Kérem Várjon!
Cikkek
Február fehérben
Furmintok a borszakkörben
zoranka
2013 February 20.

A borszakkör második témája mi más is lehetett volna, mint a furmint. A februárt a vinoportos barátaink négy éve kezdték el furmintra átszervezni, ők hozták létre ezt a most már hagyománnyá vált esemény-burjánzást, azzal az apropóval, hogy felfigyeljünk a furmintra. A cél elérve, már figyelünk rá, de a java csak most jön, hogy elhelyezzük a fajtát a borvilágunkban. Hogy részévé váljon a borfogyasztásunknak. A borszakkörben tokaji vendéggel, nyolc különböző furminttal készültünk, hatvanan kóstoltunk, izgalmas volt, kétségtelen.

A Pécsi Borozó BorSzakkör a Pezsgőházban egy tematikus borkóstoló, lényegében. De talán több annál, hiszen ez sokkal inkább egy újabb lehetőség a borok és önmagunk borízlésének megismerésére, továbbcsiszolására. A furmint apropóján 8 bor került a poharainkba. Szilágyi Lászlóval, a tokaji Gizella Pince tulajdonosával, borásszal és Labancz Richárd kollégánkkal beszélgettünk a borok kóstolása mellett a furmintról, szőlőfajtáról, bortípusról, a dűlők, a talaj jelentőségéről, a furmint lehetőségeiről itthon és külföldön.

A furmint kiválóan alkalmas arra, hogy megjelenítse a terroirt, átadja azt az érzést, ahonnan származik, a borok nagy részénél egyértelmű volt már a vakkóstoláskor, hogy például tokaji vagy déli stílusú inkább. Bár a furmintot elősorban magyar fajtának tartjuk számon és jó lenne, ha a nagyvilág is idekötné, szép eredményeket érnek el a szlovének a šiponnal vagy újabban a horvátok is fejlődnek a moslavacnak, illetve pušipelnek (ne keverjük össze a dalmát pošip fajtával!) nevezett furmintjaikkal. Nyolc bor, nyolc hangulat, nyolc élmény. A borokat követően füstölt sajttal töltött-baconben grillezett pulykamell burgonyapürével és roppanós zöldségekkel került a tányérjainkra Faragó István jóvoltából. De következzenek a borok.

                                                 Tokaj kövei Szilágyi László kezében (Fotók: Dobokay Máté)

Szabó Zoltán Pécsi Furmint 2011

Nagyon tiszta, nagyon egyenes illat, kristálytisztán jön a fajta, nem zavar be semmi. Édes-mézes virágok, kellemes citrusosság és barack. A korty lendületes, szép savak vezetik, nagyon jó az egyensúlya. Végig egyenes, kedves, letisztult, gyümölcsök és virágok jellemzik, zárásban kis maradék cukor. Könnyed, de nem légies, van benne mélység és kellően hosszú is.

Szent Ilona Somlói Furmint 2011

Nagyon lassan nyíló illat, erőteljes hordós jegyekkel, levegőn egész szépen alakul, de a fa meghatározó eleme marad végig. Robusztusabb versenyző, egészen krémes, glicerines a korty, van benne kis ásványosság is, de nagyon a háttérben. Eleinte kicsit kesernyés a hordóhatás ízben, ez idővel eltűnik, aztán megint fel-felbukkan. Az alkohol és a glicerin is édesít, egészen széles a bor, és a fa még kikandikál a szerkezetből néha. Pályája elején jár még, több időre van szüksége ahhoz, hogy a szerkezete letisztuljon.

Dvanajščak-Kozol Pušipel 2011 (Muraköz, Horvátország)

Nagyon intenzív illat, sok-sok virággal, édes gyümölcsökkel, mediterrán hangulatot kelt. Egészen vibráló, élő a korty, nagyon jó savakkal, kedvesen kerek szerkezettel, némi maradékcukorral a zárásban. Nagyon szépen iható, többpoharas tétel, tengerpartra, halételek mellé szinte kívánni sem lehet szebbet, lelkületbeli rokonságát a pécsi társával nehezen tagadhatná le.

Sauska Tokaji Furmint 2011

Talán az este legintenzívebb illata, nagyon erőteljes citrusokkal, háttérben szép ásványokkal. Annyira erőteljes a citrusos felhang, hogy mást nem is igazán enged szóhoz jutni. Kóstolva szinte teljesen ugyanezt kapjuk, sok-sok citrus és a korty végén szép ásványosság, ismét némi maradékcukorral támogatva. Nagy lendületét főképp erőteljes savainak köszönheti, nem igazán széles, jó értelemben véve karcsú a korty. Nincsen túl sok díszítőjegye, de amije van, azzal szépen gazdálkodik.

Gizella Pince Tokaji Furmint Battonage 2011

Beleszagolva nagy adag vajasság és virágok jönnek, érdekes párosítás, de nagyon izgalmas. Levegőn egyre szebben bontakozik ki ez a páros, igazán izgalmas élménnyé fejlődve. A textúra egészen krémes, de sikerült szép savakat megőrizni, így nem hat túl lágynak. A korty vajassága mellé szép ásványos jegyek társulnak, vastag, de nem túlzó, komoly rétegei vannak. Izgalmas tétel, hosszasan szálazható.

Kerkaborum Zalai Furmint 2011

Illatára és ízére is egyfajta natúr, szimplán fehér borra emlékeztető jegy a jellemző. Nehezen lehet belőle kiragadni bizonyos momentumokat, egyszerűen egy szépen egyben lévő, magas alkoholérzetet hordozó, visszafogottan sós ízeket is megvillantó vérbeli fehér borral van dolgunk. A levegőn folyamatosan kezd megnyílni, úgy tűnik, komolyabb lélegzés után még szebb arcát tudná mutatni, érdemes várni vele a felbontás után, ha van rá lehetőségünk.

Tokaj Nobilis Tokaji Furmint Susogó 2011

Nagyon mély illat, rengeteg ásványos jegy, tüzes, egészen szikárnak hat. Szájban szinte pontosan ugyanezt hozza, nagyon erőteljes ásványosság, szinte teljesen a kövek uralják a kortyot. Tüzes bor, erőteljes és magas a savérzet, nagyon koncentrált minden egyes ízkomponense. A kortynak sok-sok rétege van, és minden egyes percben új mélységeket mutat meg magából. Igazi vulkanikus tétel, amellyel könnyedén belekortyolhatunk a dűlőbe. A hosszas levegőztetést nagyon meghálálja!

Gizella Pince Tokaji Furmint Medve 2011

A pohárba szagolva hordóhatás, mélység és nagy adag ásvány jön elsőre. Frissen bontva kicsit rendezetlen, de a levegőn érezhetően szépen tendál a harmónia felé. A korty nagyon széles, krémes hatást kelt a szájban, ismét hordós és ásványos díszítőelemekkel. Szélesen járja végig a száj minden szegletét, koncentrált és széles a textúrája, nagyon magas extrakttal párosulva. Viszont érezhetően zabolázatlan még, idő kell neki, hogy sok-sok értékét harmonikus rendszerbe tudja rendezni. Érdemes megvárni!

A kép változatosra sikeredett, de összességében jó bor volt mind a nyolc. Szlovén šipont nem tudtunk időben beszerezni, azzal még talán izgalmasabb lett volna eggyel a játék, de így is remek esténk volt. A borszakkör folytatódik, a furmintokat márciusban a kékfrankosok követik, kiderül, mennyire magyar, mennyire nemzetközi fajta, biztosan lesz blaufrankish és frankovka is, érdemes lesz velünk tartani március 18-án is. Zárásként pedig köszönjük Szilágyi Lacinak, hogy a „majdnem szomszédból” eljött hozzánk -  Tokajt mindig örömmel fogadjuk, kóstoljuk Pécsett.