Kérem Várjon!
Cikkek
Fenyővíz és spárga
Pannon Borrégiós pálinkákat díjaztak a Destillatan
emzé
2010 April 10.

A 19. alkalommal, Bécsben megrendezett Destillata nemzetközi párlatversenyen idén is taroltak a magyar pálinkák és párlatok. A 15 induló ország közül 77 éremmel (5 arany, amiből kettő az Év Párlata, 33 ezüst és 39 bronz) a harmadik legeredményesebb Magyarország lett (ahogy eddig már többször), amihez a harci Brill Pálinkaház, és a györkönyi Márton és Lányai is hozzájárult. Előbb 1 arany, 3 ezüst és 1 bronz, utóbbi 4 ezüst és 1 bronzéremmel. A Nemzetgyőztes díjat a Zimek Manufaktúra kapta 11 éremmel. A versenyre egyébként öt földrész 182 főzdéje nevezett mintegy 1600 párlattal.

„Hosszú évek óta aktív, élvonalbeli képviselője vagyunk a szakmának” – mutatta be a hazai és nemzetközi versenyeken eddig 118 érmet gyűjtő Brill Pálinkaházat vezetője, Krizl Edit. „Családi manufaktúránkban nem a nagymennyiségű termelést, hanem a megalkuvást nem ismerő minőségorientált szemléletet követjük. A kisszériás, egyedi tételeink egytől-egyig hirdetik a szlogenünket: a pálinka élmény.”

A gasztronómiai céllal készített spárga párlat jelenleg csak két főzdében készül Európában. A gyakorlott pálinkafogyasztóknak is különleges élményt nyújtó párlat esetében 30 literhez 2500 kilogramm spárgát használtak fel.

A Destillata az egyik legrangosabb párlat verseny a világon. A 34 fős nemzetközi zsűri tagjai elismert szaktekintélyek, akik rendszeresen vesznek részt tréningeken, továbbképzéseken, és vizsgákon bizonyítják rátermettségüket. A párlatokat kétszeres szűrő után értékelik, 2008 óta a korábbi illatdominancia helyett a bírálati szempontrendszerben nagyobb hangsúlyt kap az illat és íz egyensúlya.

„Többéves tapasztalataink alapján tudjuk, hogy a magyar és nemzetközi bírálók ízlése eltérő”- magyarázta a Pécsi Borozónak Márton János. „De már a magyar versenyek (pl. Gyulai, Hundeszt) is átvették a Destillata bírálati stratégiáját, azaz szigorúbbak lettek és nagyobb hangsúlyt fektetnek az illat és íz harmóniájára. A szakmai bírálatok figyelembe vételével fejlesztünk és finomítjuk a technológiánkat. Ezek adnak iránymutatást a kiugró eredmények eléréséhez.”

A Márton és Lányai Pálinkaház egy múlt évi fejlesztésnek köszönhetően idén a szokásosnák több mintával nevezett be a versenyre. Márton János elmondása alapján a elégedettek az eredménnyel, mivel a sortiment minősége egyenletesebb lett, érmek tekintetében pedig a magyar főzdék közül másodikak lettek. Különösen örültek a Fenyővíz bóroka párlat hazai és nemzetközi fogadtatásának. Mivel sem a hagyományos szlovák, vagy székely recepteket sem sikerült megszerezniük, saját tudásukra alapozva alakították ki az erjesztés és lepárlás technikáját. Bár Magyarországon (pl. Bugacon, Veszprémben, Sopronban) jobb minőségű boróka terem, mivel azok természetvédelmi területen vannak, Szlovákiából kellett az alapanyagot beszerezni.

A boróka több szeszes italnak az alapnyaga. A gint gabonaszesz felhasználásával, kivonatolással készítik. A szlovákok borovicskát, székelyföldön fenyővizet készítenek belőle.

Destillata Pannon Borrégiós eredmények

Brill Pálinkaház
Spárga párlat 2009 - arany
Merlot törkölypálinka barrique 2006 - ezüst
Bodza pálinka 2009 - ezüst
Szilvapálinka besztercei 2008 - ezüst
Körtepálinka kiffer 2008 - bronz

Márton és Lányai
Irsai Olivér szőlőpálinka – ezüst
Gurulós Málnapálinka - ezüst
Frittmann Cserszegi Fűszeres szőlőpálinka – ezüst
"Fenyővíz" Boróka párlat – ezüst
Hagymási Ördögcsepp szőlőpálinka - bronz

banner
Programok
Programajánló
2022. Május
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
2022. 05. 06. 15:00 - 19:00
Zsolnay Negyed Pécs, Zsolnay Vilmos utca 37
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31