Kérem Várjon!
Cikkek
Miért épp 2008?
Egy bor: Vylyan Montenuovo 2008
Győrffy Zoltán
2023 February 02.
Amikor beütöm a Pécsi Borozó keresőjébe, hogy Montenuovo, 26 találatot ad ki. Nagy valószínűséggel valamennyinek a Vylyan vörösborához van köze. Ha azt mondod, Montenuovo, nekem a megbízhatóság ugrik be. Előkerült egy palack a múltból, megnéztük, mit tud 15 évesen.

Az egyik első nagy kedvencem még a 2006-os volt. Akkortájt szerveződött a Pécsi Borozó, rengeteg bort kóstoltunk, rengeteget utaztunk, pincéről pincére, borvidékről borvidékre.

De mi volt 2008-ban? Az volt a burgonya, a békák és a korallok nemzetközi éve. Az Európai Unió a  kultúrák közötti párbeszéd évének nyilvánította 2008-at. Magyarországon a Biblia éve és a reneszánsz éve volt. 

Úgy indult az év, hogy alig röppent el egy hónap belőle s máris egy éves lett a fiam, majd kisvártatva megjelent a Pécsi Borozó első száma, elindult két párhuzamosan futó út az életemben, amik ma már néha keresztezik is egymást. Meg kellett tanulni apának lenni, egy percig sem gondolom, hogy tökéletesen sikerült, egyúttal boldogulni szerkesztőként, amiben volt gyakorlatom, de kvázi laptulajdonosként, kiadóként, háttérszervezőként sem volt könnyű dolgom, ott sem sikerült tökélyre fejleszteni, amit kellett volna.
Hogy mi köze mindennek a Montenuovo nevet viselő házasításhoz? A bor emlékeket idéz fel, történeteket, olykor történelmet és még érzéseket is képes visszahozni.

Ez a palack konkrétan elsőre ledöbbentett. Az illata szinte friss, de legalábbis nagyon élő, érett bogyós gyümölcsök, lehet lekvározni, aszalványozni, de gyümölcsök. Fűszeresség, semmi sem erőteljes, de az egész kerek, elegáns, ahogy a korty is. Egyben vagy nagyon, egyszerűen olyan harmóniát sugároz, hogy szavam se lehet. Borsos, áfonyás, szedres jegyeket találok benne, ott van a grillázs is, némi vanília. Még vannak savak, a tannin nem sok, az alkohol a helyán, a gyümölcsösség még benne van, a letisztultság és jólfésültség jön belőle. 

Visszakerestem, remélem pontos a jegyzetem: 33% cabernet franc, 28% merlot, 26% syrah és 13% zweigelt. Pannon Borrégió TOP25 2012-ben.

Ha jól nézem, az aktuális évjárat, a 2020-as most épp olyan 3800 forint, azaz mondjuk kicsivel 10 euró alatt kapható. És az én emlékeim szerint szinte mindegyik évjárat a nagyon jó és kiváló borok közé volt sorolható, azaz érdemes eltenni is, jelen példánk azt mutatja, 15 év csont nélkül benne van. Alsó hangon is 90 pontot adnék rá, szigorúságot és objektivitást igyekszem a rendszerbe vi nni, de a szubjektív élvezeti értéke ma este öt ponttal felette lehet.

Anno best buy is volt, a 2006-os 3180 forintba került, ez sem volt sokkal több és ha az inflációt nézzük, jól kordában tartották az árát.  Mindent összevetve ezt a 2008-ast nagyra értékelem, igencsak jól sikerült tinédzser.