A napokban két nagy és ismert (sőt, az egyik világhírű) olasz borvidék is jelentősen és úgy változtatta eredetvédelmi előírásait, hogy azzal reagálni tudjon az amúgy is csökkenő borfogyasztás változó trendjeire.
A nyitóképet innen metszettük
A toszkán regionális kormányzat a Chianti DOP Rosé kategória bevezetését fogadta el. Az új, DOP eredetvédettségű rozébor ráadásul lehet nagyon könnyed, a borokra vonatkozó uniós minimumkövetelményt, a 9%-os alkoholszintet ugyanis nem emelték, valamint elég 50%-ban sangioveset tartalmaznia, a másik fele a rozénak bármilyen engedélyezett vörös vagy fehér (!) szőlőfajtából készülhet. A szabályozást még el kell fogadni az olasz mezőgazdasági minisztériumnak is, de ez csak formaság.
Ezzel egyidejűleg végleg levették a napirendről a 2022. óta lebegtetett, a legmagasabb szintű prémiumborok kategorizálására bevezetni tervezett „Gran Selezione” kategóriát…
A támogatók a piacon maradás alapvető lépéseként tekintenek a szabályozás változására (az elmúlt években jelentősen csökkent a Chianti iránti kereslet, ezzel pedig az áruk is), a kritikusok ezzel szemben a Chianti (további) arculatvesztéseként értékelik a szabályozást.
A másik nagy terület, ahol gyökeres szabályváltozás történik, a Garda DOC. A nemzetközi jogi lehetőséget kihasználva a 2025-ös évjárattól készített pezsgők nemcsak az olasz Spumante nevet, hanem a „Crémant” jelölést is viselhetik.
A csendes borok tekintetében jelentős változás, hogy az amúgy is könnyed Garganega Garda DOC minimális alkoholtartalmát levitték egészen 9%-ig, azaz, egy alkoholszegény, friss, üde bor létrehozását célozták ezzel meg.
A szürkebarátból lehet rozét csinálni: Pinot Grigio Ramato Rosato néven héjon áztatott szürkebarátból készült, rézszínű rozé előállítása engedélyezett.
A változtatások következő csoportja az alkalmazható fajták kibővítése, illetve a már engedélyezett fajták esetében az előállítható borstílusok és bortípusok fajtáinak a kibővítése. Eszerint, engedélyezett lett a Müller-Thurgau, mind csendes, mind habzó- és mind pezsgő borok előállítására. A vörös Rebo fajtát is engedélyezték csendes borok előállítására. A Garganegat és a Chardonnay-t habzó- és pezsgőborok előállítására is engedélyezték, csakúgy mint a Corvina-t rozé habzó- és pezsgő borokra.
A változtatások a teljes, 31 ezer hektáros régióban azonnal, ettől a szürettő érvényesek.