Kérem Várjon!
Cikkek
A világ legjobb bora?
Egy bor: Szepsy 6p Tokaji Aszú 2006
Ercsey Dániel
2022 November 17.
A napokban volt szerencsém újrakóstolni egy legendát, leellenőrizve magamat, hiszen én is benne voltam abban a szerencsés csapatban, akik 2011. decemberében 100 pontot adtak erre a borra. Vajon helytálló volt az értékelésünk?

Fotó: Ercsey Dániel

Kezdjük a 2011-es történettel. A BORIGO magazin szerkesztőségében aszú tesztet tartottunk, ami az év legfontosabb ünnepe, ilyenkor azt érezzük - tegyük hozzá, teljesen jogosan - hogy pariban vagyunk a világ szerencsésebb felével, hiszen egy ilyen sorban (mindig vakon kóstolunk!) rendszerint 90 pont felett van az átlag pontszám...

Szóval ott ültünk négyen, Tompa Imre, Bálint Laci, Bányai Gábor Botond és jómagam, és elérkezett az utolsó előtti bor a sorban. Nem tudtuk mi az, a BORIGO teszteken az előkészítés a backstage-ben zajlik, mi már csak egy poharat kapunk, benne a borral. Szóval jött ez a bor, mi pedig hanyatt estünk tőle, hümmögtünk, szürcsöltük és forgattuk, aztán lepontoztuk, anélkül, hogy beszélgettünk volna róla. És akkor Bálint Laci megszólalt. - Gyerekek, ezt beszéljük meg. Hány pontot adtatok? - Tompa Imrével BGB-re néztünk, Gábor bólintott, hogy nosza, szóval kiderült, hogy két 99 és két 100 pont született. Laci pedig újra megszólalt. - El tudtok képzelni ennél jobb bort? Van bármi, ami szerintetek hiányzik ebből a borból? - Néhány évvel korábban már született egy 99 pont a magazin történetében, szóval BGB, ha jól emlékszem, úgy döntött, hogy kibontunk belőle egy palackkal. És ez a bor egyértelműen jobb volt! Így született az első 100 pont a magyar borszakírás történetében. (A sztorihoz hozzátartozik, hogy a második 100 pont 3 perccel később született, mert az utolsó bor is 100 pontot kapott. Ez volt a Királyudvar Lapis 6p aszú 2006)

Tegnap előtt éppen Hegyalján jártam, Szepsy István junior pedig nagyon kedvesen levitte a csapatot a pincébe kóstolni, aztán elvitt minket vacsorázni a friss Michelin BibGourmand Anyukám Mondtába, ahol az este végén, nagy mosollyal előhúzta újra EZT A BORT!

Fotó: Ercsey Dániel

Szepsy Aszú 6p 2006

Közepes borostyán szín. Illatában intenzív mandarinos, narancshéjas jegyek mellett tea, aszalt őszibarack, kajszilekvár és szegfűszeg, pici dohány és keleti fűszerek, sáfrány és pici vanília. Kóstolva hömpölygő mégis lendületes, vadítóan szexi savakkal, végtelen mélységgel és rétegzettséggel. A dohányos jegyek most is felbukkannak a lecsengésben, de mégis a narancslekvár aromáival búcsúzik a korty. 2011-ben Bálint Lacinak igaza volt (a borleírást is ő írta anno), ez a bor akkor és most is tökéletes! 100/100 pont