Kérem Várjon!
Cikkek
„A lassú tempó nem egészséges”
Berecz Stéphanie, Kikelet Pince
Jenei Balázs
2020 April 07.

Berecz Stéphanie a tarcali Farkas-dűlőben a szamorodninak kint hagyott szőlőt ellenőrizte, amikor elértük telefonon. „Finomak a szemek, jövő héten szüretelünk” – mondta el a Kikelet Pince borásza, akivel nem csak az édes szamorodniról, hanem Tokaj helyzetéről is beszélgettünk. Cikkünk a 2019/4 lapszámban jelent meg.

Melyik tokaji édes bor áll hozzád legközelebb?

Az aszú a legszebb, legkomplexebb édesbor, amit lehet készíteni. Az aszú gyakran erőteljes, fűszeres. Amikor egy kóstoló végén kinyitunk egy aszút, annál nincs szebb élmény. Azonban az édes szamorodnit fogyasztom a legszívesebben, mert alacsonyabb a cukor tartalma, így könnyebben fogyasztható és játékosabbnak találom. Nem annyira fűszeres, mégis komplex. Tökéletes aperitif.

Mi a különbség az aszú és a szamorodni között?

Az aszúnak luxusterméknek kellene lennie, ez az édes bor csúcsok csúcsa. Az aszúhoz a szemeket egyenként szedjük, ezt sehol nem teszik meg, nincs magasabb szint a válogatásban. Ha tökéletes botritiszes bogyókhoz párosul egy szép must vagy bor az áztatáshoz, akkor nem annyire nehéz szép aszúbort készíteni. Az aszúnál ritkán beszélünk az egyensúly fogalmáról.

Ezzel szemben a szamorodninál – bár minden évben készülhet – nagyon oda kell figyelni, hogy milyen állapotban van a fürt, milyen fürtrészeket válogatunk hozzá szüretkor. Itt az egyensúly fontosabb szerintem, hogy a dűlő karaktere, ízvilága jobban meg tudjon mutatkozni a bor édessége mellett.

A szamorodni borászatilag nagyobb kihívás?

Az aszú készítésben a borászati eljárással lehet jobban játszani. A szamorodninál, a fürt koncentrációjával, a dűlőkkel illetve a borok egyensúlyával és a hazasításokkal lehet kísérletezni.

Milyen számodra az ideális édes szamorodni?

Furmintnak és hárslevelűnek a házasítása. Kedvelem, amikor magasabb a savstruktúrája, de mégis selymes, esszenciás. Szerintem nagyon sok lehetőség van a szamorodniban, sok termelő tudta már bizonyítani a szép oldalát, de tudnánk még többet mutatni.

Változott az aszúszabályozás módosításával a szamorodni megítélése a borászok között?

Egyre több szamorodni készül minőségi, példamutató pincészeteknél, de a tokaji termékszabályozás még nincs készen. Az aszúnál megtörtént a változtatás, azonban a késői szüretelésű borok és az édes szamorodni közötti különbség nincs jól definiálva. Megszűntették a 3 és 4 puttonyos aszút, aminek elég nagy piaca volt, azonban nem mondták meg, hogy mivel helyettesítsük őket. Ez egy nagy probléma kommunikációs szempontból, enélkül a tokaji bor marketingje nem indulhat.

Hol helyeznéd el a tokaji édes borok között az édes szamorodnit?

Szerintem a maradékcukor alapján kellene kategorizálni a késői szüretelésű és a szamorodni borok közötti különbséget. A szamorodni azért kerül tokaji palackba, hogy az aszú után egy magasabb minőségű terméke legyen a borvidéknek. Ezért is helyezem magasabb pozícióba a szamorodnit, ami bizonyos szempontból kistestvére az aszúnak.

A késői szüretelésű édes boroknak kellene elfoglalnia a 3 puttonyos aszú helyét (60-90 g/l cukor, max. 100), míg 90 és 130 gramm/liter cukortartalommal készülhetnének az édes szamorodnik. Az, hogy mekkora legyen az egyes bortípusok cukortartalma, vita tárgya. A borvidék nem mer lépni, mert egyes pincészetek érdekei sérülnének. Pedig döntés kell, hogy szülessen, mert a mostani nagyon meglassult tempó nem egészséges a borvidék számára.

Hogyan látod a tokaji borvidék jövőjét?

Valami megkezdődött a borvidéken, ami nem fejeződött be. Ilyen például a szabályozás, vagy a marketing koncepció. Több mint sürgős lenne letenni valamit az asztalra, mert szerintem nagyon veszélyeztetve van a borvidék, csak senki nem mondja. Számomra ez nagy aggodalom és sok tennivalónk lenne, hogy fordítsunk ezen. De először a termelők között kell megtörténnie az erről szóló beszélgetésnek. Itt a borvidéken kell, hogy kezdődjön a változás.

Legolvasottabb
Legfrissebb