Cikkek
Egy nap Sopronban
Azt gondoltam elég lesz a sajtóanyagot közölni, de azon kaptam magam, hogy állandóan beleírok, úgyhogy végül a sajtóanyagot és a jegyzeteimet egybegyúrva született meg ez az anyag...
Ercsey Dániel
2022. október 10. 07:37:40
Cikkek
Egy bor: Domaine Darrieux 6p Tokaji Aszú 2016
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy elbizakodott borszakíró, aki azt hitte már mindent látott. Aztán betért egy kávéra Tarcalon a Myrtus Winebar-ba és megakadt a szeme egy palackon…
Ercsey Dániel
2022. október 6. 07:50:37
Cikkek
Planina Reservé-sorozat az Elevenben
Rendszeres olvasóinknak nem kell már bemutatni a mohácsi Planina Borházat, mögötte a borászt, Horváth Zoltánt. Aki még nem olvasott róla eleget, az csak írja be a planinát a keresőnkbe vagy mutatunk egy
linket is. Régóta követjük, merre halad a kétségtelen legizgalmasabb borokat produkáló mohácsi borház sora, ezúttal egy új sorozatba kóstolunk bele, a ritkaságok, kis palackszámú tételekből került elénk majd' fél tucat.
Győrffy Zoltán
2022. október 4. 07:08:47
Cikkek
Bácskából Zalába
Hosszú hallgatás után szeretettel köszöntöm az Olvasót. Különös tekintettel azokat, akiknek ezen hosszú alatt, ha csak egy pillanatra is, de eszébe jutottam. Igen, még élek, minden rendben, csak az életem borult fel teljesen. Szerencsére történt ez önszántamból, nem pedig kényszerűségből - és ez azért nagy különbség. No, de lássunk mindent sorrendben…
Szünder Dezső
2022. október 3. 07:36:40
Cikkek
Lengyel Balázs azt írja a Két Róma című visszaemlékezésében, hogy tudta, nem szabad többé Rómába mennie miután 1948-ban ott töltött pár hónapot, fiatalon és szerelmesen a feleségével, Nemes Nagy Ágnessel. A felismerés Plutarkhoszé, a megfogalmazást Hérakleitosznak köszönhetjük, nem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóba ugyebár. De vajon tényleg így van? És ha igen, nem arról lehet szó, hogy a saját emlékeinket merevítette változtathatatlannak hitt képpé az idő?
Ercsey Dániel
2022. szeptember 29. 07:10:17
Cikkek
Egy bor: Masseria Cuturi 1881 Tumá Primitivo Puglia IGT 2019
A talján primitívók tengere jellemzően farnehéz, szögletes tanninokkal, de még ez is jobb, mint az átlag kaliforniai zinfandelek száz méterről is érezhető alkoholpárája, vagy a dalmát pribidragok fogzománc-tépő tanninjai. Ez vajon melyik iskolát követi?
Ercsey Dániel
2022. szeptember 28. 07:37:38
Cikkek
Winelovers 100 Grand Tasting
Az emberfia szórakozni megy (najó, ez azért így nem egészen volt igaz…), a főszerkesztő (GyZ) meg azt mondja, „írhatnál pár sort”. Rendben, következzék egy inkább (élmény)beszámoló az idei Winelovers-ről, amiből irányokat és a zsűri ítéletével többnyire egyező (naná, hogy egyezik, kedves Bálint László, remélem jövőre is meghívnak...) szubjektív értékalkotást persze le lehet szűrni, egy-két egyedi ajánlással is, de részletekbe menő kritikai vélemény nyilván nem fog következni.
Jakab Tamás
2022. szeptember 27. 07:06:53
Cikkek
XI. Villányi Prémium Bormustra
A huszonhatodik európai
bordalfesztiválon a tizenegyedik prémium bormustra. A Villányi borvidék reprezentatívnak is mondható, ám mégiscsak szubjektív válogatása, hiszen ide azok jönnek, akik jelenlétükkel is támogatják a bordalfesztivál fejlődését. Végigkóstoltam az összes tételt, hozok egy teljesen szubjektív hetes listát (ami mondjuk 90 pontos vagy afeletti).
Győrffy Zoltán
2022. szeptember 26. 12ó
Cikkek
Románia
Bor- és kultúrtörténeti sorozatunkban a Duna menti borvidékeket követjük a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig, Németországtól a Duna-deltáig, Sztrabóntól John MacGregorig, a Spätburgundertől a Gamzáig. Fotelkalandoroknak kedvcsináló, vérbeli utazóknak tuti tipp, borkedvelőknek pedig egy lehetőség, hogy minden pohárral más tájakon találjuk magunkat…
Ercsey Dániel
2022. szeptember 26. 07:41:50
Cikkek
Szekszárdi Szüreti Napok
A Szekszárdi Szüreti Napok borudvara Magyarország egyik legjobb hangulatú borfesztiválja: a kisváros szépen felújított központjában, a Béla király téren négy napon keresztül kitelepül az összes fontos borászat, hogy pinceáron bemutassa azt, amije van. Pontosabban: amije még szüretre maradt. Szüret közben négy napon át bulizni és itatni a népet persze kicsit luxus egy borászat részéről, de mint megtudtam pár kiállítótól, annyira népszerű a buli, hogy duplaakkora forgalmat csinálnak itt, mint a turisták és influenszerek által látogatott, rendre teltházas budavári borfesztiválon: vannak olyan szekszárdiak, akik egész évben arra várnak, hogy itt kikérjék kedvenc pincéjük legdrágább borát, aztán a társaságban egymás után licitáljanak rá a másikra pultról pultra haladva. Hiába, a büszke helyieknél jobb és hálásabb fogyasztó nincs, és ez múlt csütörtökön meg is látszott: az eső ellenére is tömeg volt már első nap.
Bukovics Martin
2022. szeptember 24. 08:29:32