Kérem Várjon!
Cikkek
Felsőszentiván 3.0
Fröccs-kalauz: Bubi Söröző, Angelika Söröző, Boszorkány Söröző
a szerk.
2011 August 15.

Őszinték leszünk: ha nem robban le az autó pont a falu közepén, soha nem töltöttünk volna el az átutazáshoz szükséges néhány percnél többet Felsőszentivánon (kenszei szerint Felsőzsolcán). Mit is keresnénk egy kicsi, észak-bácskai községben? Viszont ha már itt vagyunk, fröccstesztelünk a főút mentén. És megtudjuk, hogy Bajától keletre nincsen bor. Ha meg van, inkább ne lenne.

Tehát a hétvégére beszerveztünk egy kis bezdani/szabadkai tanulmányutat, aminek bérautóval vágtunk neki. Ez azért fontos részlet, mert Felsőszentiván közepén a kocsi meghalt, nem kapott több üzemanyagot a motor, és nem sokkal később már tanácstalanul álltunk a buszmegállóban. Egy óra múlva a helyi autószerelő is feladja, a csereautóra meg még négy órát kellett várni, és az időben egyre elérhetetlenebb burekek miatt érzett fájdalom akkor sem enyhül, mikor megtudjuk, hogy fogathajtó verseny van a faluban.

Felsőszentivánról sokat eddig nem tudtunk, gyorsan utánanéztünk okostelefonnal az egyik kocsma wifijét használva. Kiderült, hogy pofás kis címere van, Árpád-kori település, igazi horgászparadicsom. Sőt, a település híres szülötte Faragó Pál sakkfeladványszerző nemzetközi mester, és a faluban legalább három kocsma van az út mellett.


Bubi Söröző Szabadság u. 34/2

A buszmegállóhoz legközelebb eső egység a Bubi Söröző, főútra néző kerthelyiséggel (ez minden felsőszentiváni kocsma jellegzetessége, ahogy a fiatal, dekoratív, tízcentis műkörömmel felszerelt pultos lányok is). Nincs már falu, ahol ne lenne egy olyan betérő, mint a Bubi Söröző: felújított egység leértékelt bútor szettel, neonvilágítással a helyi fiatalságnak szánva, rendszerint egy helyi fiatal által üzemeltetve.

Minőségi és folyó kategóriából választhatunk, előbbi bébé és egervin, rögtön sztornó. A folyó besorolása kannás, és (mint azt mindenhol elmondták) van édes, meg savanyú. Utóbbit választjuk, kannás, ismeretlen összetételű ital. Bíztató színvilág a kólás pohárban és erős szóda, de illatban és ízben is igazi zala gyöngye, az uránvárosi fajtából, jönnek az emlékek és a nosztalgia. Savanyú, rossz mellékízzel, égeti a gyomrot. Nem könnyű lenyelni, nehezen forgatjuk a szánkban, kenszei kiönti, mÁkos persze beharapja, mintha kényszerítenék. A szóda viszont nagyon rendben volt.

Számla
Fehér kisfröccs: 50 Ft (szóda 5 Ft)

Félfröccsös hely
Bajáról jövet Szeged felé menet, ha buszra várunk, fröccsöt itt ne igyunk, van ellenben sör meg keppi hihetetlen kedvező áron.


Angelika Söröző (a Bubi mellett)

Rögtön a Bubi mellett van az Angelika, a konkurens egység némileg lelakottabb, de kínálatra tökugyanaz van itt, mint a szomszédnál, és az árak sem különböznek. Csak a vendégkör az, ami a két helyet megkülönbözteti egymástól.

A bejáratnál ilyen régi macskafarkakon át vezet az út, egészen a pultig, ahol annyira nincs elrejtve az egyik (gyaníthatóan) törzsvendég csupasz seggéről készült fénykép. Viszont a szokásos játékgépen túl van itt biliárdasztal, ami nagymértékben emeli a hangulatot.

A bor kannás, szokásos ismeretlen összetétel. Szerintünk zala gyöngye ez is, mint az első, de egy fokkal mintha mégis ihatóbb lenne. Teszünk bele egy szem szőlőt, nem segít, de legalább az illúzió megvan. Rossz bor, jó szóda.

Számla
Fehér kisfröccs: 50 Ft (szóda 5 Ft)

Félfröccsös hely
Zala gyöngye, a rosszabbik fajtából. Kellemes kis kiülővel, figyelmes és kedves pultos lánnyal.


Boszorkány Söröző Bem u. 2

Falu végi kurta kocsma a Boszorkány Söröző a malom mellett, a túloldalon áll Nepomuki Szent János szobra, ő néz a bejárattal (és a rajta kitántorgókkal) farkasszemet. A kicsi teraszon nagyobb üldögélés is végezhető, iszogatás közben számolgatva az 55-ös főúton áthaladó autókat.

A bor itt is kannás, de rizling néven fut (savanyú kategória). Színben hibátlan, zöldes reflexek. Illatban is egész korrekt, házi olasz (sok más fajtával vegyesen) benyomását kelti. Elsőre egészen jó a huzata, az első két korty még jól is esik. Aztán jön a savanyú íz, bántja a gyomrot. Elfogy, de a végére ez is kemény ital lesz, talán ekkora sikerül legyőznie a szódát, mert az itt is jó. Messze a legjobb fröccs, de ebben a mezőnyben ez nem nagy szó.

Számla
Fehér kisfröccs: 50 Ft (szóda 5 Ft)

Egyfröccsös hely
A fékbe nem kell beletaposni Szeged felől jövet, de végszükség esetén egy hideg sört legyűrhetünk.