Kérem Várjon!
Cikkek
Szamorodni-sztorik

„A szamorodnin keresztül fölvennénk a versenyt a világ valamennyi édes borával (…). Az aszút pedig egy még a mostaninál is magasabb pozícióba kell helyezni” – nyilatkozta Szepsy István néhány éve. Tokaj esetében gyakran esik szó a dűlőkről, a száraz borokról, a furmintról, az aszúról. A tokaji borvidék komplexitása sok szempontból elkényeztet bennünket fogyasztókat, így lehet, hogy történelmi bortípusok, mint a szamorodni, kikerülnek időnként a fókuszból.

Jenei Balázs
2020. április 6. 07:47:01
Cikkek
Haszid történetek V. rész

A naplóíró Ber Dov (1723-1805) és Moise Teitelbaum (1759-1841) a sátoraljaújhelyi csodarabbi valószínűleg soha nem találkoztak, hiszen a rabbi 1808-tól élt csak Újhelyen. Viszont az is igaz, hogy a Teitelbaum dinasztia alapítója talán borkereskedő apósa révén került Hegyaljára rabbinak, ráadásul neki köszönhetően jött létre a későbbi liszkai és keresztúri haszid közösség, így alakja Tokaj-Hegyalján megkerülhetetlen.

Ercsey Dániel
2020. április 5. 07:07:31
Cikkek
Egy bor: Erzsébet Pince Late Harvest Furmint 2017 (Tokaj)

Tokajban mintha mindig háttérbe szorulna az aszú, a szamorodni és a száraz furmint mögött minden más. Pedig vannak itt csodás hárslevelűk, édes és száraz muskotályok, még néhány vörösbor is, pezsgők és a talán legpopulárisabb kategória, a kései szüret. Ebből bontottam most egyet.

Ercsey Dániel
2020. április 4. 07:38:07
Cikkek
5+1 festmény, fotó és bor

Híres festmények elevenednek meg Prohászka Szandra és Kovács Nikoletta közös munkáin, melyeket a karantén hívott életre. A “festmények a zárt osztályról” projektet a koronavírusnak köszönhetjük, mi pedig a magunk módján tesszük hozzá, amihez értünk. Bort ajánlunk a képekhez!

Ercsey Dániel
2020. április 3. 07:45:03
Cikkek
Pécsi Borozó Online Kóstoló (1)

Bevallom őszintén, nem nagyon gondoltam volna még egy hónapja sem, hogy a kóstolóprogramok átkerülnek a virtuális térbe, de mi is követjük a borozni vágyókat és a Zoomra költöztettük át heti kóstolóinkat, megnyitva őket a nagyközönség előtt is. Minden kedden három bor, valamiféle tematika alapján és este nyolctól lehet beszélgetni borásszal, borkereskedővel, borszakíróval és persze a mindenkit jól magába olvasztó fogalomként: borfogyasztó társainkkal is. Most kedden pécsi vörösökkel startoltunk.

Győrffy Zoltán
2020. április 2. 15:36:38
Cikkek
Rumkóstoló a 19-ben

Talán az volna az igazi kegyelmi ajándék, ha a jó sorsú újságíró mindig olyan földrajzi területen írhatná meg beszámolóit, ahonnan az ital származik, amellyel éppen bíbelődik. És elfogadhatóak az áthallások is: amikor a koordináták nem azonosak, ámde a világ lenyomata jelentősen hasonlít az eredetiéhez

Váncsodi József Oberon
2020. április 1. 17:45:04
Cikkek
Haszid történetek IV. rész

Az 1700-as évben annak ellenére is egyre erősödött a zsidók szerepe a hegyaljai borkereskedelemben, hogy ezt megakadályozandó, különböző tiltások születtek. Érdemes ezeket, és a kijátszásukat is áttekinteni, hogy teljesebb képet kapjunk a korról.

Ercsey Dániel
2020. április 1. 07:45:45
Cikkek
Ménes-magyarádi borvidék

Közép- és Kelet-Európa a halott legendák földje. Miután a vérgőzös huszadik században eldőlt, hogy az itt élő kis nemzetek kizárólag egymás kárára képesek elképzelni és építeni a jövőt, gyors legendagyártásba kezdtek, ezzel próbálván igazolni jussukat, miközben mások legendáit igyekeztek lerombolni. Ne legyenek illúzióink, mi sem tettünk másként. Kányádi Sándor Duna menti mondókája (ősöm ősödnél ősebb / hősöm hősödnél hősebb) tökéletesen példázza azt a skizofrén helyzetet, amibe belecsöppentünk és amiből még ma sem látni a kiutat.

Ercsey Dániel
2020. március 31. 15:39:21
Cikkek
Egy bor: Podrumar Pinot Noir 2007 (Minis DOC, Románia)

Tudtam én, hogy van itthon valami (bármi) Romániából, amikor Gyöngyi rákérdezett, hogy mit lehetne párba állítani a dealu marei pezsgőjével! Arra viszont nem számítottam, hogy egy ménesit bontok majd, méghozzá olyat, amiről semmit nem tudok!

Ercsey Dániel
2020. március 31. 07:42:24
Cikkek
Fekete Gergő, Artizán pékség
Ha az Arany János utca irányából közeledünk a Hold utca felé, a nap bármely szakában arra a látványra érkezhetünk ide, hogy az Artizán pékségből fürtökben lógnak ki az emberek. Ki kenyérre vár, ki csak egy kávét szeretne inni, vagy csupán pár falatot enni. Ma már aki kiszorul, egy ajtóval arrébb telepszik le a Fågel by Artizánban egy kiadós kásázásra, de már itt is kezd a sor az utcára szorulni. 
Riedl Annamária
2020. március 30. 15:55:57
Összesen 2755 db találat. 91/276 oldal.