Kérem Várjon!
Cikkek
Váltás a Tokaj Oremusban
Bacsó András nyugdíjba megy
bori
2021 January 23.

Hazánk egyik legismertebb, nemzetközi hírű borászata, a Tokaj Oremus 1993-ban alakult. A vállalat a spanyol Tempos Vega Sicilia cégcsoport tagja, élén a kezdetektől Bacsó András áll. Az ismert szakember neve szinte összeforrt a Tokaj Oremussal, hiszen ott volt már a birtok felépítésénél, a termékstruktúra kialakításánál, az ő irányítása alatt tette meg a borászat az első lépéseket a nemzetközi hírnév felé. Bacsó András most nyugdíjba megy, helyét Kindl Róbert veszi át.

Bacsó András Tokaj-Hegyalján nőtt fel, és már a Tokaj Oremus előtt is a borvidéken dolgozott. Az egyetemi évek után visszatért szülőföldjére, és 40 éven keresztül munkálkodott a tokaji bor hírnevének öregbítéséért. Most úgy döntött, hogy nyugdíjba vonul, és átadja a helyét a fiatalabb generációnak. A hírt a borászat egy szűk körű sajtótájékoztatón jelentette be január 21-én.

„Ezt a birtokot három erő mozgatja. Az egyik a több száz éve állandó tokaji terroir, a másik a föld alatt húzódó régi és új pincék együttese, a harmadik pedig maga az ember. Az ember élete korlátozott. Az indulási időszak után jönnek az aktív évek, de eljön a pillanat, amikor célszerű átadni a feladatokat a fiataloknak. A Tokaj Oremusban egy folyamatosan megújuló, aktív csapat dolgozik. Én most hátrább lépek, és az utánam jövőknek őszinte szívvel kívánok sok sikert” – fogalmazott Bacsó András.

A Tempos Vega Sicilia cégcsoport öt pincészetet tömörít, közülük négy Spanyolországban található, és egy, a Tokaj Oremus Magyarországon. A cégcsoport tulajdonosa, Pablo Álvarez elismeréssel szólt a Tokaj Oremus eddigi eredményeiről, és az alábbi szavakkal méltatta Bacsó András 27 éven át tartó munkáját: „Felemelő, bár tagadhatatlanul szomorú pillanat ez, amikor elköszönünk Bacsó Andrástól, hiszen csodálatos munkát végeztünk együtt az eltelt 27 évben. Köszönöm neki, hogy a birtokot ilyen magas szintre emelte, és visszaadta az itt születő boroknak azt a rangot és ismertséget, amely hajdan a tokaji borokat övezte. Meggyőződésem, hogy András soha nem lesz képes valóban befejezni ezt a munkát, és lélekben továbbviszi az Oremus örökségét. Személyisége és felbecsülhetetlen szakmai tapasztalata komoly érték számunkra, ezért bízunk benne, hogy tanácsadóként továbbra is a mi kis „családunk” része marad.”

A spanyol tulajdonú Tempos Vega Sicilia vezetősége úgy látta jónak, hogy a vállalat vezérigazgatója, Anonio Menéndez – ahogyan a cégcsoport másik négy borászatánál, úgy az Oremusnál is – kapcsolódjon be intenzívebben a munkába. A későbbiekben ő felel a nemzetközi kommunikációért és a nemzetközi kereskedelemért, Bacsó András helyét pedig egy magyar szakember, Kindl Róbert veszi át.

Antonio Menéndez vállalatirányítási szakon kapott diplomát a Madridi Autonóm Egyetemen, aztán elvégezte a Berkeley Egyetem posztgraduális képzését. PDD fokozatát a Navarrai Egyetem Üzleti Iskolájában szerezte meg. 2015 márciusában lépett be a Tempos Vega Siciliához, jelenleg ő a vállalat vezérigazgatója. Feladata a vállalatcsoport kereskedelmi tevékenységének irányítása, de ő felel a vállalati és a pincészetenként megvalósuló marketingstratégiáért is. Ezen túlmenően részt vesz a vállalat közép- és hosszú távú terveinek kialakításában. Antonio Menéndez e szavak kíséretében fogadta el a megbízást: „Szeretném kifejezni, hogy ahogyan a cégcsoport másik négy borászata, úgy a Tokaj Oremus felé is mélyen elkötelezett vagyok. Öröm és megtiszteltetés számomra, hogy egy ilyen jelentős borvidéken dolgozhatok. A Tempos Vega Sicilia filozófiájának meghatározó eleme a minőség, a célunk minden esetben az, hogy a legjobb bort készítsük el. A magyar munkatársaink továbbra is mindenben számíthatnak az anyacég támogatására, hiszen a cél közös: a legjobb tokaji bor világra segítése.”

Bacsó András utódját egy éven keresztül kereste a Tempos Vega Sicilia, de most végre megtalálta. „Úgy érezzük, hogy Kindl Róbert képes arra, hogy továbbvigye Bacsó András örökségét, meghatározza az Oremus jövőjét, és megvalósítsa céljait. Mostantól ő felel itt mindenért. Nagyon sok sikert kívánok neki ehhez a szép és felelősségteljes feladathoz” – mutatta be Pablo Álvarez a Tokaj Oremus új cégvezetőjét.

Kindl Róbert Budapesten, a Hunfalvy János Külkereskedelmi Szakközépiskolában érettségizett, majd tanulmányait előbb az ausztráliai Kent Institute of Technology and Business College-ban, aztán Londonban, a University of Londonon folytatta, ahol nemzetközi kapcsolatokat hallgatott. A diplomát 2009-ben szerezte meg, de egyetemi évei alatt érdeklődése a bor felé fordult, ezért időközben hazajött Magyarországra, és sikeresen elvégezte a Soós István Borászati Szakközépiskola borászati technikusi szakát. 2006-ban Új-Zélandra költözött, évekig dolgozott a Passage Rock, majd a Goldie birtokon, közben beiratkozott a University of Auckland posztgraduális képzésére, ahol 2013-ban borászati tudományokból diplomázott, de akkor már mint a Hawke’s Bay-i Delegat birtok szerződéses technikusa. Következő állomása a Unison borászat volt, ahol termelési vezetőként, majd a Detlef Michaelsen, ahol szőlészeti-borászati tanácsadóként dolgozott. 2015-ben tért vissza Magyarországra. Két évig töltötte be a Grand Tokaj üzletfejlesztési menedzseri pozícióját, majd egy új vállalkozás, a pécselyi Sentio Kft. szőlészeti vezetője volt. Mostantól a Tokaj Oremus cégvezetője.

„Nagyon köszönöm Don Pablónak, a Vega Siciliának és Bacsó Andrásnak, hogy méltónak találtak a feladatra, és lehetőséget adnak számomra. Igyekszem megfelelni a kihívásoknak” – mondta a fiatal szakember.

A Mandolás a Wine Spectator Top 100 listáján!

A Tokaji borvidéket szerte a világon a kiváló édes borok bölcsőjeként tartják számon, ezért is volt úttörő kezdeményezés, amikor 2000-ben – a borvidéken a legelsők között – elkészült a Tokaj Oremus első, nemes penész által meg nem támadott, egészséges szőlőbogyókból készült hordós száraz furmintja. Nevét a birtok egyik parcellájáról kapta, de a bor nem dűlőszelektált, a Mandulás mellett a birtok másik három kitűnő parcellájának bora is bekerül a házasításba.

Egy pincészet számára mindig komoly mérföldkövet jelentenek azok az érmek, díjak, amelyeket a borok különböző nemzetközi versenyeken, megmérettetéseken szereznek. A Tokaj Oremus 2018-as évjáratú Mandolás furmintja 90 ponttal felkerült a Wine Spectator top 100-as listájára.

A nemzetközi viszonylatban is komoly rangot képviselő boros szaklap, az amerikai Wine Spectator minden évben közzéteszi top 100-as listáját. Ez a világ egyik legelőkelőbb boros rangsora, amelyben a lap szerkesztői által az előző 12 hónapban kóstolt, becslések szerint nagyjából 18000 bor közül minőség, ár-érték arány és élményszerűség alapján választják ki a legjobb százat, de a döntésben az is fontos szerepet játszik, hogy mennyire széles körben elérhető a bor az Amerikai Egyesült Államok területén. „Nagy büszkeség számunkra, hogy 2020-ban a Tokaj Oremus 2018-as évjáratú Mandolás furmintja is bekerült a Top 100-ba. A bor a bírálóktól 90 pontot kapott, és a 92. helyre került, ami egy száraz fehérbortól nagyon szép, számunkra pedig megtisztelő eredmény. Tudomásunk szerint magyar száraz fehérbor még soha nem szerepelt ezen a listán” – mondta el a sajtótájékoztatón Bacsó András.

A bor készítője az új borászgeneráció egyik képviselője, Bacsó András Jr., aki három éve kapcsolódott be a Tokaj Oremus munkájába.

Megszületett a Petrács, a Tokaj Oremus első dűlőszelektált száraz bora!

Különleges atmoszférájával, andezites altalajával, hatvanéves, bakműveléses tőkéivel a Petrács-dűlő kétségkívül a birtok gyöngyszeme. Az ember néha úgy érzi, mintha itt megállt volna az idő. A tőkesűrűség és a lejtő meredeksége miatt ezt a területet gépekkel művelni lehetetlen, az ültetvényen lovak segítik az emberek munkáját. Régi álom vált valóra, amikor erről a nagyszerű adottságokkal rendelkező területről 2017-ben elkészítették a pincészet első dűlőszelektált furmintját. A kézzel szedett fürtöket kíméletesen préselték, majd a bort francia és magyar tölgyfa hordókban 8 hónapig finomseprőn tartották, és az első 3 hónapban fel is keverték a seprőt. A 8 hónap letelte után a bort rozsdamentes tartályokba fejtették, ahol újabb fél évet pihent a palackozásig.

A Petrács 100%-ban furmintból készül. Nagy formátumú, széles, gazdag bor, amely egyediségét főként a területnek köszönheti, ahol született. Szerkezete tömör, ízében a gyógynövényes, körtés, almás jegyeket határozott sósság kíséri, amely kristálytisztán mutatja a termőhely karakterét. A pincészet nagyon ígéretesnek tartja, és bízik benne, hogy elnyeri majd a borfogyasztók kegyeit.

Bacsó András bizakodó. Őszintén reméli, hogy májusban már újra visszatérhet az életünk a régi kerékvágásba, utazhatunk, találkozhatunk, kóstolhatunk együtt. És ha ez így lesz, szeretettel vár minden borbarátot az Oremus megújult csapatával együtt egy kellemes sétára a Petrács-dűlő öreg tőkéi közé, és utána egy emlékezetes borkóstolóra, hogy – az ő szavaival – „egy vertikális borsor mellett merengjünk a múlton, felidézve a történelmi elődöket, utána álmodjunk együtt a jövőről, de soha ne feledjünk el örülni mindannak, amit az élettől a jelenben kaphatunk”.


(Tokaj Oremus sajtóanyag alapján)

Legolvasottabb
banner
Programajánló
2021. December
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
1
2
3
2021. 12. 03. 18:00 - 21:00
Tóth Ferenc Pincészet Eger, 3300 Kistályai út 40.
4
2021. 12. 04. 14:00 - 20:00
Magtár Látogatóközpont Pécs, Pécs, Dóm tér
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31