Kérem Várjon!
Cikkek
Három a magyar igazság
Szekszárd felsőpolc: hetedik fejezet
Szünder Dezső
2022 February 23.

Sorozatunk utolsó, fajtaborokat bemutató részében, a sokak által a borok királyának is nevezett cabernet sauvignon-é lesz a főszerep.

Későn és nehezen beérő fajtáról van szó. Hazánkban egyik fő termőterülete Villány, de a most vizsgált Szekszárdi borvidéken is előszeretettel használják a borászok. A Villányi borvidéken testes, fűszeres, nagy beltartalmú vörösborokat készítenek belőle, szerencsére a „barrique őrület” elmúltával ezek a borok egyre szebbek, kifinomultabbak lettek. A Szekszárdi borvidéken néhány kivételtől eltekintve sosem készítettek ebből a fajtából farnehéz borokat, de azért könnyednek semmiképpen sem nevezhetők ezek sem. Én magam az érettebb verzióit részesítem előnyben, de most fiatalabb borok kerültek a poharamba. Lássunk hát egy három darabból álló merítést Szekszárd cabernet-iből.

Vesztergombi Bodzás Cabernet Sauvignon 2017 

Mély, szinte már átláthatatlan mélyvörös szín, komplex, egyensúlyos gyümölcsös-fűszeres illat. Kóstolva érett erdei gyümölcsök, szép hordófűszerek, minimálisan szárító tanninok, szép hosszú lecsengés. Alkohol 15% 92/100 pont Ár: 14 000Ft

Eszterbauer Tivald Cabernet Sauvignon 2017

Még éppen átlátszó, élénkvörös szín, kezdetben visszafogott, tartózkodó illat, mely idővel szépen nyílik. Illatban, ízben finom szilva, hordófűszerek, dohány, csipet vanília, teljesen integrált tanninok, hosszú lecsengés. Alkohol 14,5% 91/100 pont Ár: 6500 HUF (már nem kapható)

Szeleshát Nyék Cabernet Sauvignon 2017

A fajtától kissé szokatlan, már-már világosnak nevezhető vörös szín, hűvös, tartózkodó, ám idővel szépen nyíló ánizsos illat. Ízben érett bogyós gyümölcsök, leheletnyi paprika és hordóérlelésre utaló jegyek. Közepes hossz, még itt-ott kilógó hordó. Alkohol 15% 90/100 pont Ár: 6000Ft

Összességében elmondható mindhárom tétel dicséretére, hogy a fajtától cseppet sem szokatlan magas alkoholtartalom egyik esetben sem tudta megbillenteni a szerkezetet, alkoholédesség egyetlen esetben sem volt tapasztalható. Bár néhol a hordó, vagy a nem teljesen integrált tanninok cseppnyit kilógtak, ez a borok élvezeti értékéből semmit nem vont le. Vesztergombi Csaba Bodzása az igazán nagy ünnepek bora: színre, ízre, komplexitásra, nagy beltartalomra számíthat aki megkóstolja. Úgy nagy bor, hogy ez abszolút nem megy az ihatóságának rovására, de lassú, értő fogyasztást kíván. Eszterbauer János Tivaldja és Szelesháték Nyékje lendületes, különleges cabernet sauvignon, szintén ünnepi asztalokra való tételek. Mindkettő  élményt adó bor, a Nyék olykor meglepő ízjegyekkel. Villányi cabernet-hez szokott szemnek talán kissé világos színűnek tűnhetnek, de ez ne tévesszen meg senkit, a belső komoly beltartalmat, értéket rejt.

A remek cabernet sauvignonokhoz toszkán vörösboros marharagut készítettem, mely elkészítésében a Bodzás volt „segítségemre”. Az ételhez kóstolva szintén ez a tétel bizonyult a legjobb választásnak.

Legfrissebb