Kérem Várjon!
Cikkek
Lélektokaj
Bott Pince az Elevenben
Győrffy Zoltán
2022 March 10.

Nemrég a Bott Pince járt vendégségben a pécsi Elevenben, Bodó Judit és férje, Bodó József mintegy évtizedes elmaradást küzdött így, le, legutóbb nagyjából 12 éve jártak a Mecsekalján, egészen pontosan a Vince utcában. A telt ház most is garantált volt.

Utoljára tavaly nyáron jártam a Bott Pince birtokán, ezúttal már az új helyen, az egykori kerámiagyárban. Az Ulrich-féle kerámiagyár még a háború előtti időkből való, aztán államosították, több százan dolgoztak itt a faluból, környékről, mindenki ma is a kerámiának hívja ezt a helyet, noha most már borászat működik benne. Akkor a Magyar Konyhának készült egy interjú, Bodó Judit Borászok Borásza címe kapcsán. Az interjút érdemes elolvasni, ott több lesz a sztori, jelen szövegben elsősorban a borokra koncentrálunk.

Kulcsár Hárslevelű 2020

A riolit fennsíkról származó borban szikár testet fedezünk fel, elég neutrális illatokkal indít, kis fülledtséggel, kevés a gyümölcs, pici sósság a kortyban, picit bizonytalannak tűnik még, kócos, ásványos, fiatal. Mostani állapotában még nem igazán tűnik késznek, de van benne lehetőség. És egyediség is. 86 pont.

Határi Furmint 2020

A tufa kedvesebb arcot szab a bornak. Az ásványosság itt is domináns, gyufa, sózott citrusok, pomeló és aszalt kajszi, teltebb a korty, jók a savak, az alkohol a határon, érettebb, letisztultabb lecsengés. Izgalmasan nyílik, fejlődik a pohárban, fanyar gyümölcsök és pikáns fűszerek jönnek elő. 88 pont.

Csontos Furmint 2018

Telt, szép illattal indít, lépünk egy nagyságrendet, strukturáltabb az illat és a korty is, a dűlő csíkos riolitja nehéz kövek, itt-ott obszidiánt is találni, itt a korty szépen siklik, a fekete féldrágakövek itt az érett barack, a füstös kovászos kenyér, a grapefruit és a körte, plusz némi mandula. Sűrűbb, vastagabb, érezhető alkoholfokkal. De így is izgalmas, nem kicsit. 90 pont.

Exczellencziás  2019

Nagyon szép illat, gyömbér, alma, barack, citrusok. Friss, élő, ugyanakkor első ránézésre, blikkre és kortyra is komplex. Kortyban jó savak, izgalmas ásványosság, citrusok, fűszerek, sós érzettel. Hosszasan el lehet vele üldögélni és élvezni, ahogy alakul, ahogy egyre szebb lesz. Még nincs is forgalomban. 92 pont.

Bott-rytis 2018

Édesbe váltunk. A kései szüret könnyed, édeskés, aszalványos illatokkal indít, barack, birs, aszalt kajszi. Édes vajas-vaníliás keksz a fémdobozból. Jó a korty, van lendülete, könnyen iható, nem nehezül el. 89 pont.

Szamorodni 2019

A z illat már lehengerlő, gyümölcsös, gazdag, élénk, vibráló. Hordóban erjedt és érlelődött 20 hónapon át. A gyümölcsöket, aszalványokat kortyban kiválóan egészítik ki a fűszerek. Jó svaak, lendületes, 120 gramm körüli cukor van benne, de friss tud maradni, hosszú, tartalmas, egyben könnyed, légies, bele lehet szerelmesedni könnyedén. 92 pont.

Aszú 2017

Szép, érett, kerek, megfontolt és rétegzett. Ahogy egy aszútól el is várjuk. Nem adja magát könnyedén, lépésről-lépésre ismerkedünk, az illat egyre gazdagabb, melegebb, gyümölcsösebb. Mintegy 200 gramm cukor, mézes birs, érett körte, ananász, propolisz, vanília és ásványosság. Különleges élmény. 94 pont.

Abban azért reménykedem, hogy nem kell újabb tucat évet várni egy következő pécsi Bott-kóstolóra...


Fotók: Wéber Tamás / Eleven