Kérem Várjon!
Cikkek
Márton bora szomj ellen!
Újborokat kóstoltunk
PB
2008 December 17.

A Pécsi Borozó sem hibázta el a Márton-napot, hiszen aki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik! Hát mi megkóstoltunk tucatnyi primőrt, de ehhez segítséget is hívtunk. A pécsi Kalamárisban tucatnyi meg egy borra majd’ tucatnyi bíráló jutott. Decemberben érdemes újra kipróbálni, megkóstolni ezeket a borokat. 

Vylyan Rozé 2008

Szép, málnás rozé. Nagyon friss még, tobzódó, intenzív illatokkal, kicsit mezei virágok, de leginkább málnás-epres. Jó savak, kedves gyümölcsök a zamatában, hosszú a lecsengése. Kerek, tiszta ízek. Van benne harmónia, ifjú kora ellenére. Ha marad belőle nyárra, nagy kincs lesz a hőség ellen.

83 pont

 

Bock Pince Szt. Márton Portugieser 2008

Megjelenésében az átlagos újvörösöknél mélyebb színvilág. Friss, piros cseresznyés, rendezett illat. Gyümölcsös ízvilágában elsősorban a friss, piros gyümölcsök dominálnak. Szép savak, de nem bántóak, hosszú a lecsengése. Nagyon korrekt, korához képest érett és tartalmas portugieser.

82 pont

 

Günzer Tamás Kékfrankos Rozé 2008

Szép, trendi megjelenésű bor, erőteljes pirosribizlis, cassisos illatokkal. Ízében málna és eper is jelentkezik, van tartása. Telt korty és moderált savak. Hosszan marad a szájban. A tartalmasabb rozék közül való.

81 pont

 

Dúzsi Tamás Marci cuvée 2008

Színe még frissességét mutatja, halvány vörös, néhol lilás. Illatában a menoire hozza a parfümöt és a tuttifrutti karamellát. Könnyed vörös ez, libacomb és párolt lilakáposzta mellé pont jó, hiszen könnyedsége mellett van teste, és savakban is hős. Izgalmas, harmonikus újbor.

81 pont

 

Polgár Pince Portugieser 2008

Könnyed, cseresznyepiros oportó. Illatában lehetne erőteljesebb, most kissé visszafogott. Ízben a gyümöl-csössége határozott, jó savai vannak, korrekt újbor, amiben több lehetőség van. Érdemes nem most bontani, hetek kellenek csak neki és karácsonyra sokkal szebb lesz.

80 pont

 

Gere Tamás Szt. Márton Újbor Portugieser 2008

Egy testesebb újvörös. Tartalmas, lágyan hömpölygő bor, az oportó minden erényével bír. Túlérett szilva és cseresznye jelentkezik zamatában, tüzes, kicsit talán az alkohol kilóg a kerekségből. Jólesik belekortyolni.

80 pont

 

Dúzsi Tamás Rozé Cuvée 2008

Egy friss Dúzsi-rozé. Kicsit vékonyka színben, rószaszínbe úszik. Üde illata intenzíven gyümölcsös: málna és málna ízű töltetlen cukorka. Eleven savak, könnyed fajta. A szén-dioxid a felső határon, fröccs helyett fiúknak, trendi cucc a csajoknak.

80 pont

 

Bock Portugieser Rozé 2008

Szép, tiszta megjelenésű, sötétebb a most megszokottnál, mondhatni hagymahéjas rozé. Illata szépen fejlődik, piros bogyósok jönnek belőle. Élősavai vannak, de utóízében kevesebb a gyümölcs. A testesebb, kevésbé pajkos rozék közül való.

80 pont

 

 

Dúzsi Tamás Fürtike 2008

Az ezerfürtű, ami elvileg hárslevelű és piros tramini keresztezéséből született meg, egy bőtermő, korán érő fajta. Ideális újbornak, habár viszonylag kevés savval rendelkezik. Könnyed bor készül belőle Dúzsi Tamásnál, pici szénsavval, nem túl magas alkohollal. Az évvégi társasági rendezvényekre ideális, jól behűtve, frissít és üdít.

79 pont

 

Polgár Chardonnay-Muskotály Cuvée 2008

Intenzív illat és savgerinc jellemzi, de különösebb finesz nélküli újfehér. Gyümölcsös-virágos, üde, fiatalos bor, amely azonban még nem érett teljesen össze. A végén van egy pici kesernye, ami nem áll neki jól, valahogy nem megy a muskotályos világhoz.

79 pont

 

Bodri Gúnár 2008

Pirosbogyós-gyümölcsös illatban, de kortyban kiugranak a savak. Ha a savai szelídebbek lennének, az osztrák sógor is megirigyelné, írják róla. Nagyon tartalmas anyag, de nagyon friss, nagyon fiatal, és valahogy az az érzésünk, hogy túl korán jött ki. Persze, tudjuk, Márton meg minden, de próbáljuk meg nem most bontani.

78 pont

 

Polgár Rozé Cuvée 2008

Van benne valami, ami mellékzöngeként végigkísér illatot-zamatot egyaránt. Illatában mintha kis vanília is lenne a málnaszósz mellett. Van tartalma, van teste, de gyorsan kiürül.

78 pont

 

Szemes Portugieser 2008

Meglehetősen visszafogott illatban, ízben. Cseresznye és meggy, némi kis szilva, inkább ringlószilva. Nem túl hosszú bor, most kell bontani, kóstolni, sólethez meginni.

77 pont