelent pálinkakészítőket, amivel akár az érintett ágazat is bíztathatná a kormányt: „Csak így tovább, odafigyeléssel, precíz munkával, napról-napra haladva tudjuk elérni a célokat, amelyeket kitűztünk maga elé.”

Örömmel újságolta továbbá, hogy az illetékes bizottság döntése szerint néhány napja hivatalosan is hungarikum a pálinka és a törkölypálinka. Ez egyrészt örömteli, másrészt elég meglepő lehetett eddig a hungarikumok listája, ha a pálinkák nem szerepeltek rajta, harmadrészt a híradásokból nem látszik egylőre, az elnyert cím milyen kézzelfogható előnyökkel járhat. Reméljük ilyenek is lesznek, addig is visszatérünk az osztrák szervezet által is díjazott hungarikumainkhoz.

Idézett gondolatával a vidékfejlesztési miniszternek igaza lett, a gyümölcstermesztők és –feldolgozók által felügyelt osztrák szervezetet képviselő Wolfgang Lukas ügyvezető valóságos díjesőről számolhatott be. Tudósítónk hangulatát külön emelte, hogy helyszíni tapasztalatok szerint az illetékes miniszter nagyon rutinos módon állja a fényképezést, és a hosszú díjátadó során szinte egy pillanatra sem esett ki a felvett pózból. (A hangulat felidézésében a minisztert is ábrázoló rövidfilmek segítségével sietünk olvasóinak segítségére.)

 

 

Hogy a felmerült gyümölcskérdés ne legyen egyértelműen lefutott, arról a kiválónál is fantasztikusabb zöldségpárlatokat készítő manufaktúra gondoskodhatott. Régiónk pálinkafőzdéi közül először így a harci Brill Pálinkaház vehette át az elismeréseket, arany elismerést kaptak Irsai Olivér, Chardonnay és sárgarépa párlataik, ezüsttel jutalmazták továbbá a vilmoskörte-, kajszibarack-, szilva- és törkölypálinkáikat.

Régiónkba való a kaposvári családi ház mellett működő Gyenesei Pálinkárium magánfőzde, amelynek fenyőlikőrjét jutalmazták ezüsttel (csipkebogyó-párlatát pedig bronzzal). Itt a díjat a korábbi önkormányzati miniszter vette át a jelenlegi vidékfejlesztési minisztertől.

A kiváló hírű Márton és Lányai pálinkafőzde pedig tovább öregbítheti Györköny (és persze Tolna megye, a régió és az egész ország) hírnevét azzal, hogy szamócapálinkájuk aranyat, Irsai Olivér és debreceni muskotályos szilvapálinkájuk pedig ezüst nyert. (Ezzel még lapunk munkatársát, Váncsodi Józsefet is megelőzték a „Legnagyobb györkönyi név a pálinka világában” címmel futó háziversenyünkön.)

Minden díjazottnak gratulálunk, és Fazekas Sándor miniszter mosolyával kívánunk további szép hetet!

A Destillata párlatverseny összes magyar díjazottja egy listában: 
Árpád és Vadász Pálinkaház: 1 arany, 10 ezüst, 6 bronz
Brill Pálinkaház: 3 arany, 5 ezüst, 3 bronz
Etyeki Czímeres Pálinkaház: 3 ezüst, 2 bronz
Gyenesei Pálinkárium magánfőzde: 1 ezüst, 1 bronz
Gyulai Pálinka Manufaktúra: 1 arany, 4 ezüst, 8 bronz 
"Márton és Lányai" pálinkafőzde: 1 arany, 7 ezüst, 3 bronz
Nobilis pálinkafőzde: 1 arany, 3 ezüst, 4 bronz
Pannonhalmi Pálinkárium: 2 bronz
Rácz és Rácz Pálinka Manufaktúra: 1 arany, 3 ezüst, 1 bronz
Schiszler Pálinkafőzde: 1 arany, 2 ezüst, 1 bronz
Tokaj-hegyaljai Likőr- és Pálinkamanufaktúra: 2 ezüst, 2 bronz
Tuzséri Pálinka Manufaktúra: 1 arany, 5 ezüst, 3 bronz
Agárdi Pálinkafőzde: 3 arany, 9 ezüst, 9 bronz + Nemzetgyőztes-oklevél és Kiválasztott főzdék köre

Legolvasottabb
Legfrissebb