Kérem Várjon!
Cikkek
Unortodox utak a borvilágban UPDATE!
A jelenlegi helyzetre reagálva
Ercsey Dániel
2020 March 16.

Nézzük, hogyan reagálnak a borászok a koronavírus kapcsán kialakult élethelyzetekre. Körképünk Etyektől Villányig, mire figyeljünk, mit kóstoljunk, hogy jussunk kedvenc borunkhoz.

A legegyszerűbb - és igen felelősségteljes - megoldás, ha az adott borászat bezár, vagyis többet nem látogatható. Persze vannak, akik bíznak abban, hogy ennek nem kell feltétlenül bekövetkeznie, például az Etyeki Kúria, akik - amíg a helyzet nem eszkalálódik és más rendelkezés nem születik - nyitva tartanak, be lehet ülni hozzájuk egy kis lélekmelengető borozásra. Facebook felhívásukban, többek között, ezt írják: 

“Amire a borbárban számíthatsz: 

  • • Először is, üdvözlés gyanánt ezentúl Kitty széles mosolyával találkozhatsz először, a kézfogást mellőzzük.
  • • Borbárunk befogadóképességéhez képest egy időben csak annyi vendéget fogadunk, amennyit garantáltan szellősen, egymás asztaltársaságától távol tudunk vendégül látni.
  • • Vendégeink távozása után fokozott figyelmet fordítunk az asztalok és az eszközös tisztítására, fertőtlenítésére.
  • • Mosdóinkat és kilincseinket gyakran tisztítjuk virocid készítményekkel.
  • • A mosdókban és a bárban kézfertőtlenítő szereket, valamint zsebkendőt helyezünk el.

Mindent megteszünk azért, hogy ezekben a nehéz időkben is igazi oázis lehessünk a hozzánk érkezők számára. Vigyázunk vendégeink és saját munkatársaink egészségére, ezért fokozottan kérünk, hogy csak abban az esetben látogass meg minket, ha teljesen egészséges vagy, és magad is fontosnak tartod a fokozott higiéniai intézkedések betartását.”

Izgalmas és előremutató a Csetvei Pince ötlete. Ők online borkóstolót hirdettek minden csütörtökre, a borokat tőlük lehet online megrendelni, futár szállítja ki, majd a megadott időpontban Csetvei Kriszti online élőben tartja meg a borkóstolót, miközben mindenki a maga otthonában éppen az adott borokat kóstolhatja.

A Skizo Borház csapata, vagyis Réka és Balázs úgy döntöttek, hogy bezárnak, pontosabban nem nyitják ki a terasz és arra kérnek mindenkit, hogy csak vásárolni ugorjon be, vagy inkább rendeljen online. Ellenben a vírus eltűnése utánra hatalmas bulit ígérnek a teraszon, amire - komolyan mondom - én is el fogok menni, úgyis nagyon rég láttam már őket.

A Bock Borászatnál a vörösborok immunerősítő hatását emelik ki, dr. Kállay Miklósra hivatkozva. “A (jó minőségű) vörösbor mértékletes fogyasztása tehát biztosan nem árthat, annak aki elkortyolgat egy keveset. De természetesen fontos, hogy ne csupán vörösbor fogyasztással próbáljuk megelőzni a bajt. Mossunk sűrűn kezet, minél többször fertőtlenítsük a környezetünket és táplálkozzunk a lehető legegészségesebben, hogy szervezetünk ellenálló képessége is erősödjön!”

Update! 1 nap sem telt el, és az Etyeki Kúria is bezárta a borbárját, de ne feledjétek, az online borrendelés egyelőre még opció! :)