Az olaszrizlinghez való vonzódásomat nehezen tagadhatnám, ez a kedvenc fajtám. Mindegy, hogy melyik borvidékről vagy melyik országból, egy igazán jó olaszrizling mindig meg tudja dobogtatni a szívemet. Március 15-én, ünnepi hangulatban, forradalmi hevülettel két olaszt is sikerült megkóstolni. Nem külön-külön, hanem poharanként cserélgetve kóstoltuk a borokat, folyamatosan nyomon követve, hogy nyílnak meg a levegő hatására. A másnapot csak az egyik palack élte meg, ebéd utánra és délutáni szieszta elé nem is kívánhat jobbat az ember.
Az első pohárba kerülő tétel Szászi Endre Szentgyörgy-hegyi Olaszrizlingje 2006-ból. Mély, csillogó sárgás-arany szín. Kecses, elegáns. Első szippantásra elkönyveljük, hogy ebben bizony van rajnai rizling, petrolos-vaxos illatok meg brutális ásványok. A rajnais vonal végig megmarad, de folyamatosan a háttérbe húzódik. Só, hűvösség, mélység az este első felében. Aztán egyre lágyul az illata, a végére már késői szüretre emlékeztető mézes jegyek is jönnek. Nagyon izgalmas. Az első kortyok után bosszúsan konstatáljuk, hogy nagyon komoly anyaggal van dolgunk, de bizony elhamarkodtuk a palack bontását, még érlelni kellett volna (és persze nincsen belőle otthon még egy). Elképesztő életerő, vibráló és kócos-karcos savak. Nagyon erőteljes, telt és vulkanikus. De szétszórtnak, zabolátlannak hat. A fiatal Toldi jut eszembe, aki elképesztő erővel bír, de nem tudja azt megfelelően használni.
 Aztán folyamatosan jövünk rá megint, hogy egy jó bor bármikor képes a bolondját járatni velünk. A kezdeti levegősokk után hamar megmutatja nekünk az igazi arcát. A második pohártól kezdve beáll az egyensúly, a korty lesimul. Nem vesznek el a savak, hanem teljes egészében beilleszkednek a struktúrába. Ami bizony hosszú-hosszú fejtegetés után is tartogat még izgalmat, újabb rétegeket. Kerekded mézes gyümölcsök, vulkanikus ízek nagyon erős sóssággal és végtelen lecsengés. A tizenkettes alkohol meg teljesen észrevétlen, ugyanígy egy cseppnyi cseresség sem szorult belé. Kezdi átjárni a testet valami megfoghatatlan melegség, érezzük, hogy a hegy levét kortyoljuk éppen. Néha már-már hedonistának érzem magam a borba szippantva, kortyolva. Nem tipikus olaszrizling, a termőhely mindent felülír. Palackba zárt Szent-György hegy, nincsen mese. Az utóbbi idők egyik legkomolyabb olasza (fehérbora), amivel találkoztam. Az este ki is ürült az egész palack az utolsó cseppig.
Aztán folyamatosan jövünk rá megint, hogy egy jó bor bármikor képes a bolondját járatni velünk. A kezdeti levegősokk után hamar megmutatja nekünk az igazi arcát. A második pohártól kezdve beáll az egyensúly, a korty lesimul. Nem vesznek el a savak, hanem teljes egészében beilleszkednek a struktúrába. Ami bizony hosszú-hosszú fejtegetés után is tartogat még izgalmat, újabb rétegeket. Kerekded mézes gyümölcsök, vulkanikus ízek nagyon erős sóssággal és végtelen lecsengés. A tizenkettes alkohol meg teljesen észrevétlen, ugyanígy egy cseppnyi cseresség sem szorult belé. Kezdi átjárni a testet valami megfoghatatlan melegség, érezzük, hogy a hegy levét kortyoljuk éppen. Néha már-már hedonistának érzem magam a borba szippantva, kortyolva. Nem tipikus olaszrizling, a termőhely mindent felülír. Palackba zárt Szent-György hegy, nincsen mese. Az utóbbi idők egyik legkomolyabb olasza (fehérbora), amivel találkoztam. Az este ki is ürült az egész palack az utolsó cseppig.
A párjának sem kellett szégyenkeznie. Ő Neszmélyről érkezett, Szöllősi Mihály 2007-es Melegeshegyi Olaszrizling Selection-je képében. Hasonlóan fontos szerepet tölt be életében egy hegy, jelesül a Gerecse. Na meg persze a Duna közelsége is. Világosabb színek jellemzik, összetéveszthetetlenül olaszrizlinges zöldes csillogással. Az elsőre konkrétan büdös hordó illat jellemzi, de ez két perc alatt teljesen eltűnik. A kóstolás legvégére nem marad tölgyfahordós illatjegy sem, és egészen erőteljes mandula lép a helyébe. Elegáns és kristálytiszta illatjegyek jellemzik. A vulkanikus talaj után kóstolva sem vérez el, sőt meglepően szépen hoz ez is ásványos jegyeket az ízben. Más karakterűek ezek az ásványok, kövecses jellegű, semmi sósság vagy vulkán. Érezhetően kevesebb a beltartalmi értéke, de egyértelmű, hogy borászatilag a maximumot hozták ki az alapanyagból.
Megint sokáig fejtegethető rétegek, lanyhuló ásványosság és egyre erőteljesebb kesernye a lecsengésben. Karakteres rizling, és a másnapi ebéd után teljesen eluralkodik benne a kesernye, de nem bánt, sőt nagyon is jól esik. A savai az első perctől kezdve a helyükön, kellemesen beindítják a nyálelválasztást. Alkoholban ez sem esik túlzásokba, tizenkettőfél áll a hátcímkén. Pont jó. Csipetnyi cseresség is került a korty végére, valószínűleg a hordónak köszönhetően. Hosszúságot tekintve semmivel nem marad el balatoni társától, de itt is érezni, hogy a beltartalmi értékei egy kategóriával kevesebbek. Tetszik a visszafogott ásványosság és a rizling karakterisztika szép játéka. Nagyon szép bor, és olaszrizlingebb olasz, nem kérdés.