Kérem Várjon!
Cikkek
A játék öröme
Planina Reservé-sorozat az Elevenben
Győrffy Zoltán
2022 October 04.
Rendszeres olvasóinknak nem kell már bemutatni a mohácsi Planina Borházat, mögötte a borászt, Horváth Zoltánt. Aki még nem olvasott róla eleget, az csak írja be a planinát a keresőnkbe vagy mutatunk egy linket is. Régóta követjük, merre halad a kétségtelen legizgalmasabb borokat produkáló mohácsi borház sora, ezúttal egy új sorozatba kóstolunk bele, a ritkaságok, kis palackszámú tételekből került elénk majd' fél tucat.

TOLIKO

Palackban erjedt, gyümölcsös buborékok. Az Elevenes srácok szerint legalábbis. Gyöngyözőbor, a címke szerint. Pezsgő, szerintünk. Illatában alma, pöszméte, toast. Szép, könnyed buborék. 24 hónapja van finomseprőn, kóstolónk reggel degorzsálták, nem kerül rá vissza más, mint koronazár. Csomorika és olaszrizling, felesben. Tiszta illat, tiszta ízek, könnyed, vidám, kedves. 87 pont.

FURMINT RESERVÉ 2021

Visszafogott, gyümölcsös illattal nyit. Érdekes, ahogy nyílik, van benne érettség, töppedt bogyók illata, cseppnyi mézzel. És van benne citrusosság, zöld és sárga alma, menta. Szájban telt, zamatos, a hordófűszerek gyengéd érintésével, csak egy csipet vanília. csak egy falat kalács. Még épp csak összeállt, érlelésre eltehető déli furmint. 90 pont.

KADARKA RESERVÉ 2017

Megdöbbentő módon a legidősebb borunk épp egy kadarka volt. Az utolsó vásárolt szüret termése, elég későn szedték, volt benne töppedt bogyó bőven. Illata elsőre nem túl intenzív, percek telnek el, mire kezd nyílni.  Érett illatok, ribizli és málna. 110 literes hordóban volt egy évig. Kortyban méz, propolisz, piros bogyósok, szalonna. Némi virág, hecsedli és tömjén. Szűrés és derítés nélkül palackozták, ahogy a vörösök többségét. Dekantálva, lassan ismerkedve vannak még egész szép pillanatai. 86 pont.

BARBERA RESERVÉ 2020

Fűszeres, sőt zöldfűszeres, szilvás és áfonyás illat. Kortyban elég jó savak, élénk, friss, gyümölcsös. Finom gyümölcs. jó test, van benne vibe. Elég hosszan marad az íze, ami részben szokatlan, másrészt abszolút rá lehet kattanni. Egy csipet medvecukor, egy csipet fűszerkeverék a kertből, meggy és áfonya. Egy évet töltött 300 literes használt, öt-hat éves hordóban. Kerek, szép, jó inni. Már most is, de benne van egy évtized felfelé. 91 pont.

SYRAH RESERVÉ 2020

Ez volt a telepítés első termése. Illatában kékáfonya, zöldbors és meggy tobzódik. Menta és koriander. Használt 500 literes hordóban érlelték, de a hordó csak nagyon finoman jelenik meg. Jó savak, élénk, friss gyümölcsösség, érett gyümölcsösség. Hűvös, picit fanyar, picit édeskés, de mindenképp nagyon gyümölcsös a zárásban is, amibe némi dohány és babér is bevillan. Érlelést bírná még 5 évig biztosan. 89 pont. 

CABERNET FRANC RESERVÉ 2018

Azt hinnénk, itt jön a legborosabb, eléggé érlelt lesz majd, de ez volt a legmegosztóbb. A Friuliban kóstolt cabernet franc-ok hangulatát hozza, csak acéltartályban töltött időt, friss, ropogós, ress gyümölcsöket kapunk, virágos, illatos, élénk bor. Piros bogyósok és málna. Paprika, a tölteni való, ahogy félbetörjük. És szilva, még roppanós. Jó savak, élénk, picit szemcsés tannin. Szokatlan idehaza, de ez is cabernet franc, nagyon is. 88 pont.

Legfrissebb