Kérem Várjon!
Cikkek
Meglepően gyümölcsös
Lelovits Tamás a Kalamárisban
Gűth Ervin
2014 April 01.

Tíz borát mutatta be Lelovits Tamás a Kalamáris Borbisztró és Vinotéka legutóbbi kóstolóján. Ha címszavakban kellene felidézni az estét, akkor csak annyit mondanék, hogy friss, gyümölcsös illatok és ízek, elegáns hordóhasználat.   

Lelovits Tamás a 2000-es évek elején kezdett saját borokkal foglalkozni, korábban nagyobb pincészetek vásárolták fel a család hordós tételeit. Fokozatosan, a stabilitást előtérbe helyezve építkezett az elmúlt években és ennek köszönhetően jelenleg 8,5 ha saját területről szüretelnek. A mostani kostoló elsősorban fiatalabb tételeket vonultatott fel és a villányi nagyoktól eltérő stílus az első borok után egyértelmű volt. 

Olaszrizling 2013 reduktív technológiával készült, friss, citrusos illatokkal indít, és ott van egy kis kesernye, ami aztán ugyanígy ízben is jelentkezik. Nagyon szép, kellemes savak kísérik az egyáltalán nem rövid kortyot. Önmagában is tökéletes, de fröccsként szeretnénk csak igazán.

Rozé 2013 színében mintha egy kis narancssárgás árnyalat is lenne, de természetes fényben látva mondanám csak biztosra ezt. A friss, málnás-epres illatban megbújik egy kevés vattacukor. Ízben már egy kicsit egyszerűbb, de a savai rendben vannak, csak egy kicsit gyors lecsengésű.

Portugieser 2013 tiszta, világos nem kell tőle nagy struktúra számítani, őszinte fajtajellegekben erős portugieser ez. Lágy savak és könnyed tanninok váltogatják egymást. Nem is a gyors lecsengést emelnénk ki, hanem a gyors fogyását.

Kékfrankos 2013 ez is egy teljesen könnyed, gyümölcsös tétel, meggyel-cseresznyével, a savakból egy kicsit lehetne több is benne.

Chardonnay 2012 nem véletlenül került a sorban ötödik az helyre ez a tétel. A színén még nem, de a mozgásán már látszik a komolysága. Tisztességes test, a gyümölcsössége megmaradt, de szép, elegáns fával egy kicsit megkenve.  Komplex, hosszú lecsengésű, nagyon szép tétel.  

Cabernet Sauvignon 2011 itt is komoly test mutatkozik a pohárban, fűszeres, meleg illatokkal jelentkezik be. Ízben nagyon szépen hozza a fajtajellegeket, gyümölcsei, tanninjai igencsak rendben vannak. Csúcsának még a közelében sincs.

Cabernet Franc 2011 személyes kedvencem a sorból, valami ilyesminek képzelem el az eszményi franc-t. Csodálatosan jönnek illatban a gyümölcsök, beköszön egy kis fa is, ízben egymásután ugyanez visszaköszön, még egy kicsit fűszeresebb is, mint amit illat alapján gondolnánk.

Syrah 2011 visszafogott illattal indít, ízben már sokkal szebb oldalát mutatja. Rögtön kiderül, hogy teljesen beérett szőlőből készült, fűszeressége, savszerkezete ugyancsak rendben.

Pinot Noir 2012 illatban nagyon szép gyümölcsös, de ízben egy kicsit rátelepedik a hordó. Lesz ez még szebb, idővel ennyi fa könnyedén bele tud még épülni. És hát van is neki még bőven ideje a fejlődésre.

Concentus 2005 alapos szellőztetést igényel, de aztán, ahogy kiszabadult finom, és koncentrált illatokkal találkozunk. Meglepően gyümölcsös, és a harmadlagos jegyek is rendesen megmutatkoznak, kicsit több savval tökéletes lenne. Ez a bor most hozza a legjobb formáját, talán már egy kicsit túl is van rajta.