Kérem Várjon!
Hírek
Megvannak a Winelovers Wine Awards eredményei
bori
2022 July 07.
Három napon át zajlott a budapesti Continental Hotelben első ízben megrendezett Winelovers Wine Awards. A „Winelovers 100 – 100 legjobb magyar bor” kiválasztásból kinőtt nemzetközi borversenyre 14 országból 623 tételt neveztek a borászatok, amely óriási szám ahhoz képest, hogy a megrendezésére idén először került sor.

A Winelovers Wine Awards erőssége volt, hogy a nemzetközi borvilág legnagyobb neveit, magas képesítésű szakembereit kérte fel a bírálatra, akik a szakmai tudásuk mellett véleményvezérek is a borpiacon, hiszen a célok között az is szerepelt, hogy a bírálat után a kóstolt borok általuk külföldön is reflektorfénybe kerüljenek. Ott volt a zsűriben Essi Avellan, a pezsgők egyik legavatottabb Master of Wine szakértője, Rose Murray Brown MW, aki a cabernet franc-ról tartott mesterkurzust, Elizabeth Gabay MW, a rozé specialista, Lenka Sedlackova MW, a görög borok szerelmese, Czinki Tamás, hazánk egyetlen Master Sommelier-e, számos borkereskedő, sommelier és borszakíró, valamint természetesen a hazai szakma krémje is. 

A bírák két napon át kóstolták és pontozták a borokat, és többek között azt is vizsgálták, hogy egy adott bor mennyire nevezhető tipikusnak a szőlőfajta, a származás és a stílus tekintetében, a kategóriájában mennyire közelít az “origóhoz”.

Milyen díjak születtek a Winelovers Wine Awards-on?

A Winelovers Wine Awards-on 555 érmet osztottak ki, Gold, Silver, Bronz és Commended kategóriában. Gold minősítést a 90-95 pontot elért borok kaptak, Silver minősítést 87–90 pont között lehetett elérni. 93 volt a legmagasabb szerzett pontszám, amelyet kivétel nélkül természetes édesborok kaptak: a Pauleczki Vin Szőlőbirtok és Pincészet 1968-as évjáratú Esszenciája, a Holdvölgy Culture 2017, a Breinterbach 6 puttonyos Tokaji Aszú 2019, a Pelle Pince 6 puttonyos Tokaji Aszú 2019 és a Szeremley Birtok Késői szüretelésű 2005-ös Zeusz bora.

Több hazai vörösbor is jól szerepelt a versenyen: 92 pontot kapott az Eszterbauer Borászat Grand Cuvée 2017, a következő vöröseket pedig 91 pontra értékelték: Maul Zsolt Prémium Winery Lator 2018, Vesztergombi Pince Alpha 2017, Wunderlich Cassiopeia Cabernet franc 2012.

Száraz fehér kategóriában tipikus magyar fajtáink vitték a prímet: a legjobb eredményt, 91 pontot a Holdvölgy 2018-as Intuition No3. Furmint, valamint a Kancellár Birtok 2018-as Juhfark érte el.

Az 555 érmes bor közül 62 kapott aranyérmet, 137 pedig ezüstérmet, valamint további további 22 különdíj kiosztására is sor került.

A Best of Country díjat legalább 10 tétel nevezése esetén lehetett elnyerni, Magyarországon kívül megkapta Olaszország, Románia, Szlovákia és Ukrajna is. A szervezők különösen fontosnak tartották, hogy a szolidaritás jegyében a háború sújtotta Ukrajna területéről is érkezzenek borok, és örömmel adták át a Best of Ukraine díjat a kárpátaljai Sass Pincészetnek.

A Best of Grape Variety díjakat egy-egy szőlőfajta érdemelhette ki, így kapta meg a Best of Cabernet franc díjat Maul Zsolt 2018-as Lator tétele, a Best of Kékfrankos díjat a Stier Pincészet 2017-es bora, vagy a Best of Sauvignon Blanc díjat a Haraszthy Pincészet. 

A teljes eredménylista megtekinthető a Winelovers Wine Awards weboldalán.