Kérem Várjon!
Cikkek
Balkáni élmények
Ercsey Dániel
2022 March 09.

Két bort bontottam a hétvégén, mindkettő elfogyott. Mégiscsak ez az igazi értékmérője egy bornak, nem?

A prokupac már bőven ismerős lehet a Pécsi Borozó olvasóinak, több Nemzetközi Prokupac Napra szervezett túrán vettem már részt, ezekről különböző években útinaplót is vezettem, hol Balkáni bornapló, hol pedig Szerb bornapló címen. Ez a bor az eddigi tapasztalataim alapján a legjobbak között van!

Matijašević Čukundeda 2019

Mély rubin szín, a fajtától megszokottnál talán még mélyebb is. Illatában komplett fűszercsokor, pici bors, kakukkfű, meggy és csipkebogyó. Kóstolva közepes test, feszes szerkezet és szépen integrálódott tanninok, komplex ízvilág amiben jó arányban van jelen a fűszeres és a gyümölcsös karakter is. Komplex, rendkívül jól iható, nem csoda, hogy aranyérmet kapott egy nemzetközi borversenyen! 90/100 pont (idehaza nem kapható)

Ami a másik bort illeti, a Dragasani borvidékről érkezett. Ott is jártam már, ezekről az élményeimről itt számoltam be a tisztelt publikumnak. A borászat tulajdonosa egy egykori román miniszter, akivel többször is volt szerencsém találkozni, ennek a bornak a készítője pedig még egy elzászi francia borász volt, aki azóta hazaköltözött Franciaországba.

Avincis Negru de Drăgășani 2017

Mély rubin szín. Illatában szilva és kevés aszalt fekete bogyós gyümölcs, friss szeder és szegfűszeg, kevés étcsokoládé. Kóstolva nagy test, selymes tanninok, kerek savak, az alkohol nem lóg ki, nagyon szépen eltalált egyensúly. Az ízképben az illat ismétlődik, a lecsengése kifejezetten hosszú! 91/100 pont (Magyarországon a Pannon Borbolt forgalmazza az Avincis borokat, ennél a tételnél épp évjáratváltás van...)