Kérem Várjon!
Hírek
Az összefogás esszenciája
Esszencia Borest Miskolcon, ahol a borásznőké a terep
bori
2022 November 24.

Noha önmagában az is lenyűgöző, hogy húsz nagyszerű borásznő hatvan tételét kóstolhatjuk november 25-én a miskolci Zenepalotában, nem ez az egyetlen ok, amiért érdemes elmenni a rendezvényre…

Különleges este

Az év legkülönlegesebb boreseménye várja a közönséget november 25-én a miskolci Zenepalotában, ahol az ország minden szegletéből érkező 20 borásznő mutatja be borait. Egy est, amikor a főszerep a hölgyeké, hogy a közönség elé tárják titkaikat, és elmeséljék, hogy ők hogyan gondolkoznak a borról, a borkészítésről, a borvilágban betöltött szerepükről. A sétálókóstolón a megváltott jegy áráért a vendégek korlátlanul ismerkedhetnek a hölgyek által kínált tételekkel és a melléjük tálalt kísérőfalatokkal.

Nők a pódiumon

A nők borvilágban betöltött szerepét Szabó Edit borszakíró, a borsmenta.hu főszerkesztője vizsgálta először alaposabban Magyarországon. Gyengébb? Nem! című könyvében 26 borásznő portréját rajzolta meg, és részben a könyv sikerének köszönhető, hogy a bor körül dolgozó nők egyre több figyelmet kapnak. Szabó Edit ezen az estén is jelen lesz, és pódiumbeszélgetést is tart „Nők a bor mögött” címmel. A beszélgetésen Bodó Judit, Csetvei Krisztina és Csóbor-Kisari Linda mesél arról, hogy hogyan tudták megállni a helyüket egy férfiak uralta világban, és mi kellett ahhoz, hogy az élet minden területén sikeressé tudjanak válni. 

Táplálék a testnek

Az italok mellett természetesen az ételeket is a legkiválóbbak biztosítják. Talán sokan nem tudják, de a Pizza, Kávé, Világbéke tulajdonosai azok a Dudás testvérek, akik a Michelin Guide idei „terepszemléjén” Bib Gourmand minősítést kapott encsi Anyukám mondta éttermet is megálmodták. Ők biztosítják tehát a nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő fogásokat.

Az édességek egy igazi „szerelemműhelyből” érkeznek. A Cukorpor Kézműves Desszert megálmodói, Feiler-Tóth Andrea és Obeda-Varga Tímea gyerekkori barátok, akik hobbiból kezdtek tortákat sütni – először a gyermekeik születésnapjára. A hagyományos cukrászathoz nyúlnak vissza, vagyis tojással, liszttel, cukorral és sok-sok szeretettel készülnek tortáik, sütijeik, bonbonjaik. Ízvilágban a francia cukrászat áll legközelebb hozzájuk, kifinomult, kreatív kombinációk köszönnek vissza alkotásaikban, elképzeléseik nem ritkán akár 4-5 rétegű tortákban öltenek formát. Finomságaikat kizárólag a legjobb minőségű alapanyagokból sütik, és szeretnének különlegeset alkotni. Náluk nincs oroszkrém- vagy dobostorta, csak fantázia szülte ízkombinációk vannak, egy-egy izgalmas csavarral.

A borokhoz olyan kötelező kellék a sajt, mint az öleléshez a kar. Mivel a rendezvény szervezői fontosnak tartják a társadalmi szerepvállalást, és igyekeznek lokálisan gondolkodni, nem volt kérdés, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kutatják fel a legfinomabb kézműves termékeket. A Szimbiózis Alapítvány az általa üzemeltetett Baráthegyi Majorságban és a hozzá tartozó üzemekben több száz fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat, sokuknak a lakhatást is biztosítja. Társadalmi vállalkozásuk célja, hogy értelmet adjanak a fogyatékkal élő felnőtteknek a mindennapokhoz. Számukra a növény- és állatgondozás, a finom falatok készítése vagy a vendégfogadás nem pusztán munka, hanem olyan elfoglaltság, amelytől hasznosnak, értékesnek és igazán boldognak érezhetik magukat. A szervezők szeretnék ezt még inkább tudatosítani bennük, elismerni a belefektetett energiájukat, ezért az Esszencia Boresten a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Sajtmanufaktúrájának ínyencségeit kínálják a borok mellé.

Jótékonysági borárverés

A rendezvény nem csak a háttérben igyekszik támogatni társadalmilag fontos ügyeket: Magyarország első női Rotary Clubjával, a Rotary Club Miskolci Angyalokkal összefogva jótékonysági borárverés is lesz az esten. A borásznők által felajánlott tételekből befolyt összeget az Ökumenikus Segélyszervezet Családok Átmeneti Otthona kapja. A Rotary Club Miskolci Angyalok legfőbb célkitűzése az emberek közti béketeremtés. Az átmeneti otthonban abban igyekeznek segíteni, hogy az ott élők feldolgozzák a traumáikat, hogy csökkentsék a hozott lelki sérülések negatív hatásait, és hogy családként megerősödve vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba.

Táplálék a léleknek

Az Esszencia Borest a szépségről és a reményt, megnyugvást, örömet, feltöltődést nyújtó művészetről sem feledkezik meg. A rendezvényen két csodálatos hangú fiatal énekes, Horváth Ádám és Kántor Bogi szórakoztatja a közönséget, de a képzőművészet is jelen lesz a falak között: „A Nő esszenciája” című kiállításon válogatott alkotók műveivel találkozhatnak a látogatók. 

Az esten az alábbi borászok mutatkoznak be: 

Árvay Angelika – Árvay Családi Pincészet

Babarczi Zsuzsanna – Babarczi Pince

Bodó Judit – Bott Pince

Csetvei Krisztina – Csetvei Pince

Csóbor-Kisari Linda – Csóbor Pincészet

Dunai Ágnes – Dubicz Borászat

Gálné Dignisz Éva – Gál Szőlőbirtok és Pincészet

Gere Andrea – Gere Attila Borászat

Homoky Dorottya – Homoky Dorka

Jelena Szavercsenko – Kern Bor- és Pezsgőház

Konyári Borbála – Késa Birtok, Ikon Pincészet

Kovács Zita – Sol Montis Borászat

Kovácsné Drabant Katalin – Dimenzió Borászat, Hetedhét Pince

Molnár Júlia Dóra – Csendes Dűlő Szőlőbirtok

Nyúlné Pühra Beáta – Nyakas Pince

Palkó Gabriella – Palkó Borok

Rácz Erika – Sanzon Tokaj

Tóth Katalin – Tóth Ferenc Pincészet

Ujvári Vivien – Ujvári Pincészet, Barta Pince

Varsányi Katalin – Varsányi Pince

Zsirai Kata – Zsirai Pincészet

Időpont: 2022. november 25., szombat 19:00–23:00

Helyszín: Miskolc, Zenepalota (Bartók Béla tér 1.)

Kóstolójegy vásárlás: esszenciaborest.hu