Kérem Várjon!
Cikkek
Krk a pohárban
Egy bor: Toljanić Žlahtina 2011
zoranka
2013 February 07.

Szerkesztőségi megbeszélésünk volt, bor nélkül nem megy, bontottunk is párat. A kreativitást elősegítendő csupán. Nem is jegyzeteltünk. De egy bor a háromból ott motoszkált bennem még tovább is, egy rövid megemlékezést megérdemel, gondoltam végül. Odakinn havaseső, idebenn egy nyarat idéző bor.

A žlahtina egy különös fajta, Krk szigetén érzi jól magát, ide valamikor a XIX. század második felében érkezett, sok egyebet nem tudunk róla, próbálják hasonlítgatni más fajtákkal, de eddig egyedinek tűnik. Elsősorban Vrbnik környékén termesztik, innen származik a mi borunk is.

Franjo Toljanić žlahtinája orrunkban elsősorban is fehérboros. Olyan igazi fehérbor, van benne könnyedség, és határozottan kivehető mineralitás. A sós tengeri fuvallat mellett enyhén érezni benne tavaszi virágokat is, de még licsi, ananász, sőt kis banán is felbukkan a pohárban. A korty nem nehézkes, a 11,9-es alkohol éppen kedvünkre való. Citrusos-gyümölcsös zamatok, jó savak, és egy kis sósság a zárásban.

A bor nem túl komplex, nem akar többet és szerencsére nem túljátszott. Jól összerakott, könnyed, de tartalmas, többpoharas bor. Egy beszélgetés hangulatát megteremteni, alámuzsikálni, pillanatokra feltűnni, pont ez kellett. Az ára kb. 40 kuna (kb. 1600 forint). ***(+)

Legfrissebb