Kérem Várjon!
Cikkek
Sárdoni eladó
Chardonnay a Szerdai Borklubban
kenszei
2008 November 24.

Ismét egy népszerű világfajta, egy igazi kozmopolita képviselői tették tiszteletüket a szerdai borklubban. A chardonnay szinte mindenütt jól érzi magát, de csak kevés helyen ad különlegeset, egyedit. Bíztunk benne, hogy sikerül találkoznunk ilyen egyéniségekkel. A kóstoló végén mindenki megnevezte az általa legjobbnak tartott három tételt. A címhez fotó is tartozik, az alábbi linken.

 

1. Danubiana Dunavár Chardonnay 2007

Már megjelenése is könnyedséget sugároz, világos színvilágú. Illata egészen intenzív, barackvirágos, az eleinte zavaró kénesség idővel kiszellőzik. Szájban is egyszerű, reduktív jegyek, már-már pezsgős szénsavasság. Citrus, élesztő, vékony test és közepesen hosszú utóíz jellemzik. Egyszerű frissítő jellegű chardonnay, különösebb erények és hibák nélkül. Ár-érték arányban viszont verhetetlen, nincs 500 forint.

 

2. Belgrádi Egyetem Szőlészeti-Borászati Kutatóintézet Chardonnay 2007

Nagyon zárkózottan nyit illatban és ízben is, később sem tud kibontakozni. Nem nagyon találunk chardonnay-ra emlékeztető illatokat, édes, cukros, madártej vaníliával. Itt is felbukkanik a kén. A korty nem túl tartalmas és hamar lecseng. Édeskés, szőlőcukros, almás, kellemetlen narancshéjas kesernyével a végén. Hasonló stílusú az előző tételhez, de én azt szívesebben választanám.

 

3. Andreas Ebner Chardonnay 2007

Nagyon intenzív, kellemesen édeskés illatok. Bodza, kajszibarack és vaníliás joghurt. Ha nem tudnám, hogy chardonnay-kat kóstolunk, valószínűleg kapásból irsaira tippelnék az első szippantások után. Szájba véve könnyed, szép egyensúlyú. Citrusos jelleg dominál. Savai kellemesek és játékosak, kerek és tartalmas a korty. Egészen hosszú lecsengés. A szavazatok alapján - hármas holtversenyben - a második helyen végzett.

 

4. Radó Pince Pécsi Chardonnay 2007

Hűvösebb, tartózkodóbb illat, főleg az előző tétel után. Már itt is kilóg kicsit az alkohol, és megjelenik egy zavaró kesernyés, barackmagos jegy. Tartalmas anyag, komoly testtel és erős savakkal, némi alkoholhangsúllyal. A kortyban is felbukkan a fanyarság. Idővel biztosan szebb lesz, érezhetően van benne potenciál, de most még eléggé zilált, hiányzik belőle az összhang és a harmónia.

 

5. Luis Felipe Edwards Chile Chardonnay 2007

Meleg, édes illattal mutatkozik be. Mézbe mártott túlérett gyümölcsök, egyesek szerint már a rothadás határán. Megfejthetetlen büdöskés, lakkos illat, ami a visszakóstolás idejére majdnem teljesen eltűnik. Íze is édeskés, gyümölcscukorka, töltetlen narancs bonbon. Nagyon lyukas a közepe és hamar kiürül a szájból. Itt is kilóg az alkohol a szerkezetből. Visszakóstoláskor már többet nyújt ízben, jobban tetszik és előbújik a chardonnay is a borból.

 

6. Bock Villányi Chardonnay 2007

Illata csak nagyon lassan mutatja meg igazi arcát. Elsőre zöldes, almás, citrusos csipetnyi barackkal. Kis idő elteltével a fa is feltűnik. Ízét főleg a citrusos jegyek vezetik, szénsavval és élénk savakkal megtámogatva. Még szögletes és kemény. Az illat után némileg csalódás, kicsit egysíkúnak ítélték meg sokan. Viszont hosszan megmarad a zamata, és egyre erősödik benne a gyümölcsösség. A korty végén egy kellemetlen fanyar jegy uralkodik. Idővel ez a bor is fejlődni fog, szép, gyümölcsös tétel.

 

 

7. Etyeki Kúria Etyeki Chardonnay 2006

Tipikus, fajtajelleges illat zöldalmával, csipetnyi parfümösséggel és tölgyfával a végén. Íze is harmonizál ezzel. Gazdag, testes bor, ropogós savakkal. Szájban pici csípős érzet, gyümölcsök (alma, ananász) és ásványosság. Határozott kiállás, komoly beltartalom, kitölti az egész szájat, de szerencsére nem nehézkes, könnyed benyomást kelt. Lecsengése hosszú. Komoly potenciál rejtőzik benne. A képzeletbeli dobogó második fokára állhatott fel.

 

8. Monarchia Egri Chardonnay Battonage 2005

Az eddigieknél sötétebb megjelenés. Mély illatok, vaníliával, pici gyümölcsösséggel és új tölgyfahordóval. Ízében is markánsan jelen van a fa, de a levegő jót tesz neki. Megosztó bor, nem mindenkinek tetszik eléggé erőszakos stílusa, hangolása. Tény, hogy nem simult még bele teljesen a fa az egyébként sűrű szerkezetbe. Jelentős savak és markáns cserzőanyagok. Eper és ananászos savanyúcukorka. Szerintem lesz még kerekebb is. A kóstolók neki ítélték oda a bronzérmet.

 

9. Németh Attila Veresföld Chardonnay 2005

Aranyba hajló szín. Mindenképpen hagyjunk időt a bornak, rengeteget változik a levegővel érintkezve. Illata intenzív, telt és gyümölcsös, édeskés, érett aszalt gyümölcsökkel főleg. A hordó is szépen integrálódott az illatba. Nagy test, magas, de nem kilógó alkohol és kellemes cseresség a kortyban. Szép hordóhasználat. Sűrű, koncentrált szerkezet és kifogástalan egyensúly. Ásványos, sós a szájban, csipetnyi egzotikus gyümölccsel. Izgalmas, összetett bor, a többség szerint az este legjobb chardonnay-je.

 

10. Figula Balatonfüredi Chardonnay 2003

Sötét sárga színében már barnás jegyek villannak fel jelezvén a kort. Elsőre egészen friss illatok, virágos, gyümölcsös jegyekkel, de sajnos idővel ez elillanik, kiürül. Zamata intenzíven gyümölcsös eleinte - bár direkt termő szőlőre emlékeztet - pici kávé és vanília is felbukkanik, idővel azonban a sav és a fanyarság kerül előtérbe és hosszan a szájban marad. Már túl van a delelőjén, egy-két évvel ezelőtt szép tétel lehetett.

 

  

11. Malatinszky Noblesse Siklósi Chardonnay 1998

Az előzőnél jóval idősebb tétel, de ez sokkal jobban tartja magát és több értéket sikerült megőriznie. Megjelenésében, illatában és ízében is érezni az elmúlt tíz évet, fejlődni már nem fog, de jelenlegi állapota is kitűnő. Érett gyümölcsök, némi animalitással. Tömény, egészen komplex, főleg a savai szépek, könnyedén gördül a korty. Illatában és ízében is felfedezhető egy kellemes, mogyorós jegy. Tartalmas és még abszolút élvezhető.

 

12. Hilltop Classic Neszmélyi Chardonnay 1997

Mézes, barackvirágos, parfümös illat. Van, aki pár órát állt fekete teához hasonlítja. Szájban kellemes, nem tolakodó savak, gyógynövény, citrusok. Kis barackos édesség, ehhez társul egy erőteljesen sós (ásványos) íz. Izgalmas ízjáték, megdolgoztatja az ízlelőbimbókat. A lecsengés hosszú, a korty után kellemes narancsos íz marad a szájban. Meglepően jó bőrben van, fejlődni már csak visszafele fog, de jelenlegi állapotában a sor - hármas holtversenyben - második legjobb chardonnay-je.

 

13. Öregbaglas Kéthelyi Chardonnay Ausbruch 1999

Sötét tónusú aranyszín. A kilencvenes évek elejének tokaji aszúira emlékeztet. Illatában aszalt gyümölcsök, mézes édesség, kicsi fűszeres felhanggal. Ízében is van egy kis oxidáltság, de ez idővel kiszellőzik. Karamelles dió, magas alkohol és markáns savak vezetik. A maradék cukor édessége szépen kiegészíti a kortyot. Viszonylag hamar lecseng, és kicsivel több beltartalmi érték is jobban állna neki. Kissé mintha korosodna és kezdene kiürülni.

 

13 után 

Szerencsére sikerült a bevezetőben említett egyéniségek közül találkoznunk párral. A chardonnay is legalább annyira sok arcát mutatta - ha nem is annyira szeszélyesen -, mint a merlot. Mindenképpen üde színfoltot jelentettek a kilencvenes évekből érkezett tételek. Felmerült, hogy kicsiny hazánkban az adottságokhoz képest talán túl sok chardonnay készül, és nagy részük alapvetően két halmazba helyezhető. Az egyikben a friss, kóracélos tételek, főleg zöldes, citrusos jegyekkel maximum 1-2 éves potenciállal. A másikban a fajtát teljesen elnyomó barrique hordós tételek. Természetesen tisztelet a kivételeknek, mindig is voltak és szerencsére az utóbbi időben - és ezen a kóstolón is - egyre többen vannak.