Kérem Várjon!
Cikkek
Lehet több, lehetne szebb
Kunság kincsei a Fröccsöldében
zoranka
2015 September 07.

Ritka vendég a kunsági bor az asztalunkon errefelé, ritkás volt az asztaltársaság a Kalamáris fröccsöldéjében a kunsági borok tematikus kóstolóján. Akik nem jöttek, azért egy kicsit sajnálhatják, akik ott voltunk, találhattunk bevágódós borokat. Nagy reveláció nem jött össze persze, de nem is vártunk rá.

SZENT ISTVÁN Extra Dry

Sárfehér, olaszrizling és rajnai rizling a három fő összetevő. Az utóbbira tippelhettünk volna az illatban felbukkanó enyhe petrolosságból. És aztán ott van még ez a nagyon intenzív birses jegy is. Szép illat, érett anyagot mutat. Kortyban közepes test, nem túl intenzív utóíz. A habzás szájban elég buborékos, de a pohárban gyorsan lecsendesedik. Tankpezsgő létére korrekt bevezet lecke. 82/100 pont

GEDEON Arany Sárfehér 2013

A hatvanas évektől lett izsáki sárfehér, a kilencvenes évektől arany sárfehér. Valójában meg fehér dinka a régi neve. Illata kedves, fehér virág, de nem tl intenzíven, plusz kis mézbe mártott déli gyümölcs, mangó, papaya. Kortyban erős savkarakter, vékonyabb test. Van benne egy kis vakszosság, egy kis citrompótlóra emlékeztető fanyar, éles citrusosság. Egyébként meg fröccsben teljesen jó volt. 83/100 pont

GEDEON Kövidinka 2014

Nem tiszta illat, oxidációra utaló jegyek, ami kortyban is bizonyosságot nyer. Kicsit érthetetlen.

FONT Kövidinka 2014

Nem volt tervben, de volt készleten egy másik kövidinka. Ez jóval tisztább, virágosabb, érett egrest találunk benne. Kicsit tompább a savérzet, de azért van benne elegendő. A zárásban kis műanyagos ízérzet, összességében egy egyszerű, kissé sík, de korrekt bor. 81/100 pont

FONT Ezerjó Selection 2013

Szép illat, elég összetett: kréta, mész, gyertyaviasz, aszalt banán, érett barack. Vastag és egyben érdekesen hűsítő illat. Kortyban erősödik a hordófűszeresség, de aztán idővel kialakul egy szebb egyensúly. Krémesség, tartósság jellemzi, elég hosszú, elég masszív, kevesebb a gyümölcs, több a bor. Ez tisztán, alkalomhoz vagy ételhez, szellőztetve, mértékkel működik. 85/100 pont.

FRITTMANN Sauvignon Blanc 2013

Zöldpaprika és egres, kis feketeribizli. Ennek ellenére valahogy nem kirobbanó, se nem teljesen tiszta. kell neki kis idő, amíg magához tér. Van tartalma, érett sauvignonos jegyek, korrekt savháttér, kell is, ne váljon egreses gyümölcslevessé a zamata. Jó a fanyarság a végén, kell a korty kiegyensúlyozásához. Jó bor, 84/100 pont.

FRITTMANN Rajnai Rizling 2013

Az illatnak itt is kell időt adnunk, de aztán jön a gyümölcs, az őszbarack, no meg a wax. Ez nem a petrol felé mozdul, inkább könnyedebb, gyümölcsösebb, játékosabb kortyú bor. 83/100 pont

BÉLA Nektár 2012

Kóstoltuk korábban a pincészet borait, akkor jobban tetszettek, most ez a bor bizony megfáradt kicsit, propoliszos, viaszos, oxidált jegyeket mutatott sajnos.

FONT Irsai Olivér 2014

Az illat klasszikus, sok citrus, sok virág, kis szappan. Évjárat és fajta mutatkozik meg ebben, szájban kicsit visszavesz, egyszerű, picit vizes a korty. Jó savak vannak benne, ez tény. Fesztiválfröccsnek biztos befutó. 82/100 pont

FONT Rozé 2014

Kicsit kartonos nekem az illat, mint a raktárban sorakozó kartondobozoké. Kortyban szerkezetileg rendben van, de igazándiból egy típusrozé jegyeit mutatja csak. Kicsit kakasnyalókás a zárás. Rozéfröccs-korszakunk alapterméke. 81/100 pont

FRITTMANN Kadarka 2012

Málna. Kissé fáradt málna, de málna. Kortyban ehhez pluszban enyhe kanalas gyógyszeresség. Jobb lett volna 1-2 évvel korábban kóstolni, mostanra kevesebb lett a több, kesernyésebb, fáradtkásabb. 82/100 pont

FONT Kékfrankos 2013

Visszafogott illat, kicsit vizesnek hat ez is. Kis lakk is megjelenik benne, van akinek az illóérzete is átkapcsol narancs fokozatba. Ha tiszta lenne, egy könnyű, laza homoki vörös lehetne, amit jó eliszogatni. Így azonban ez kevés. 80/100 pont

FRITTMANN Cabernet Franc 2013

Tiszta illatok, kis kocsányosság róható fel talán, de azon túl hozza a fajtakaraktert: paprika, inkább fűszeres, erdei gyümölcsök, áfonya és vadmálna. Kicsit nyersnek hat még, a teste korrekt, közepes, talán közepes pluszként írható le. A kortyban érezhető, hogy lehetett hordóban, inkább nagyhordóban. Még simán állja az időt, van tartása, jelenleg 84/100 pont.

Nagyon nagy pontokat nem adtunk, de voltak borok, amiket szívesen viszontlátnánk a poharunkban. A Kunság ebben a 80-85 pontos sávban lehetne sokkal erősebb, sokkal meghatározóbb és időnként fölé is lehet célozni, csak alá ne engedjék a szintet, és akkor a hétköznapok bora kategória legmegbízhatóbbjává válhatnának.