Nem könnyű téma a cirfandli, nekiálltam már sokszor. A kadarka sem könnyíti meg a dolgot. De minden palack új reményt hordoz. Két palackot kaptam a Pécsi Egyetemi Borbirtokról, ezek a borok már Ipacs-Szabó István főborász keze nyomát viselik.
Sokunk erénye, de a legtöbb ember nem ilyen. Hiszen mindannyiunknak vannak gyengéi, olyan vágyott dolgai, amit az idő sürgetésével szeretne mielőbb elérni. Nos van egy szakma, mely művelői és igazán értői egészen biztosan birtokában vannak ennek az erénynek, ők a borászok…
Bosznia-Hercegovina borvidékeivel kapcsolatosan még a borakadémikusok is vakargatnák a fejüket, talán Hercegovina déli borai még csak-csak beugranak, egy blatina vörösben, zilavka fehérben megjárta a poharukat, de Bosznia, a Szávához közelebbi vidékek kapcsán még bizony a gyakorlottabb Balkán-borrajongók is csak hümmögnek.
Cikksorozatunk témáját a Kis-Balaton környékének pincészeteinél fedezzük fel, a zalai borok egyébiránt sokszínű és egyúttal szinte ismeretlen világában ez a mikrolokáció izgalmas borokat mutat. A második epizódban Garaboncra látogattunk el.
A Balatonkeresztúr ébredezésével foglalkozó rövid cikkünk után kaptuk azt a felkérést, hogy a Balatontól nem messze, sőt, ha úgy vesszük, még a tágabban értelmezett Balaton partján is érdemes lenne szétnéznünk. A nyár végi jó időt még kihasználva, sort is kerítettünk a látogatásra.
Amikor befutott a meghívó erre az eseményre, egy percet sem gondolkodtam, hogy elfogadjam-e. Petrányiékhoz tudniillik visszajárok. Hol egymagam, hol a családdal, barátokkal vagy éppen egy üzleti ebéd kedvéért, hiszen az étteremben jól főznek, a borok kiválóak és a kilátás, na az tényleg egyedülálló!
Zöld Magyar, Green Hungarian, bucsera, Putzscheere, de lehet még fürjmony is. Az egyik barátom az utóbbi megnevezés alapján megkérdezte, fürjtojásról van-e szó, hiszen a tojás régi elnevezése a mony. Részben igazat kellett adnom neki.
A Soproni borvidék és borászai újra nekifutnak. A kékfrankost felépíteni. Ha egyszer a túloldalon már többé-kevésbé sikerült, hátha itt is.