Kérem Várjon!
Cikkek
Túl a csúcson
Egy bor: Fekete Pince Somlói hárslevelű 2013
Ercsey Dániel
2021 December 20.
Nagy szerencse, hogy Usain Bolt visszavonult és nem kellett látnom, hogy - miként Roger Federer - egyre lejjebb csúszik, előbb a dobogóról, utána viszont már annál is lejjebb. Pedig ez a bor zseniális volt valamikor és ha figyelünk, még mindig feldereng ebből valami.

Fotók: Győrffy Zoltán

A Somló a világ nyolcadik csodája, csodás bazaltkalap, ahol elképesztő borok születnek. A Fekete Pince is ilyen hely, Béla bácsi legendás műhelye amit már mások visznek tovább. Viszont ezt a bort (hetekkel ezelőtt vásároltam) már nem lenne szabad a polcon tartani, akinek van belőle az igya meg, tisztelje a korát, élményt is nyújt majd, de csak ha nyitottan állunk hozzá és a bor múltjára is kíváncsiak vagyunk, nem csak a jelenre.

Fekete Pince Somlói hárslevelű 2013

Közepes arany szín. Visszafogott és lassan nyíló illat mediterrán fűszercsokorral és nedves bazalttal. Kóstolva nagy test, hömpölygő korty, kerek savak és virágporos, aszalt őszibarackos ízkép. A lecsengésben némi narancslekvár és kovakő. Már túl van a csúcsán, gyorsan üresedik, nincs szélessége és mélysége. 84/100 pont