Kérem Várjon!
Cikkek
Vibrál bizony
Dúzsi-rozék őszidőben
zoranka
2014 October 28.

Tavalyi rozét idén ősszel? Miért ne. A rozé nem feltétlenül egyéves műfaj, bár vannak, akik csak pár hónapra kalibrálják a sajátjukat. A rozé is működhet egy éven túl, a magyar közönséget tőmondatokkal beszoktató média szerint viszont csak a friss a jó rosé (sic!). A rozét egyrészt írjuk magyarul, rozénak, és kóstoljuk bátran még most is a 2013-asokat, itt van ez a sor, egy híján jól muzsikált mindegyik.

Dúzsi Tamás Szekszárdi Dúzsi Cuvée Rozé 2013

Az alap rozé, ez megy a gasztróban is javarészt, nem véletlenül, hiszen korrekt, olyan semmiből sem túl sok, sem túl kevés, jönnek szépen a piros gyümölcsök, jó savháttér van, még mindig egész lendületes bor. Stabil 83 pont, ***

Dúzsi Tamás Szekszárdi Kékfrankos Rozé 2013

Elég élénk, elég gyümölcsös, kissé édeskés, kissé teltkarcsú kékfrankoshoz képest. Van benne a fűszeres szekszárdi kékfrankosból, de populárisra van hangolva, behízelgő, kedveskedő rozé. 84 pont, ***+.

Dúzsi Tamás Szekszárdi Kadarka Rozé 2013

Itt egy kis fennakadás mutatkozik, a kadarka bírta legkevésbé a kort, színre is pirkadt kissé, illatban szürkebarátos, kortyban kissé fáradt. 79 pont, **+

Dúzsi Tamás Szekszárdi Pinot Noir Rozé 2013

Egész jó kis vibrálás van benne, illata szép, szamócás. A gyümölcsök köszönnek vissza a kortyban is, elég gazdag. Érett jegyek, jó savak, pici kesernyével zár. 86 pont, ****.

Dúzsi Tamás Szekszárdi Syrah Rozé 2013

Egy vastagabb, tartalmasabb rozé már illatában is. Hozza a piros gyümölcsöket, édes gyümölcsöket. Szájban málnás, krémes, egész sok fűszerrel. Egész jó savak teszik lendületessé a kerekdedsége ellenére. 87 pont, ****.

Dúzsi Tamás Szekszárdi Merlot Rozé 2013

Ez a rozé teljesen másért szép. Igazán zöldfűszeres, paprikás, bodzás, málnás illatokkal robban, intenzív, szinte sauvignonos stílusú rozé. Tartalmas, vibráló korty. Úgy sauvignonos, hogy közben merlot tud maradni. 87 pont, ****.

Dúzsi Tamás Szekszárdi Cabernet Sauvignon Rozé 2013

Illatában benne van a cabernet rendesen, málnás, enyhe fűszeres. Jön még egy kis ribizli, némi fűszerpaprika. A pink színvilág, a gyümölcsök zizegős élénksége, a közepes test jó savakkal, ez a bor még mindig nagyon élő. 86 pont, ****.

Dúzsi Tamás Szekszárdi Cabernet Franc Rozé 2013

Egész érett, gyümölcsös, édes-érett citrusok, narancs és mandarin, szép zamatosság, hosszú, kerek, ribizlis, egreses. Finom, tartós ízérzettel. 85 pont, ****.

Összességében nyolc rozéból öt abszolút kiváló volt, de másik kettő is bármikor bevállalható. Hogy most 2013-as rozét feltenni borlapra merészség, lehet, de valakinek el kell kezdeni felvállalni, mert ezek a rozék betyármód működnek még most is, sőt még potenciált is mernék mondani ebben a kontextusban.


Legfrissebb