Kérem Várjon!
Cikkek
A Bikavér Szekszárdon
Szekszárd felsőpolc - bikavérek
Szünder Dezső
2023 September 29.

Az előző rész kicsit könnyedebbre hangolt borai után evezzünk komolyabb vizekre, jöjjenek Szekszárd igazi nagyágyúi. Első körben három bikavér került a poharamba. Ha megkérdezünk pár embert, hogy mi is jut eszébe elsőként a városról, akkor minden bizonnyal szóba kerül ez az ikonikus bor is. Hazánkban ilyen névvel még Egerben is készítenek bort, a versengés pedig a két város között még mindig tart. Bízom benne, hogy mindez a borok minőségén mindkét helyen érződni fog, hiszen ezzel mi fogyasztók járunk igazán jól.

Több cuvée került beküldésre jelen cikksorozathoz, azonban olyan, amit bikavérnek lehet nevezni, csupán csak három. Lássuk ezt a három tételt, hogy hol is tart ez a népszerű ital napjainkban Szekszárdon.

Lajvér „Signum” Bikavér 2019

Tiszta, gránátvörös szín, gyümölcsös, kissé alkohol túlsúlyos illat. Melengető, sima, kellemesen gyümölcsös, fűszeres íz, elegáns tanninok fiatal kora ellenére. A hosszú utóízben kellemes melegség. Karakteres tétel, mely az összetevők fajtajellegeit jól felismerhetően hordozza. Kékfrankos, Merlot, Cabernet franc és kevés Kadarka. Alkohol: 14%  91/100 pont Ár: 3790 Ft

Sebestyén Iván-völgyi Bikavér 2017

Tiszta mélybordó szín, egész vékony barnás széllel. Intenzíven fűszeres, érett anyagot sejtető komplex illat: fahéjas meggy, szegfűszeg, érintésnyi pipadohány. Ízben feketebors, érett meggy, jóleső és pont elegendő mennyiségű besimult tannin, hosszú utóíz. Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Kadarka. Alkohol: 13,5% 94/100 pont Ár: 6800 Ft

Vesztergombi Szent László Bikavér 2017

Tiszta, mélybordó szín, öregedésnek nyoma sincs. Kirobbanóan gyümölcsös, érett illat, szilva, meggy, háttérben a hordóérlelésből származó kávé, némi menta. Ízben elegáns bonbonmeggy, kávé, keserű csoki, besimult tanninok, jóleső összehúzó érzet a hosszú utóízben. A Merlot mesterien egyensúlyozza a Cabernet sauvignon jellegét, a Kékfrankos mellett még Kadarka található a borban. Alkohol: 14% 95/100 pont Ár: 6400 Ft

Ami a pontokon túl van

A „Signum” Bikavér tipikus példája annak, hogy hogyan lehet és kellene itthon ezt a bort elkészíteni úgy, hogy az akár vakon felismerhető legyen, ár-érték arányban verhetetlennek bizonyuljon, egyaránt kinyitható legyen szimpla szerdán és minden további nélkül oda is merje az ember ajándékozni. Sajnos kevés az ilyen tétel hazánkban, ezért is külön örültem neki, hogy ilyennel hozott össze a jósors.

Vannak pillanatok, melyeket az ember nem felejt. 2015-ben, amikor egy egri kirándulás okán hallani sem akartam többet Bikavérről, akkor kaptam egy 2009-es Iván-völgyit ajándékba az én drága húgomtól. Nem fűztem hozzá sok reményt, hogy ez nekem jó lesz, meg hát ugye Bikavér… Aztán láss csodát ember, mert az a bor maga volt a csoda. Egyszerre visszatért a remény, a Bikavérbe vetett hit olyannyira, hogy azóta, ha nem is keresem tudatosan a „márkát”, már szívesen iszom, az Iván-völgyit Csabától és Csillától mindenképpen. A 2017-es tétel képes volt megidézni annak a pillanatnak a csodáját, igazi örömbor, elsősorban baráti beszélgetéshez, otthoni meghitt pillanatokhoz.

Vesztergombi Szent László Bikavér 2017: A Szekszárd védőszentjéről elnevezett bor igazi prémium tétel, minőségéhez mérten meglehetősen alacsony áron. Úgy igazi hedonista tétel, hogy közben a jól ihatóságát megtartotta. Igazi kuriózum, egyedi, különleges tétel, mely egyszerre nyújt élvezetet szakértőnek és laikusnak egyaránt, hiszen a házasításban lévő arányok, annak stílusa olyan tökéletes, mint amilyen Bach zenéje - aki után, mint tudjuk már senki nem szerzett zenét - legalábbis Claude Debussy szerint. A tétel 2019-es évjárata nemrég a Berliner Wine Trophy aranyérmét nyerte el - szintén nem érdemtelenül.

A három remek borhoz ezúttal két különböző levest készítettem. Leveshez viszonylag kevés bor passzol, de ezek a tartalmas levesek megállták a helyüket a borok mellett. A Signum társa a füstölt csülkös bableves lett, a két másik tételhez pedig remekül illett a savanyú káposzta leves aszalt szilvával és vargányával.


Címlapfotó: bor.hu